Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

co potrafią wasze 2,5 latki?

Polecane posty

Gość gość

Chciałam porównać.

Gość gość
Świetnie kopię piłkę doskonale jeździ na rowerze biegowym jedzi samochodem elektrycznym jak "stary" samodzielnie je Zdejmuje skarpetki i sandały w kasiazeczkach wszystko pokazuje Rysuje koło, kreski poziome pionowe, dorysuje po swojemu oczy ,uszy ,nos zna marki samochodów audi, mercedes, volvo itp nie wszystkie wymawia super radzi sobie na placu zabaw obsługuje tablet/telefon akurat tego nie pochwalam, ale umie Rozpoznaje trójkąt kwadrat, koło Może jeszcze coś mi się przypomni za to nie potrafi albo nie chce; Wołać na nocnik ciągle z tym walczę poznać kolory powtarzać nowe słowa

Gość gość
Podobnie. Z tableta (i tez nie pochwalam) zna duzo piosenek, tez trochę podspiewuje po ang. Zna prawie caly alfabet, tzn nie po kolei, ale literki. Rozpoznaje cyfry i na przedmiotach powie czy jest trzy czy pięć. Chodzi do żłobka.

Gość gość
Autorka też chodzi do żłobka, Jeszce łapie piłkę, rzuca ale - nie tak dobrze jak kopie, zaczyna się 'kiwac' jak piłkarz chociaż specjalnie tego trenujemy jakoś sam załapał o co chodzi. śpiewa po swojemu bo kiepsko z mową. mówi ale mało normalnie tzn coraz więcej ale jak mi się chcę to powtarza a jak nie ma ochoty czyli zazwyczaj to nie i koniec. imię liczyć do 3 ale nie zawsze wychodzi wchodzi po schodach Myśli logicznie i kombinuj***ardzo dużo pamięta najczęściej jakie aut od kogo bo na tyle mówi. .a więcej to jak uda mi się dopytać czy domyślić. . układa puzzle

Gość gość
Mój mówi bardzo wyraźnie, zna różne piosenki i wierszyki, nie uczymy go ich. Ostatnio mąż przy zmianie koła, śpiewał" o mój rozmarynie" i teraz młody ciągle to śpiewa :) zna podstawowe kolory, potrafi liczyć do 5, zna figury geometryczne, potrafi narysować kółko, kreski, układa puzzle. Korzysta z nocniku, sam je, sam zakłada buty i czapkę, potrafi się rozebrać i założyć spodnie czy majtki, ale bluzki już nie. Dobrze jeździ na rowerze biegowym, gra w piłkę, wchodzi i schodzi że schodów.

Gość gość
Mam córkę 2 lata i 3 miesiące. O pieluchach już dawno zapomnieliśmy. Je sama, ale czasami chce, zeby jej pomóc. Sama się myje, rozbiera. Zdejmie wszystkie części ubrania, ale założy tylko majtki, spodenki lub spodnie. Czasami założy buty, ale to zależy jakie. Mówi bardzo ładnie, zna wierszyki (z książek) i piosenki z tv. Zna sześć kolorów i się nie myli, liczy do ośmiu, ale tu myli się często. Wchodzi sama po drabince na zjeżdżalni dla starszych dzieci. Włączy zmywarkę, pralkę (oczywiście bez nastawiania programu :-) Podleje kwiatki, posprzata bałagan, jak coś rozleje.

Gość gość
U mnie chlopiec 2lata i 4mce. Potrafi: liczyc do 10 (po ang i po polsku- mieszkamy w uk), zna wszystkie kolory (po ang i pol), wola na nocnik, sam je, zna marki samochodow (ma kolekcje resorakow i jak cos chce to mowi podaj mi np. czarny jaguar, biala corvette- to wiedza z zabaw z mezem), ruchowo jest bardzo sprawny i ma dobra rownowage np stoi na jednej nodze kilka sek (tutaj sprawdzaja to na bilansie 2.5latka, stad wiem inaczej nawet by mi do glowy nie przyszlo zeby zwrocic na takie cos uwage). Co do umiejetnosci ktore musi opanowac to picie z kubka trzymajac za uchwyt (pije tylko przez slomke) i ubieranie/rozbieranie bo tego nie robi wcale.