Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jaki metraż dla samotnej osoby

Polecane posty

Gość gość

Jaki jest "odpowiedni"metraż dla samotnej osoby?1 pokój, 2, 3 ? Nie chodzi mi o odpowiedzi w stylu: na ile kogoś stać, stać kogosł na wille z basenem to niech sam i w willi niech mieszka. Chodzi mi bardziej o takie sprawy praktyczne, w stylu ogrzanie mieszkania, sprzątanie, w końcu wykorzystanie przestrzeni przez tą osobę. Jak byście mieszkali sami, to w ilu pokojach czulibyscie się dobrze?

Gość gość
Wystarczy kawalerka. Ale jednak - jak cię stać - to lepiej mieć więcej przestrzeni. Dodatkowy pokój się przydaje, choćby wtedy, gdy masz jakiegoś gościa albo dla zwykłej zmiany scenerii.

Gość gość
Kawalerka to za mało. Jeden pokój, a w nim spanie, telewizor, kompuder, suszarka z praniem i jeszcze przyjmowanie gości. Dwa lub trzy wystarcza.

Gość gość
Na pewno zależy od preferencji osoby-czy woli dom czy mieszkanko w bloku. Mój samotny wujek mieszka w małym domku-ma duży salon połączony z kuchnią, jadalnią, sypialnię na schodkach i wielki taras. Ma też bokówkę-schowek-winiarnię ;-) On uwielbia prace przy domu, dlatego po rozwodzie kupił sobie taki domeczek i ma wielką działkę pełną wszystkiego co można wyhodować ;-)Z kolei mój samotny brat mieszka sam w mieszkaniu/apartamencie w takim nowoczesnym 3-kondygnacyjnym bloku. Ma salon połączony z dużą kuchnią, taka przestrzeń otwarta, sypialnię osobno, sporą łazienkę, garderobę, balkon/taras i wyjście do ogródeczka. On jest wygodny, często wyjeżdża, więc jemu dobrze. Myślę, że jednak warto mieć 2 pokoje-jeden do spania, drugi "dzienny". Tak jest też praktyczniej, bo można nie ścielić łóżka, kupić sobie duże z materacem/wygodne. Sama nie jestem samotna, ale uważam że osobna sypialnia to konieczność dla wygody właśnie ;-)

Gość gość
Lepsze niż kawalerka będą dwa pokoje. Cały czas w jednym pokoju, jeść tam, spać, oglądać TV, przyjmować gości... Nie szłoby na dłuższą metę wytrzymać. A metraż, to przynajmniej 40 m2. Żeby nie czuć się jak w klatce.

Gość gość
Tu autorka. Właśnie mam zamiar zmienić mieszkanie. Obecnie mam dwa malutkie pokoje , całość to 41m2. Przez lata odłożyłam sobie trochę i w sumie może by i stać mnie było na 3 pokoje w bloku. Sama już nie wiem. W jednym pokoju byłaby sypialnia, w drugim pokoju tzw gościnny a w trzecim taki bardziej gospodarcże rzeczy. Może też komputer, ten pokój mógłby być malutki. Rodzina krzywo patrzy, mówią że 2 pokoje mi wystarcza, ale czy ja wiem, w końcu to moje pieniądze.

Gość gość
Ja mam 2 pokoje. Zaproszę do nich kogoś bezinteresownego, kto mnie będzie szanował i pod każdym względem mi odpowiadał. Jak nie znajdę takiego to będę sama. Spadek po mnie dostanie mamusia albo jakas organizacja charytatywna. Facet nie dostanie ode mnie złamanego grosza.