Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Nowotwór jajnika u młodej osoby

Polecane posty

Gość gość

Witajcie. Mam 24lata i dziś miałam wykonane pierwszy raz w życiu usg miednicy mniejszej. Badanie zrobiłam profilaktycznie chociaż dokuczaly mi bolesne miesiączki i pobolewanie w podbrzuszu. W badaniu ginekologicznym wyszło mi wszystko ok a w usg transwaginalnym-guz prawego jajnika 5×3cm. W pozostałych narzadach wszystko ok ale tak jak mi powiedziwl potem lekarz z izby przyjęć tylko rezonans czy tk mogą wykazać czy są przerzuty do węzłów, innych narządów m.mniejszej czy odległe. Jutro jadę zrobić markery ze wskaźnikiem Roma. Jestem załamana bo nigdy nikt w mojej rodzinie nie chorował na raka w tak młodym wieku ani na nowotwory układu płciowego. Boje się strasznie bo będę czekać na wyrok smierci. Od lipca mialam iść do pracy.. czy jest tu ktoś kto chorował na to w tak młodym wieku? :(

Gość gość
Nie masz jeszcze diagnozy, że to nowotwór złośliwy? Nie miałaś badań wszystkich, to nie martw się jeszcze na zapas. Ja miałam trochę większego guza, po laparoskopii okazało się, że to torbiel. Guz niezłośliwy. Nie myśl jeszcze o najgorszym, trzymaj się dzielnie.

Gość gość
To zapewne nowotwór niezłośliwy, bez skłonności do naciekania innych tkanek. Nie ma potrzeby go usuwać. Obecnie 90% młodych kobiet w wieku 24 lat ma niezłośliwe nowotwory w obrębie jajników lub macicy. To zupełnie normalne i naturalne.

Gość gość
14.25 czy torbiele też są nowotworami niezłośliwymi?

Gość gość
Mam nadzieję bo lekarze z izby przyjęć i moja ginekolog patrzyli na mnie jak na żywe zwłoki. Dodam ze miesiaczki mam regularne itd. Niedawno mialam robione badania do med.pracy i ob wyszło niskie bo 5 a morfologia idealna :( czytałam ze przy rakach ludzie mają ob ponad 100 i jakieś zmiany w morfologii choć nie zawsze :( nigdy nie robiłam cytologii ani usg przydatkow tylko dopiero teraz postanowiłam wziąść się za siebie a tu taka niespodzianka :( boję się strasznie bo jest to duże i opisane ze niejednorodna echogenicznosc i obficie unaczynione czyli torbiel to nie jest a jakby wyszło ze rak to koniec... bo tak duży guz jeśli jest złośliwy to na bank dał przerzuty i jest wysokiego stopnia :(

Gość gość
tak, torbiel to nowotwór

Gość gość
14.37 to czy w takim razie zachodzi ryzyko zezłośliwienia? I czy jeśli kiedyś występowała, to czy należy być wyczulonym na nowotwory ukł. rozrodczego?

Można by było wdrożyć pestki moreli http://enaturalnie.pl/pestki-moreli/pestki-moreli-300mg-wit-b17-amigdalina-60-kaps-myvita_34.html wykazują działanie antynowotworowe - wspomaga niszczenie chorych komórek. Torbiel to nic strasznego. Znajoma miała na jajowodzie wielkości dużej śliwki, po stosowaniu pestek moreli zaczął się trochę zmniejszać. Lekarze mówią, że można go usunąć jednak jest ryzyko uszkodzenia jajowodu i po prostu jeden jajnik będzie niepłodny (ryzyko tego to jakieś 20%) jednak zawsze jest drugi jajnik. Tylko w jej przypadku, jeżeli się zmniejsza, ryzyko uszkodzenia jajowodu również się zmniejsza.

Gość gość
14.35 proszę nie myśl jeszcze źle i nie załamuj. Wiem, że jest Ci trudno i że świat Ci się pewnie zawalił, ale nie masz jeszcze diagnozy. Rozpocznij pracę, myśl na razie pozytywnie.

Jeśli to torbiel to może byc z braku jodu, a jeśli brakuje tego pierwiastka to nie ma szans na to, że to samoistnie przejdzie. Dodatkowo jod reguluje apoptoze komórek, czyli zaprogramowana śmierć. "Dr Robert Rowen mówi,że „piersi, jajniki i cysty skóry – rozwiązując każdy przypadek torbieli piersi, jod ma również niezwykły wpływ leczniczy na torbiele jajników”. Choć mało kto wie, że obrzęk jajników jest stanem analogicznym do wola, kiedy tarczyca pęcznieje w odpowiedzi na niedobór jodu. Rezultatem woli często są zaburzenia hormonalne prowadzące do niedoczynności tarczycy. W przypadku Zespołu wielotorbielowatych jajników (PCOS ) głodowanie jajników powoduje, że stają się pęcherzykowate, obrzęknięte i ostatecznie nie będące w stanie regulować syntezą ich hormonów prowadzącą do braku równowagi i niepłodności. Badania rosyjskie śledzące Mastopatie również odkryły, że im większy jest niedobór jodu tym większa liczba torbieli w jajnikach. Od 1928 znane było to, że stężenie jodu w jajniku jest wyższe niż w każdym innym organie z wyjątkiem tarczycy." https://bladymamut.wordpress.com/2012/12/08/jod-przywrocic-uniwersalny-skladnik-odzywczy-medycynie/ "Podobne wygląda sytuacja w przypadku zwłóknienia torbielowatego (mukowiscydozy). Badania przeprowadzone na zwierzętach wykazały, że u samic szczurów, które były karmione pokarmem bez jodu, pojawiły się przestrzenie torbielowate w piersiach, a jod w swojej elementarnej formie (I2) jest w stanie to wyleczyć.6 Już w 1966 rosyjscy badacze wykazali, że jod skutecznie łagodzi symptomy torbieli włóknistej piersi. 71% ze 167 kobiet cierpiących na tę przypadłość doświadczyło znacznego polepszenia stanu zdrowia po przyjmowaniu 50 mg jodku potasu w okresie międzymiesiączkowym.7 W 1993 roku badanie przeprowadzone w Kanadzie również potwierdziło, że jod łagodzi oznaki i symptomy torbieli włóknistej piersi u 70% pacjentek. Raport ten składa się z trzech badań klinicznych, dwa przeprowadzone w Kanadzie na 696 kobietach leczonych różnymi formami jodu, i jedno w Seattle. To w Seattle było kontrolowanym badaniem randomizowanym z placebo i podwójnie ślepą próbą, wykonane na 56 kobietach i miało ono porównać 3-5 mg jodu (I2) do placebo (wodnego roztworu brązowego barwnika spożywczego z warzyw i chininy). Badacze obserwowali kobiety przez sześć miesięcy i śledzili subiektywne i obiektywne zmiany w ich torbielach.8" "W latach 70. badacze brali pod uwagę kwas linolowy omega-6 jako lekarstwo na nadczynność tarczycy. Jod na skórę jest świetnym lekarstwem na zmiany przednowotworowe, pieprzyki, keloidy i inne problemy skórne. Wg doktora Davida Derry, „…skłonność jodu do wywoływania naturalnej śmierci komórek (apoptoza) czyni go efektywnym przeciwko zmiano przednowotworowym, a prawdopodobnie także wielu nowotworowym. Dany obszar wymieniany jest na zdrową skórę.” Jod może być pomocny również w leczeniu innych rodzajów raka, ponieważ indukuje apoptozę – zaprogramowaną śmierć komórek. Apoptoza jest kluczowa dla wzrostu i rozwoju (palce u dłoni płodu kształtują się właśnie przez apoptozę tkanki pomiędzy nimi), a także dla niszczenia komórek, które stanowią zagrożenie dla integralności organizmu, jak komórki rakowe czy komórki zainfekowane wirusami. W pewnym eksperymencie, ludzkie komórki raka płuc, które połączono z genami stymulującymi wychwytywanie i zużycie jodu, przeszły apoptozę i zmniejszyły się gdy dodano jod – tak w przypadku in vitro (poza ciałem) jak i w przypadku wszczepienia ich do żywych myszy. Niektórzy przewidują więc szersze wykorzystanie jodu w leczeniu raka." http://szczepienia.wybudzeni.com/2016/08/19/wielka-debata-o-jodzie-tarczyca-plyn-lugola/