Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Wczesny autyzm?

Polecane posty

Gość gość

Witajcie. Moj syn ma prawie 11 miesiecy. Jest radosny,pogodny, duzo sie smieje i duzo gada po swojemu. Siedzi, wstaje, raczkuje. Wydaje mi sie ze z rozwojem emocjonalnym mamy klopot. Gdy w tv sa reklamy on nie widzi ani nie slyszy nic,jakby zahipnotyzowany. Nie pokazuje paluszkiem w ksiazkach, nie nasladuje gestow, nie placze gdy wychodze ale to moz3 dlatego ze mieszkamy z dziadkami i ze wszystkimi ma kontakt. Jak tata wraca z pracy to sie cieszy na jego widok. Nie ma mowy o zadnych czynnosciach typu brawo czy papa. I te cholerne reklamy. Reaguje na imie ale nie zawsze. Juz sie zaczynam martwic. Jak czytam ze dzirci w ksiazeczkach pokazuja zeierzatka itp to jestem w szoku bo moj syn jakby nie wykazywal swiadomosci. Cieszy sie do lustra i jak robie mu akuku.

Gość gość
Moja córka ma 13 miesięcy i mamy tak samo. O autyzm się nie martw i tak nie diagnozują go tak szybko. Pewnie rozwija się własnym tempem, daj mu czas to jeszcze za wcześnie na pokazywanie paluszkami. Nie sugeruj się żadnymi filmikami, poradnikami, bo to największe bagno psychiczne w jakie możesz się wpakować. Będziesz wmawiać dziecku choroby. Poczytaj potęga podświadomości Josepha Murpfiego, zadręczając się takimi myślami możesz rzeczywiście wywołać taki efekt i jest to potwierdzone. Moja nie potrafi wkładać klocków w odpowiednie otwory, nie naśladuje. Umówiliśmy się do neurologa i zobaczymy co będzie. A kiedy Twoje dziecko siadało ? Moja miała 9 miesięcy, teraz ma ponad 13 i nie bierze się do chodzenia, na nogach bez trzymania się czegoś potrafi ustać kilka sekund i się przewalić. O gestach nie wspomnę. Do tego jest bardzo nerwowa, byle co potrafi ją doprowadzić do szału, bije, szczypie, drapie i się rzuca. Myślę, że wszystko jest w porządku, ale idziemy do neurologa, aby się upewnić i żyć w spokoju :) Nie martw się, pewnie wszystko jest ok. Możesz poradzić się pediatry, albo pielęgniarki środowiskowej, która przychodzi zawsze po ukończeniu przez dziecko roku.

Gość gość
On w kwestii rozwoju fizycznego ruszył nagle i niespodziewanie. Do 9 miesiąca nie robił zupełnie nic, a potem sam usiadł, wstał i poszedł na czterech. Teraz stoi przy meblach, puszcza się jedną rączką.

Gość gość
Rozwój fizyczne najczęściej o niczym nie świadczy, ani o autyzmie ani o jego braku. Mam syna z autyzmem zdiagnozowanego w wieku 18 mcy, a z podejrzeniem autyzmu od kiedy skonczył rok, obecnie 7 latek. Nie znam twojego syna, nie widziałam go więc nie będę się wymądrzać. Wyłącz tv, moja rada :)

Gość gość
www.autyzm-blog/wczesne-objawy-autyzmu/ tzw czerwone flagi autyzmu

Gość gość
Nie jestem żadnym ekspertem, po prostu mamą dwójki dzieci. Nie widzę niczego nienormalnego w zachowaniu twojego dziecka. Wiele dzieci zawiesza się na reklamach, najlepiej po prostu wyłącz tv i nie ucz dziecka w tym wieku przyzwyczajania widomości z ekranu. Co do reszty- mój syn też kochał reklamy i też nie chciał powtarzać gestów. A potem jak ruszył to teraz jest bardzo zdolnym uczniem. Córka z kolei bardzo bystra w wieku niemowlęcym, telewizja w ogóle jej nie interesuje. Moim zdaniem nie masz powodów do niepokoju.

Gość gośćpsycholog
to nie sa objawy autyzmu autorko twoje dziecko rozwija sie prawidlowo

Gość gość
Mój syn nie polazywał palcem do 14 miesiąca, neurolog dziecięca straszyła, że jak nie zacznie do 15 mż to będziemy mówić o zaburzeniach ze spectrum autuzmu...;) Ale nagle zaczął. Też się bałam autyzmu, syn nie jest tulaśny, nie lubił książeczek, do tego ten palec.. Teraz jest małym mądralińskim, buzia gadule się nie zamyka...