Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Zaloguj się, aby obserwować  
Gość Florkao

Jak poukładać sprawy finansowe w związku, gdy partner ma dzieci

Polecane posty

Gość Florkao

Witajcie. Jestem w związku z mężczyzną, który ma dwoje dzieci z poprzedniego małżeństwa. Planujemy ślub i on niebawem się do mnie wprowadza. Zastanawiam się jak poukładać nasze przyszłe, wspólne sprawy finansowe. Narzeczony dba o swoje dzieci (co uważam za plus), płaci niemałe alimenty, pokrywa koszty wakacji, zajęć dodatkowych itp. Ja jestem bezdzietna, w planach nie mamy naszych wspólnych dzieci. Oboje pracujemy i zarabiamy mniej więcej tyle samo. Przyznam, że nie mam ochoty pracować na jego dzieci, ciężko pracuję i chciałabym się jakoś zabezpieczyć na przyszłość. Rozwiązaniem nad jakim teraz myślę, jest spisanie intercyzy i dzielenie kosztów życia po połowie, tzn. każdy z nas wrzuca określoną kwotę do wspólnego budżetu, a resztę każdy wydaje na siebie tzn. on na dzieci a ja oszczędzam na emeryturę :-) To chyba uczciwe rozwiązanie? Jest jeszcze sprawa mieszkania. Jak już pisałam narzeczony przeprowadza się do mnie, a swoje mieszkanie chce wynająć. Wspominał, że pieniądze z tego wynajmu chce przeznaczyć na jakieś fundusze dla dzieci. No i to mi się trochę nie podoba. Równie dobrze ja mogłabym się wprowadzić do jego mieszkania a swoje wynająć i mieć z tego zysk (szczególnie, że moje jest większe i w lepszej lokalizacji, więc zyski byłyby większe). Nie wiem jak mu zasugerować, że czuję się pokrzywdzona takim rozwiązaniem. Może ktoś ma podobną sytuację i może coś poradzić?

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować