Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość luizaaaaa

jak ćwiczyć mięśnie brzucha

Polecane posty

Gość luizaaaaa

Dziewczyny, doradźcie mi. Mam około 15 kilo nadwagi. Chciałam zapisać się na jakieś zajęcia w klubie i w tym celu przetestowałam kilka zestawów ćwiczeń z internetu. Okazało się, że mam problemy z większością ćwiczeń na brzuch. Nic nie wychodzi mi dobrze przez nadmiar tłuszczu na brzuchu. Czy jest na to jakiś sposób?

Gość gość
"Minusem cwiczenia miesni brzucha jest niszczenie kregoslupa i patologia sylwetki. Tu nie ma ale - regularnosc prowadzi do kontuzji i robienia sobie krzywdy. Jak kazdy wie - kregoslupa zlozony jest z kregow i krazkow miedzykregowych. Trenowanie w pozycji bezpiecznej/technicznej rownomiernie rozprowadza sile, ktora odzialuje na nie pionowo, nie powodujac patologii. Jesli lamiemy pozycje techniczna - w tym wypadku - wykonujemy cwiczenie izolowane na miesnie brzucha - powodujemy wyginanie sie kregoslupa pod wplywem sily fleksyjnej, co pociaga za soba nacisk lokalny na jeden kraniec krazkow miedzykregowych [maslo maslane - ale takie jest polskie nazewnictwo] . Efektem jest trwale uszkodzenia krazka lub dyskopatia. Tu nie ma ale - prosta zasada fizyki - lokalne a nie globalne odzdzialywanie sily zawsze doprowadzi do odksztalcenia sie materialu na ktory dziala sila. Od strony bezpieczenstwa, przyszlosci i kontuzji - cwiczenie izolowane na brzuch - zdecydowanie NIE. Od strony sylwetki - znakomita wiekszosc osob cierpi na pochylenie do przod. Pochylona glowa, wypchniete barki, rozjechane lopatki, skorcz miesni piersiowych, garb, dolny kot, bajlzel w biodrach, poskarane miesnie dwuglowe uda, zanik posladkow - cwiczenia izolowane na miesnie brzucha POGLEBIAJA POWYZSZE WADY. To co odczuwa osoba cwiczana brzuch cwiczeniami izolowanymi jest calkowicie naturalne i jednoczesnie mylne. Czemu? Kazde cwiczenie fizyczne ktore trenuje miesnie brzucha w jakikolwiek sposob - doprowadzi do ich wzmocnienia i usztywniania - co ZAWSZE spowoduje spadek obwodow. Sciana przednia sie umocni i wnetrznosci nie beda juz wygrywaly podczas napierania na miesien. Nie ma to absolutnie zadnego zwiazku z procesem redukcji tkanki tluszczowej. To prosta fizyka/mechanika. Jak pisalem wyzej - cwiczenia izolowane nie sa wskazane bo sa niebezpieczne i dzialaja na nasza zgube. Pamietajmy - miesnie brzucha naleza do miesni rdzenia - tak samo jak i prostowniki grzbietu. Obie grupy wzajemnie sie rownowaza. O tym ze spowodujesz mega kontuzje robiac martwy ciag z garbem wie kazdy - ale o tym ze taki sam porzadek [scisniecie izometrycznie nie izotoniczne] musi zapanowac w miesniach brzucha to juz sie niestety "zapomina". Popatrzmy na siebie z profilu. Najszczesciej prostowniki sa naciagniete stad MC i przysiad ida slabo a miesnie proste brzucha sa poskracane i slabe. Jak dodatkowe kontrakcje miesni brzucha maja pomoc w uzyskaniu lepszej sylwetki i wiekszej, zgrabniejszej masy skoro ten miesien jest nonstop w patologicznej kontracji??? Tu nie ma logiki, tu jest papka z mass-mediow. "

Gość gość
tylko i wyłącznie "plank" jeśli ci zdrowy kręgosłup miły

Gość gość
Brochów – gmina wiejska w województwie mazowieckim, w powiecie sochaczewskim. W latach 1975-1998 gmina położona była w województwie warszawskim. Siedziba gminy to Brochów. Do końca 1995 roku gmina nazywała się gmina Tułowice z siedzibą w Tułowicach.

Gość gość
moja siada mi na bolcu ale tak jak wy baby do sikania się przymierzacie no i mnie ujeżdża skacząc sobie poprostu, czasami popuści na mnie ale ja to uwielbiam !

Gość luizaaaaa
pytam poważnie, co radzicie?

Gość gość
15:20 Laczycie przyjemne z pozytycznym

Gość gość
odpowiem poważnie - ćwiczenie mięśni brzucha nie jest najważniejsze. zwłaszcza, że masz na nim brzuch, więc po prostu powinnaś się skupić na zgubieniu tkanki tłuszczowej. a tego na pewno nie osiąga się przez ćwiczenie mięśni brzucha, ale przez dietę i aeroby. wiele osób ma ukształtowane mięśnie brzucha...nie wykonując ćwiczeń stricte na brzuch. dlaczego? bo te mięśnie pracują przy wielu innych ćwiczeniach.

Gość luizaaaaa
Chciałabym poćwiczyć w grupie, ale nie chcę się skompromitować.

Gość gość
POważnie: nie ćwiczyć w ogóle poza wspomnianym plankiem. WIesz, co to jest dyskopatia? Spieszno ci do niej? :o

Gość luizaaaaa
A jak ćwiczyć plank i ile czasu?

Gość gość
ej pokazywali jak nasza kadra trenuje i robili brzuszki na takich dużych pilkach jak do pilates tylko że te piłki były ścięte w połowie i przez to mogły stabilnie leżeć na podłożu. interesowało by mnie takie coś, ktoś wie jak to się zwie, gdzie można kupić i jakie daje efekty-czy nie obciąża kręgów?