Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czym doprawiać zupy zamiast wegety?

Polecane posty

Gość gość

Witajcie :) Nie umiem za dobrze gotować, dopiero się uczę. Zupy zasze doprawiam wegetą ale już nie chcę bo to świństwo. Próbowałam jej nie dodawać ale jak zamiast wegety dodam inne przyprawy to zupa jest bez smaku. Proszę napiszcie czym doprawiacie zupy (np. jarzynową lub ogórkową) by nie były mdłe.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Przede wszystkim wrzucaj dużo warzyw i gotuj na wolnym ogniu. Ja nie używam żadnych specjalnych przypraw- sól, pieprz, liść laurowy. Do rosołu pod koniec wrzucam lubczyk.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Zawsze gotuje zupy na rosole ktory jest bez kostki i vegety ale smakuje dobrze bo daje duzo włoszczyzny, lubczyk, cebule podpieczoną, czosnek, ziele angielskie i liście laurowe. Mieso w sumie głownie drób-kaczka, indyk, kura. Pozniej na tej bazie robie zupy dla dziecka w mniejszym garnku bo moj maz niekoniecznie je wiec jem ja czasem i corka koniecznie codziennie. Dodaje do tego rosolu potarta włoszczyznę czasem podsmażona na maśle z pomidorami (jak robie pomidorowa) a pozniej gotuje to w zupie i mixuje. Sole, słodzę, pieprze i dodaje pietruszkę i lubczyk. Smakuj***ardzo dobrze czasem wleje śmietanę.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Dawaj duzo jarzyn, zeby nie była wodnista. Ja doprawiam jogurtem lub smietana, daje troche masla, czasem pieprzu,duzo swiezego koperku( np jarzynowa, ogorkowa), pietruszki(npkrupnik) . W zaleznosci od rodzaju zupy mozesz dodac odpowiednie ziola ( jakie - sparwdz w necie, ktore do czego pasują) np do pomidorowej daje kminek. Dobrze dziala lubczyk, do rosołu lisc laurowy itd. Pewnie troche potrwa,zanim sie odzwyczaisz od wegety. Ja wegety i innych knorrow nie cierpie, wyczuje je w kazdej zupie, ale dlatego,ze nie uzywałam. Zreszta pzreczytaj sklad wegety i uzyj tych samych ziol, tyle,ze bez glutaminianu i innych wzmacniaczy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Aha, dodam, ze na miesie gotuje tylko rosól, czasem pomidorową i krupnik, reszta zup tylko z jarzyn ( + jogurt lub smietana i troche masla)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
posiekaj drobno cebule i podsmaz, jak dodasz do zupy bedzie smakowala jakbys dodala wegety

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Polecam piramidki smaku z Lidl. Naturalny skład a sprawiają że zupa jest aromatyczna

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
W sklepach jest też Vegeta natur bez glutaminianu ja ostatnio takiej używam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ja tez kilka lat temu wyrzucilam wegete i kostki. I wcale mi ich nie brakuje. Daje wiecej miesa,warzyw i na malutkim ogniu z mocno uchyloną pokrywką gotuje wywar na zupe. Jak pomidorowa to dadaje pomidory zblendowane,smietane. Ogorkowa to starte ogorki i ziemniaki. No i troche wiecej daje soli ,bo wegeta byla juz slona. Namowilam przyjaciolke zeby zrezygnowala i po paru ugotowanych zupach sama stwierdzila ze wegeta tylko psuła smak kazdej zupy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
A i teraz w sezonie to obwiązuje nitka pęczek z zieleniny,lubczyk ,por,seler i to sporo tego daje.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ja robię zupy na gęsto, żeby było więcej warzyw niż wody. Na mięsie gotuję rzadko, głównie rosół i krupnik, bo do warzywnych nie potrzebuję mięsa. Koniecznie dużo zieleniny jak pietruszka, seler i lubczyk. Dodaję też kilka kulek ziela angielskiego, 2 listki wawrzynowe, majeranek, pieprz. Jeśli potrzeba to trochę solę, ewentualnie dodaję vegetę naturalną (wtedy już nie dosalam) lub zieloną czubrycę. Do zupy kalafiorowej dodaję gałkę muszkatołową a ostatnio dodałam kurkumę i też wyszło smacznie. Do rosołu też kurkumę, to jest ładny kolor i fajny smak. Niektóre zupy świetnie się komponują z koperkiem. Nigdy nie używam mąki ani zasmażki do zabielania zupy. Najczęściej dodaję śmietanę lub śmietankę max. 18%. Zdarza się jednak też, że dodam mascarpone, serek topiony, jogurt naturalny czy nawet mleko.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
gość dziś jakbym siebie czytała :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Producenci nauczyli się skrzętnie ukrywać wzmacniacze smaku pod nazwą ekstrakt drożdżowy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
dlatego nie kupowac zadnych gotowcow do zupy, ziola mozna miec z doniczki, albo przynajmniej pojedyńcze suszone. I zawsze czytac etykietki. Jak juz wiadomo , co gdzie jest, to przyprawianie idzie automatycznie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×