Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jk24yy

Świadczenie 500 plus. Stan cywilny

Polecane posty

Gość jk24yy

Witam. Sprawa jest taka dość pogmatwana. Otóż. Byłam mężatką, jednak z mężem wzięliśmy rozwód, to było w 2012r. (Zbyt pochopnie, jednak to nie ważne). Po roku wróciliśmy do siebie, teraz będziemy mieli dzidziusia ( niedługo rozwiązanie). I moje pytanie jest następujące: starając się o uzyskanie świadczenia 500 plus, w rubryce stan cywilny, będę musiała wpisać "panna", czy "rozwódka" i przy tym przedstawiać akt rozwodowy i zaświadczenie, że nie pobieram alimentów?Mimo, że dziecko nie urodzi się za czasu trwania tego małżeństwa?. I czy w takim wypadku będą liczyć się tylko dochody moich rodziców, czy też partnera? ( Ja jestem studentką, dlatego moje dochody są zerowe).Proszę o poradę.

Gość gość
Musisz wpisać rozwódka. Liczą się dochody osób z którymi mieszkasz. Nie ważne czy konkubent czy mąż. Jeśli mieszkasz z rodzicami to dochody i rodziców i partnera. Piszesz oświadczenie,ze alimentów nie pobierasz bo mieszkanie razem

Gość jk24yy
Rodziców i partnera?... śmiech na sali.

Gość gość
Mieszkacie razem więc tak. Rodzicow i partnera

Gość jk24yy
A jeśli nie mieszkamy? Skąd mogą wiedzieć, że razem wychowujemy i razem mieszkamy?. Tylko na podstawie tego, że nie mam zasądzonych alimentów?. Może po prostu się o nie nie chce ubiegać...?:/

Gość gość
Nie masz dochodu i nie chcesz alimentów? Nigdzie to nie przejdzie:).możesz ewentualnie napisać w oświadczeniu,ze płaci Ci dobrowolnie np 300zl. Ale jak ktoś podkabluje,ze mieszkacie razem będziesz musiała wszystko oddać

Gość jk24yy
Może po prostu pomagają mi rodzice i dostaję stypendium socjalne?. Znając życie, to pewnie nawet do dochodu się to stypendium liczy?