Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Mamy kotów nerkowców

Polecane posty

Gość gość

Hejka czy są tu kocie mamusie z nerkowcami? Jak sobie radzicie i dbacie o chorych miauczkow

Gość gość
Ja miałam kota chorego na niewydolność nerek, od diagnozy żył 2 lata, od 25 kwietnia nie żyje, zbieram się i zastanawiam nad kolejnym. To był kocur, kastrat. Nękały go uporczywe wymioty, biegunki, miał 5 lat wtedy. Karmiony Royalem i mięsem od małego, po zbadaniu kreatyniny i mocznika,USG, ratowaniu kroplówkami musiał jeść karmę leczniczą Royal Canin Renal Special i tabletki Fortecor. Przy gorszych wynikach 4 dni pod rząd kroplówki i poprawiało się. Kot nie był nieszczęśliwy, jadł tą karmę nerkową suchą i mokrą chętnie. Po roku trzeba było usunąć operacyjnie prawą nerkę, bo kot mi umierał, ta nerka go truła, była martwa. Kot się pozbierał, było dobrze, ale musiał za chwilę mieć co tydzień kroplówki, ta lewa nerka nie dawała rady. Jak czuł się źle to doraźnie dostawał jeszcze leki oprócz tego Fortecoru, więcej kroplówek, antybiotyki i pomagało. W tej biednej nerce robił się zastój ciągle i kot przestał reagować na leki, kroplówki, a trzeciej nerki nie miał. Ciągle wymiotował, bardzo się męczył, nie mogliśmy pozwolić by konał w męczarniach zatruty mocznikiem, odszedł spokojnie i tylko w ten sposób dało się pomóc. Zrobiliśmy dla tego kota wszystko, o kosztach nie wspomnę, ale było warto. Znałam wiele kotów z chorymi nerkami, żyły 2 może 3 lata po diagnozie, na odpowiedniej diecie, karma nerkowa albo wyłapywacz fosforu sypie się do zwykłej karmy. Najlepiej, żeby jadł leczniczą nerkową. Koty często chorują na nerki, to słaby punkt kotów niestety. Ratuj kota i ciesz się nim, pozdrawiam

Ja swojego uratowałam dobrze dobraną karmą i dużą dawką miłości. :) Specjaliści z Zoofaktor doradzilli mi dopasowane jedzonko.

Gość gość
a jak długo już choruje, można wiedzieć i jakie miał wyniki? Co się z nim działo i w jakim wieku kotek, napisz jeśli możesz

Gość gość
Moja kotka miała 130 mocznik ratowaliśmy ja kroplówka i lekami po tygodniu miała juz dość rzucała sie na ziemie :( zrobiliśmy przerwę kotka ożyła była jak nowonarodzona. Wyniki od tamtej pory w normie. Tylko boje sie ze sie to nawróci. Je specjalna karmę sucha ale saszetki z kitekata bo białko wynosi 6.5 % a w innych nawet 15. Dla nerkowców saszetek nie ruszy woli nic nie jeść. Dodatkowo bierze Rubenal w tabletkach.

Gość gość
Mojemu kotu rzadko udawało się, że miał mocznik poniżej 100, ale dwa lata dawał radę