Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Przestane chodzic na zakupy bo ceny przerazaja

Polecane posty

Gość gość

zakupy spozywcze. nic nie ma w koszyku a 100zl leci. mieso na obiad, warzywa jakies przyprawy maslo. i 100zzł poszlo. da sie jakos mniej wydawac. a jedzenia na 2 dni,

Gość Lilipucia
Mam to samo, dosłownie kilka rzeczy w koszyku typu chleb, jajka, makaron, jakieś warzywa i nagle wychodzi 40 zł. Masakra. Jestem studentką i zawsze kombinuje gdzie by tu taniej coś dorwać.. Podziwiam moich znajomych, którzy mając do dyspozycji 150-200 zł na miesiąc żyją pomimo tych kilku słoików z domu, ja chyba musiałabym jechać na parówkach i plackach ziemniaczanych, a i tak pewnie by kasy zabrakło..

Gość gość
A jakoś tego nie widzę :))) Wg mnie ceny żywności nie rosną.

Gość gość
Nie narzekaj, u mnie leci 80,- za parę g*wien, bez mięsa itd. Np. 1 mleko, ze 2 małe jogurty, 4 banany, 4 bułeczki, 1 pomidor i już nie ma ośmiu dych... (Alpy).

Gość gość
to kosztuje 25 zł, a nie 80 :))) Nie siej fermentu, bo temat jest widoczny jako obliczony na rozmowę jak to się źle w Polse zyje :) Prowo grubymi nićmi szyte. Żywność w Polsce od bardzo długiego czasu nie drożeje. Poczytaj na branżowych portalach spożywczych ile kosztuje żywność.

Gość gość
Jeśli ci mówię, że płacę 80,- to płacę 80,- i nie pisz, że sieję ferment. Takie są tu ceny.

Gość gość
Jeśli robisz zakupy w sklepiku na marinie w Sopocie to tak :) W każdym innym (nawet delikatesach) to niemożliwe :)

Gość gość
czy ja wiem czy jest tak drogo? chleb od paru ladnych lat zatrzymal sie na cenie 4-5 zl maleko 2 zl mąka 2 zl wedlina-15-30 zl w zaleznosci mieso od lat w takiej samej cenie piers z kurczaka ok 15, schab wieprzowy 16 zl (mozna znalezc duzo taniej na jakiejs promocji, wołowina ok 30 zl jogurty za 1-2 zl za stowke mozna pare rzecyz kupic, wiec tak znowu nie smutać dla 4 osobowej rodziny za 100 zl mozna kupic zywnosci na 2 dni spokojnie czyli wychodzi zywienie po 12,50 na dzien dla jednej osoby to jest taka tragedia?

Gość gość
Przecież napisałam, że w Alpach. Ile masz dioptrii? (Dodam, że bardzo duże europejskie miasto, ale nie napiszę jakie ze względu na prywatność) Dlatego nie narzekajcie na ceny w Polsce.

Gość gość
A zarobki są różne, tak jak w każdym innym kraju, więc masa ludzi kupuje w odpowiednikach Biedronki i Lidla, a i tak wychodzi z niewielką siatką zakupów o wartości 80,-.

Gość gość
Jedna kajzerka to koszt rzędu 4+ zł.

Gość gość
co ja kupilam cos nakanapki i ser zołty 30zł. ,maslo smietane, keczup ,musztarde, majonez.0.80 kg schabu bez kosci , 2 piersi z kurczaka, 3 jogurty. ogorki , pomidory. i poszlo 100zł. na 2 dni niewiecej.

Gość gość
Ketchup, musztardę i majonez zużywasz w 2 dni? O___o

Gość gość
wedliny kupuje w przedziale 20- 25zł. ser ok 20zł za kg. takze z niskiej połki.na obiady roznie, raz zupa , a to schabowe czy piersi z kurczaka. i olej jeszcze kupilam, pare przypraw, pieprz, papryke. i za to 100zł. przeginka.

Gość gość
0.50 zł kosztuje jedna kajzerka

Gość gość
W Polsce kosztuje 50 gr, a u mnie ponad 4 zł.

Gość gość
W PL ceny są dopasowane do polskich zarobków więc dlatego jest tak tanio. Za to wszystko zapłaciłabyś zagranicą 6-10 razy więcej, więc nie narzekaj.

Gość gość
Olej i pieprz starcza na długo. Niektóre przyprawy również (zależy ile kto sypie).

Gość gość
te rzeczy keczup , musztarda starcza na dluzej ,majonez krocej. ale na to poszlo z 15zł. dla mnie za drogo. maam do dyspozycji 1500zł miesiecznie na spozywke i chemie. jest na 3. 2 doroslych i szkolniak 9 lat.

Gość gość
Tak np komunikacja: bilet na autobus 3zł a zagranicą 15 zł.

Gość gość
Temat dotyczy cen w Polsce - to tak informacyjnie dla mądrali, która pisze o cenach w Alpach (w dodatku nie wiadomo których). :)

Gość gość
W Carrefourze mleko 1,79 kajzerka 29groszy ser żółty królewski 20/kg. Makaron lubella akurat promocja byla 2,79. Chleb 2,20. Wedlina tu akurat kupuje 27/kg. Pierś z kurczaka 14,99 mięso drobne z indyka-malutkie kawaleczki na zmielenie na pulpety albo malutkie pulpeciki -8/kg w spolem świeżutkie codziennie. Ostatnio watrobke drobiowa robiłam na obiad-palce lizać a 3,70/kg. Ziemniaki 1,80 mlode pomidory 6/malinowe truskawki byly po 4kg.maliny sie zaczynają ale tez stanieja. Maslo w biedronce 83% tłuszczu bylo po 2,79 w kostce. Nam na troje idzie jedno tygodniowo. Tuż brązowy w biedrze za op 3zl jasminowy to samo. Nawet ketchum Heinz wielka butla 7zl na miesiąc starcza. Woda po 1,20buteka ta mineralna oaza 59gr butelka. Trzeba umieć robic zakupy i trafiać na promocje. Za 100zl to ja wynoszę caly kosz z ze sklepu. Ale jak ktos kupuje 4ro jak piwa trzy czekolady dwie pepsi i gotowce drogie jak pies to sie nie dziwie.

Gość gość
na dzis i na jutro mam co jesc. ale w wtorek znow zakupy i znow kasa leci. ostatnio zaczelam unikac duzych sklepow w tyg.bo mi za duzo kasy ucieka. albo wysylam meza. ma kartke na niej co trzeba i sam wiecej nic nie kupi. a w tyg. tylko po drodze z pracy miesny na kanapki cos.

Gość gość
W PL jest bardzo tanio. A przecież pen/sje idą cały czas w górę. Nieruchomości mamy bardzo tanie. Tak ok 5-20 razy tańsze niż na zachodzie.

Gość gość
Owszem, ale w każdym kraju zarobki są tak samo zróżnicowane jak w Polsce. Jedni zarabiają ok w stosunku do obowiązujących cen, a inni mało. W Polsce jest podobnie, nie każdy zarabiają fistaszki i nie każdy zarabia kokosy. Nie jest tak, że wszyscy zarabiają wystarczająco i żyją w dobrobycie. Wielu ludzi kupuje wyłącznie w dyskontach, tak jak wielu Polaków i w mieszkaniach ma bardzo skromnie (paradoksalnie w Polsce narzekający na ceny biedronkowicze mają zazwyczaj wyremontowane mieszkania lub świeżo wybudowane domy, w porównaniu do tego w jakich warunkach żyją tutaj ich odpowiedniki).

Gość gość
Żywność w Polsce jest tania. I nie mówię tu o kwestiach nominalnych, tylko pod względem zarobków. Tania i bardzo dobra.

Gość gość
gość dziś nie wytrzymam! co narzekasz ze za granica masz bułke za 4 złote, która przeliczasz na złotówki na zarabiasz w euro!!! co za ludzie to dodaj ze masz 4 razy wieksza niz w polsce wyplate

Gość gość
Bilet 15,-? Dobrze by było. U mnie jednorazowy kosztuje 17,50 a dobowy 35,-, więc nie opłaca się kupować jednorazowych.

Gość gość
To prawda; w PL można tanio pojeść. Taka bułeczka np 0.30 zł a w Szwecji: 2.50 zł. I tak ze wszystkim jest.

Gość gość
ale jak zarabiasz najnizsza za ktora samotna osoba nie jest w stanie sie utrzymac. a o kupnie mieszkania nie wspomne.