Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kofi kofi

żlobek adaptacja

Polecane posty

Gość kofi kofi

Mam pytanie - jak długo Wasze dziecko adaptowało się w żłobku? Moja jest 3 tydzień i początki były super. Teraz zostawiam ją na kilka godzin (9-13) i jak ją zostawiam, to płacze, jak odbieram - również. W ciągu dnia jest ok. Panie i żłobek są super, wiem, że ma tam dobrą opiekę. Bardzo jest mi z tym źle i nie umiem sobie z tym poradzić. Wszyscy mówią, że krzywda jej się tam nie dzieje. Pewnie nie, ale dla mnie to też jest trudne. Mam takie poczucie, że ona mnie potrzebuje, a ja ją zostawiam. Chodzę smutna i przygnębiona. NIe mam możliwości rezygnacji ze żłobka, bo muszę pracować. Proszę o jakieś porady, potrzebuję pogadać z kimś, kto też przez to przeszedł. Za wypowiedzi w stylu "jesteś wyrodną matką" z góry dziękuję, bo i tak nic nie wnoszą.

Gość gość
Moja coreczka poszla jak miala rok i plakala okolo 4 miesiecy. Musialam zmienic kontrakt na jakis czas zeby byla w zlobku tylko 7 godzin bo normalnie byla 11. Teraz ma dwa latka i chodzi znowu na 11. Nie mam wyboru niestety. Teraz juz jest dobrze i bawi sie tam i uczy duzo ale uwazam ze danie jej do zlobka bylo moja porazka zyciowa

Gość gość
Wszystko zależy od dziecka. Jak twoja była super do Ciebie przywiązana (tylko mama na codzień + inne osoby zajmowały się nią b. rzadku+ spałaś z nią od urodzenia+ ma wrażliwy/nieśmiały charakter) to będzie ciężko. Ja dałam moją córę jak miała 11 miesięcy i może raz zapłakała za mną.Okres przystosowawczy miałam prawie taki sam jak Twój. Później jak wychodziłam to nawet na mnie nie patrzała tylko od razu do zabawek i dzieci. Ale ona ma taki charakter do wszystkich pójdzie i jest dosyć odważna.

Gość gość
Bardzo duzo zalezy od Twoich emocji. Jesli mama jest bardzo negatywnie zastawiona do czegos dziecko to wyczuwa. Moja siostra panicznie boi sie lekarzy i ja biore jej dzieci do lekarzy jestem osoba spokojna i opanowana i widze jak dzieci to wyczuwaja. Teraz musisz zaufac swojemu dziecku, wierzyc ze jest dzielnym maluszkiem i sobie poradzi. Twoja wiara w dziecko doda mu skrzydel

Gość kofi kofi
Z tymi emocjami to prawda. Staram się jak mogę i jej opowiadam, że w żłobku jest ok. Ale chyba gadanie swoje, a ona swoje. Trochę się sprzężyłyśmy, bo ja nastawienie miałam ok i jak ona zaczęła płakać, to ja też się nakręciłam. Dzięki za rady!