Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

nie rozumiem jak mozna płacić za cesarkę i uważać cc za lepszy porod

Polecane posty

Gość gość

Pierwszy porod zakończył się niestety cc u mnie. Nie miałam jakiś tragicznych przygód w związku z cc, typu zakażenia czy sączenie się ropy i babranie rany. Ot zwykła cesarka. Zachodząc w druga ciąże postanowiłam ze spróbuje naturalnie i nie dam się pokroić bez powodu. Porod miałam długi i bolesny, nikomu nie życzę takiego ciężkiego porodu, bez znieczulenia, skurcze przechodzące w krzyżowe, skurcze parte wcale ulgi nie przynosiły. W trakcie porodu błagałam o cesarkę. Ale udało się, urodziłam, nawet nie peklam i po porodzie czułam się rewelacyjnie. O bólu zapomniałam momentalnie. Do domu wróciłam po dwoch dniach, pełna energii, bez bólu. I się teraz zastanawiam jak mozna chcieć cc na życzenie, przecież to istna głupota. Nie ma w ogóle porównania, naturalnie jest lepiej rodzic.

Gość gość
ja mialam pierwszy poród silami natury i uwierz ,że jak wrocilam do domu to przez miesiac nie moglam usiasc na d***e ... szwy ciagly ..spac nie moglam ,nie moglam nawet swobodnego kroku zrobic ! a wejscie do wanny !! łał graniczylo z cudem ,nie mam kabiny prysznicowej ...przez 3 tyg siedzialam na kole dmuchanym ..i co powiesz? w takim przypadku bys mowila nadal,że zapomnialas o bolu zaraz po wyjsciu do domu ?? hehe dobre..... dodam ze drugi porod po 3 latach byl jeszcze gorszy . tu juz blagalam o znieczulenie .. ale lipa ..nie dostalam..bo przeciez kazda rodzi .... taki uraz po 2 porodzie dostalam ze NIGDY WIECEJ . tak moze mialabym 3 dziecko ..zawsze chcialam trojeczke ..ale nie dzięki ..dosc mam porodow..dlugich ..meczacych ... zazdroszcze tym co mialy cc .

Gość gość
Nie chcę mieć rozwalonej pochwy. To dla mnie istotne by pozostać ciasna.

Gość gość
Większośc kobiet jest rozcinanych albo same pękają podczas sn. Skoro więc i tak masz szwy, to nie lepiej na brzuchu? Nie lepiej po prostu w umówionych terminie pojawić się w szpitalu, powiedzieć "jestem dziś umówiona na cc" i wszystko przebiega zgodnie z planem i bez bólu?

Gość gość
gość dziś Większośc kobiet jest rozcinanych albo same pękają podczas sn. Skoro więc i tak masz szwy, to nie lepiej na brzuchu? X Miałam i CC i rodziłam siłąmi natury. Blizny po porodzie siłami natury są praktycznie niewidoczne, a po dobrym zszyciu krocza nie ma różnicy w komforcie współżycia. Za to bliznę po cesarce masz widoczną na brzuchu zaraz p0o zdjęcie bielizny. Długa na jakieś 12 cm. Mnie się robi mały bliznowiec i sorry, ale wygląda to po prostu brzydko. Do tego swędzi, a ból brzucha po cesarce trzymał mnie długo. Więc wybacz, ale dla mnie po prostu bredzisz. Wolę niewidoczną bliznę między nogami, która nie daje żadnych dolegliwości i nie powoduje żadnego dyskomfortu niż mieć "sznitę" na brzuchu którą oglądam codziennie po kilka razy i z którą nie za wiele zrobię.

Gość gość
A po co komu twoje zrozumienie i co komu po twoim porodzie? Kogo to obchodzi..? Dodam, ze sama chciałaś i błagałaś o cc.

Gość gość
Dla mnie ty bredzisz. Miałam dwukrotnie cc i blizny po nich są niewielkie i praktycznie niewidoczne. Na jakim brzuchu? Nisko na linii włosów. Żadnego swędzenia poza okresem gojenia, bólu, dolegliwości krótko i niewielkie. To, że Ciebie kroił partacz nie oznacza, że standardowo tak to wygląda.

Gość gość
Nigdy nie zrozumiem głupich bab co sie bd kłócić. KAŻDY PORÓD jest INNY - wbijcie sobie to tych słomianych głów. Jedna rana na c..e będzie się paprać, inne się zagoi w 5 minut a trzecia nie pęknie wcale. Jednej rana po cc będzie sie paprać, inne zagoi się w 5 minut i będzie niewidoczna. Jedna urodzi w godzinę, inna w 10 godzin. Jedna sie nacierpi, inna nie poczuje! Każda wiec niech sama decyduje jak rodzi a że się nie jest jasnowidzem bo każdy poród jest inny to różnie bywa. Co Cię autorko obchodzi cudzy poród i wybór? Nie pękał c***ipa? - gratulujemy! Dobrze się zszyli? Gratulujemy? Szybko poszło i zagoiło się równie szybko? GratulujemyI co w związku z tym?

Gość gość
Rozwalona cipke to mozna mieć jak ci w nią autobus wjedzie. Rownie dobrze można miec rozjechana bo często sie kochasz i sie rozciąga... No blagam.

Gość gośćAGNIESKAAAAAAAA
cc -jesli nie wymaga tego stan ciezarnej-to pojscie na lawizne....po co sie baby maja meczyc... ;) taka prawda.

Gość gość
A ja zapłaciłam za CC w państwowym szpitalu i jakos niespecjalnie interesuje mnie opinia innych. Ja komus w krocze nie zagladam i nie oceniam wiec z jakiej racji ktos to robi? Chcialam, zapłaciłam, mialam i tyle.

Gość gość
20:08 j****a zlodziejka! Wredna szmato ukradlas cc tej, ktorej sie to ze wzgledow zdrowotnych, czy komplikacji nalezalo. No, ale co cie obchodzi zlamany obojczyk innego noworotka, czy porod prozniowy, bo jasnie pani zwinela cc z puli kasy chorych.

Gość gość
cc -jesli nie wymaga tego stan ciezarnej-to pojscie na lawizne....po co sie baby maja meczyc... oczko.gif taka prawda. x x Ja niestety rodziłam w szpitalu Sw. rodziny w Poznaniu, gdzie dominuje takie podejście... Choc prawda jest, ze lekarze najczęściej zalecają poród naturalny dlatego, ze po prostu on nie kosztuje, a operacja- wręcz przeciwnie, wiec chyba logicznie rozumując, jak nieraz badania za 20 zł - wypisanie skierowania jest problemem, to co dopiero operacja.. mimo, ze poprzedni poród tez miałam zakończony CC, ze miałam wielką blizne na brzuchu, mimo ze powodem poprzedniego cięcia była za wąska miednica i brak postępu porodu, kolejnym razem mnie męczono znowu, skutkiem czego było kolejne CC, niestety wykonane za późno. Mój synek jest obecnie roslinką. Polecałabym więc nie bredzić na forum jak ktoś nie ma pojęcia o medycynie

Gość gość
Przecież napisała, ze zapłaciła... Te z nie popieram cc, jak kobieta zdrowa i gotowa do rozrodu, no ale jak ktoś ma cale życie potem plakac bo ma bliznę na cipce czy rozklepioche, to niech sie tnie, co komu do tego... Komplikacje sa i przy takim i prz takim porodzie, dla dzidziusia może lepsze jest SN ale w tych czasach jak można sobie zrobić cycki, nos, usta i nawet cipke, to czemu nie taka operacje jak cc...

Gość gość
Mój poród szedł jak z płatka, szybko i prawie bez bólu. W ostatnim momencie miałam cc. Blizna Rana niby goiła się dobrze i bez paprania, ale bolała przez 2 miesiące. Pierwsze 2 tygodnie ból był ogromny, strach było kichnąć czy się zaśmiać. Jeśli drugi poród szedłby tak samo sprawnie i bezboleśnie, wolałabym sn, ale jak będzie cc, to też wytrzymam. Po porodzie sama się dziwiłam, jak można płacić za operację zamiast urodzić naturalnie. Jednak mój poród był wyjątkowo lekki. Gdybym wiła się z bólu przez 2 doby i popękała na maksa, miałabym inne zdanie i drugi poród sama bym sobie załatwiła przez cc.

Gość gość
Poród to sprawa bardzo indywidualna i nie powinno sie obrażać kobiety ze rodziła tak a nie inaczej! Kurczę nie umiecie uszanować 2 człowieka a sie rozmnazacie? Co wy tym dzieciom przekażecie?

Gość gość
ja za kilka miesięcy będę miała cc na życzenie w prywatnej klinice i g****o mnie interesuje Twoje zdanie. moje ciało, moja kasa, mój wybór

Gość gość
Powiem tak tylko dlatego chciałam spróbować SN bo rodziłam za granica.., odeszły mi wody, szpital, usg, zle ułożenie- cesarka... Ale po tym co czytam o polskich szpitalach ze robią cesarkę w ostatniej chwili tez bym zapłaciła i odrazu zrobiła cc.

Gość gość
Po trudnym porodzie wróciła po 2 dniach pełna energii-tak pisze założycielka tematu i nie wiem czy się chwali czy popisuje,ze urodziła bez cesarki-a kogo to obchodzi? Każda kobieta ma prawo rodzić jak chce i nic nikomu do tego!

Gość gość
To wszystko kwestia odpowiedniego operatora. Mnie kroil genialny ginekolog- poloznik, b dosw w operacjach, i pomimo ciazy blizniaczej, glebokiej rany i ciezkiego cc z pewnymi komplikacjami, blizna po poltora roku jest ledwo widoczna, mam tam czucie, nic mnie nie boli, nie dolega itd. Czulam sie juz calkiem dobrze jakies 4 dni po cesarce. Co nie zmienia faktu, ze gdyby nie to, iz bylam w ciazy blizniaczej wysokiego ryzyka, rodzilabym naturalnie - z wyboru.

Gość gość
x x Ja niestety rodziłam w szpitalu Sw. rodziny w Poznaniu, gdzie dominuje takie podejście... Choc prawda jest, ze lekarze najczęściej zalecają poród naturalny dlatego, ze po prostu on nie kosztuje, a operacja- wręcz przeciwnie, wiec chyba logicznie rozumując, jak nieraz badania za 20 zł - wypisanie skierowania jest problemem, to co dopiero operacja.. mimo, ze poprzedni poród tez miałam zakończony CC, ze miałam wielką blizne na brzuchu, mimo ze powodem poprzedniego cięcia była za wąska miednica i brak postępu porodu, kolejnym razem mnie męczono znowu, skutkiem czego było kolejne CC, niestety wykonane za późno. Mój synek jest obecnie roslinką. Polecałabym więc nie bredzić na forum jak ktoś nie ma pojęcia o medycynie przykro mi ze twoj synek jest roslinka,ale skoro powinnas miec cesarke to raczej ty chodzilas do jakiegos konowala ktory o tym nie wiedzial....i nie znal sie na medycynie. Ja pisalam o koietach ktore sa zdrowe,i moga rodzic naturalnie a daaja w lape zeby sie nie meczyc....

Gość gość
najgorsze sa takie co pieprza ze nie wolno ingerowac w nature i ze dzieki ciezkiemu porodowi czuja wiez ze swoim dzieckiem bo inaczej by tego nie bylo

Gość gość
Boli Cie to ze nie chce sie meczyc? Ani urodzic naturalnie rosliny po porazeniu mozgowym? A co jesli lekarz nie zauwazy? Moja babcia z bardzo szerokimi biodrami rodzila cala DOBE. ojciec wyszedl siny. Ledwo sie ruszal ale normalny. Inaczej mnie by nie bylo. Mama miala porod z vacuum. Mama tez ma obfite biodra. A ja mam biodra na szerokoac takie jak moj maz waskie. I co mam sie meczyc albo miec rosline? Przezyc szok do konca zycia?

Gość gość
ja bylam calkowicie zdrowa, ciaza prawidlowa. kazali mi rodzic sn po 2h ktg wykazalo nieprawidlowosci..i wtedy dopiero dalam w lape i biegiem przenosili mnie na sale i w ostatniej chwili wzywali anestezjologa, ktory schodzil z dyzuru. mialam szczescie..syn urodzil sie w zamartwicy i zostal natychmiast umieszczony pod tlenem..dzieki Bogu jest zdrowy, ale niewiele brakowalo.

Gość gość
20:16 Hoho jak sie unioslas. Z jakiej puli NFZ? Przeciez zapłaciłam ze swoich wlasnych pieniedzy. I powiem ci, ze jakos nie bardzo interesowało mnie jak inne kobiety rodzą. A pani, ktora pisze o św. Rodzinie w Poznaniu niech nie plecie bzdur. Jesli SA wskazania to robia CC bez dyskusji. Tymbardziej w trakcie akcji porodowej. Nie ma zadnego nacisku na poród SN. Owszem stawiają na naturalny ale jesli SA wskazania to nie ma dyskusji. Widocznie chodziłaś do kiepskiego lekarza w ciazy skoro nie mialas na papierze wskazania do CC. Gdybys miala to w św. Rodzinie zrobiliby je bez problemu.

Gość gość
gość dziś Boli Cie to ze nie chce sie meczyc? Ani urodzic naturalnie rosliny po porazeniu mozgowym? A co jesli lekarz nie zauwazy? Moja babcia z bardzo szerokimi biodrami rodzila cala DOBE. ojciec wyszedl siny. Ledwo sie ruszal ale normalny. Inaczej mnie by nie bylo. Mama miala porod z vacuum. Mama tez ma obfite biodra. A ja mam biodra na szerokoac takie jak moj maz waskie. I co mam sie meczyc albo miec rosline? Przezyc szok do konca zycia? a co jesli zaplanujesz sobie cesarke a lekarz ja spartoli??? i dziecku sie cos stanie??? tak tez sie moze stac. Ja tez rodzilam cala dobe i zaden wyczyn to nie byl. wrecz przeciwnie,cos pieknego. kazdy porod inny..... po cesarce tez mozesz przezyc szok i to na wlasne zyczenie.

Gość gość
brzydzę się was, wy krowy rozpłodowe

Gość gość
Ja po cesarce przeżyłam szok, że tak STRASZNIE BOLI. Przez kilka tygodni cierpiałam. W szpitalu podniesienie się i zejście z łóżka czasem zajmowało mi kilka minut, bo nie mogłam się ruszać z bólu. Dopiero, jak się rozchodziłam, to było znośnie, ale leżenie to tragedia. Dziewczyny, które były na sali po sn, początkowo były bardziej zmęczone, ale po 2 dniach śmigały jak skowronki.

Gość gość
Rodziłam cc i sn. Pierwsze sn i to była rzeźnia. Drugie cc - moja blizna ma długość 8 cm i szer 1 mm, mam jasną karnację, blizna jest płaska i praktycznie niewidoczna, wygląda jakby mi się lekko linia majtek odcisnęła.