Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 Anka131313

Rezygnacja z mi臋sa dla zdrowia... i co dalej?

Polecane posty

Go艣膰 Anka131313

Chc臋 wyeliminowa膰 z diety mi臋so, bo mam wra偶enie, 偶e jest coraz gorszej jako艣ci, a ostatnio mam takiego pecha do kupowanych mi臋s, 偶e nawet moje koty nie chc膮 tego ruszy膰. Do zmiany chc臋 jako艣 sensownie podej艣膰, 偶eby niczego mi i mojej rodzinie nie brakowa艂o. Na co zwraca膰 uwag臋? Kto艣 ma specjalistyczn膮 wiedz臋?

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 Anka131313
Du偶o czyli ile?:)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Nie posiadam wiedzy specjalistycznej, tylko powtarzam informacj臋 z innych 藕r贸de艂. Pami臋taj, 偶e bia艂ko ro艣linne ma ok. 70-80% przyswajalno艣ci w por贸wnaniu do bia艂ka zwierz臋cego. Wed艂ug WHO do prawid艂owego funkcjonowania wystarczy ok. 5% bia艂ka w dziennym menu - zak艂adaj膮c, 偶e cz艂owiek si臋 nie g艂odzi i je wymagan膮 ilo艣膰 kalorii ;) A nie, 偶e kobieta je 800 kcal a w tym 5% bia艂ka - bo to g艂odzenie si臋. Ja wa偶臋 58-60 kg zjadam ok. 50-60g bia艂ka ro艣linnego dziennie i 偶yj臋. Jem du偶o makaron贸w, p艂atk贸w zb贸偶, prawdziwego chleba, ro艣liny str膮czkowe - do ka偶dego posi艂ku jest to ok. 100-150 g suchej masy. Do tego duuuu偶o warzyw, kt贸re te偶 maj膮 pe艂no bia艂ka. Mimo wszytko radz臋 zaznajomi膰 si臋 z artyku艂ami naukowymi (a nie z portali dla kobiet) i z nich czerpa膰 wiedz臋. Pozdrawiam.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Anka131313
Dzi臋kuj臋 bardzo! Dowiedzia艂am si臋, 偶e komosa ry偶owa czy soja maj膮 bardzo dobry profil aminokwasowy. Ale z czym, jak je艣膰 tak膮 soj臋?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Ja rzadko jadam soj臋, wi臋c nie pomog臋, ale jak ju偶 to kupuj臋 orzeszki sojowe w Rossmannie - taka przegryzka, no i mleko sojowe z Biedronki, ale jest strasznie s艂odkie, wi臋c kupuj臋 je tylko jak mam okres ;D Z ro艣lin str膮czkowych mo偶na robi膰 kotleciki, z ciecierzycy hummus, z fasoli pasty, z grochu zupy :) ale ja jestem leniwcem i zawsze robi臋 kolorowe miski - czyli pe艂no warzyw, zieleniny i dodatek w postaci kaszy/str膮k贸w/ziemniak贸w/makaron贸w. Za ka偶dym razem improwizuj臋 i zawsze jest smacznie i r贸偶norodnie :) Pociesz臋 Ci臋, 偶e rezygnacja z mi臋sa to fajna rzecz, ciesz臋 si臋 偶e podj臋艂a艣 tak膮 decyzj臋 napo w艂asnym do艣wiadczeniu z mi臋sem coraz gorszej jako艣ci.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Anka131313
Dzi臋ki za mi艂e s艂owa! A mo偶e kto艣 z Was zrezygnowa艂 z mi臋sa i mo偶e podzieli膰 si臋 wra偶eniami?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Ja nie jem mi臋sa. Na pocz膮tku rzeczywi艣cie trzeba by艂o zmieni膰 nawyki. Z rzeczy przetworzonych najwi臋cej jem tofu, bo jest najzdrowsze. Dzi臋ki wegetarianizmowi pozna艂am zdrow膮 kuchni臋 azjatyck膮 i j膮 uwielbiam! Poza tym uwielbiam przepisy jadlonomii, zw艂aszcza pasztety. Ten z soczewicy jest nieodr贸偶nialny od mi臋snego, ale moim ulubionym jest warzywny. Na samiutkim pocz膮tku pomocne by艂y takie "wynalazki" jak w臋dliny sojowe czy par贸wki. Teraz si臋gam po nie najwy偶ej raz w tygodniu. Og贸lnie uwa偶am, 偶e wegetarianizm to by艂a 艣wietna decyzja bo czuj臋 si臋 o wiele lepiej!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
wegetarianizm jest dobry, je艣li ma si臋 do niego zdrowe podej艣cie. Niekt贸rzy nie powinni zostawa膰 wegetarianami

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
A czym si臋 r贸偶ni zdrowe podej艣cie od niezdrowego?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Veggie888
Nie jem miesa od 15 roku zycia. Mam 32 lata. Praktycznie w ogole nie choruje, cwicze 5-6 razy w tygodniu, wygladam mlodziej niz kolezanki (ostatnio lekarz sie zdziwil, ze nie jestem studentka). Krew super, skora super. Moga to byc naturalnie geny. Co do jedzienia- popatrz na fajne wegetarianskie blogi. Jezeli mowisz po ang, bedzie ci latwiej, bo jest ich mnostwo. Ja lubie owsianke na sniadanie (owsianka, owoce, mleko ryzowe bez "ulepszaczy"), obiad- tajskie curry, salatka z (ciecezyca, cieciorka, czym chcesz), pesto z fasoli, czosnku i suszonych pomidorow, itp, kolacja- jakas fajna zupa, chleb z fajnym pesto, satata. Jest mnostwo pysznych przepisow.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Anka131313
Veggie888, a czy Twoja rodzina te偶 nie je mi臋sa? Jak sobie z tym radzicie wszyscy?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
no to dlaczego ja znam rodzin臋 od lat wege a obaj synowie bladzi, przy ko艣ci, s艂abowici. Starszy rozst臋py na plecach i tu艂owiu, m艂odszy w mocnych okularach. Starszy ci膮gle chce schudn膮膰 i nie mo偶e...Myd艂kowaci jacy艣 i wp艂ywowi...wiecznie nieszcz臋艣liwi. Jeden rozmy艣la艂 o samob贸jstwie...no nie!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Jeszcze dodam 偶e ci膮gle b贸b u nich kasze, ciecierzyce i narzekaj膮 ju偶 na t臋 fasol臋 i wieczne gazy...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
12:20 A czemu ja znam blondynk臋 a jestem szatynk膮?przyklad z d,upy? No to zupe艂nie jak Tw贸j.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
ten przyk艂ad to z d... Znam tych szatyn贸w , znam ...i nie jestem wege ale mia艂am okazj臋 obserwowa膰 latami t臋 rodzin臋 a 偶e jestem po gastronomii i tematy 偶ywienia zawsze mnie interesowa艂y to obserwowa艂am do艣膰 wnikliwie:) Przestrzegali 艣ci艣le zasad a chleby pieczone w domu...Przerobi艂am przypadkiem zagadnienie i wiem 偶e z daleka od tego!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
IMO: je艣li kto艣 jest blady, przy ko艣ci i s艂abowity, to je za du偶o cukru :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Anka131313
Jeszcze pytanie do praktyk贸w: jakie produkty z wege s膮 fortyfikowane i czym?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Tofu (chocia偶 nie ka偶de, na pewno Polsoi) - fortyfikowane wapniem; samo tofu jest bogate w bia艂ko Mleka ro艣linne (np. z biedronki) - fortyfikowane wapniem i B12 B12 jest wa偶ne je艣li w og贸le nie zamierzasz je艣膰 nic odzwierz臋cego

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Anka131313
Dzi臋kuj臋 za adres!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Twoja rodzina ma nie je艣膰 mi臋sa bo co? Bo ty tak chcesz?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Anka131313
Bo moja rodzina tak chce:) Ale w imieniu rodziny dzi臋ki za trosk臋!!:)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
U mnie w domu najpierw wszyscy zostali艣my wegetarianami a potem weganami. Teraz nie wyobra偶amy sobie powrotu do mi臋sa! Bardzo polecam

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Anka131313
Konwersja przesz艂a niespodziewanie dobrze. Dzisiaj na przyk艂ad na 艣niadanie jedli艣my twaro偶ek z tofu z cebulk膮, w臋dlin臋 sojow膮, arbuza, sa艂at臋 i kajzerki posmarowane awokado. Wszyscy si臋 zajawili艣my na nowy spos贸b od偶ywiania :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
No ja te偶 wypierdoli艂am mieso z diety jak tylko dowiedzia艂am sie o tym, ze niekt贸re produkcje zosta艂y wycofane ze wzgledu na duza ilosc ANTYBIOTYK脫W! Smiech na sali.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
go艣ciu...to wychrza艅 te偶 warzywa bo to straszna ilo艣膰 pestycyd贸w a偶 ci zostanie sam cukier i bardzo czysta bia艂a m膮ka:)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Gdy przyje偶d偶aj膮 znajomi z zagranicy to przygotowuj臋 im burgery wo艂owe na grillu i nie mam z tym wi臋kszego problemu. Niedaleko mnie dzia艂a ubojnia http://cezan-ubojnia.pl gdzie mog臋 si臋 z 艂atwo艣ci膮 zaopatrzy膰 w porz膮dne mi臋so.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Prawd臋 m贸wi膮c nigdy nie by艂bym w stanie zrezygnowa膰 z mi臋ska. Jest po prostu przepyszne.. Na dodatek mo偶na je fajnie doprawi膰. Ja powa偶nie zastanawiam si臋 nad zakupieniem takiej https://www.goga-gastro.pl/category/wilki-maszynki-do-miesa maszynki do mi臋sa.. Uwa偶am, 偶e mi臋sko zmielone jest o wiele lepsze od standardowego.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Zamiast mi臋sa to ty lepiej pieczywo wyeliminuj, to jest du偶o bardziej truj膮ce ni偶 mi臋so.

Udost臋pnij ten post