Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

antybiotyk zinnat a....

Polecane posty

Gość gość

Od wczoraj biorę antybiotyk Zinnat 500. Moje pierwsze pytanie dotyczy alkoholu: chodzi mi o 1 ,2 piwa. Czy mogę wypić? Zinnat biorę o 14 a napisałabym się ok 18 więc już po wchłonięciu leki. Następne pytanie dotyczy antykoncepcji. Wszedzie piszą że biorąc antybiotyk i stosując tabletki nalezy przez 7 dni po skonczeniu antybiotykoterapii się zabezpieczać. Jak z tym jest? Pytałam lekarki ale zaprzeczyła, a w ulotce jest zeby dodatkowo zabezpieczac sie tylko w czasie brania antybiotyku.

Gość gość
a co jest w ulotce? czytalas? bo jezeli nie ma nic na temat interakcji z alkoholem to teoretycznie nic ci byc nie powinno po dwoch piwach,ale zawsze jest ryzyko bo kazdy organizm jest inny,co do antykow podobnie zabezpieczalabym sie,bo tutaj istnieje wieksze ryzyko,ze antybiotyk zaburzy dzialanie tabletek

Gość gość
np dostaniesz sraczki lub zaczniesz rzygac i od razu oslabia to wchlanianie sie tabletek antykoncepcyjnych,przeczytaj dokladnie ulotke o interakcjach z innymi substancjami typu wlasnie alkohol powinno byc to tam wymienione

Gość gość
po dwoch browcach nic ci raczej nie bedzie,mozesz miec jedynie slabsza glowe,ale ogolnie nie polecam laczenia antybiotyku jakiegokolwiek z alkoholem,skoro wiedzialas ze dzisiaj mozesz sie napic dlaczego nie wzielas dopiero w niedziele?

Gość gość
prawda jest taka, bo tak mi mój lekarz pierwszego kontaktu powiedział, że antybiotyk i alkohol niczego nie powodują, z tym, że do 50gram alkoholu tj. kieliszek wódki lub jak kto woli 2 piwka, alkohol powoduje lepsze wchłanianie antybiotyku przez to, że podnosi ciśnienie we krwi, ale powyżej 50g, jak któryś z przedmówców napisał, powoduje redukcję jego działania, czyli osłabia moc antybiotyku do tego stopnia, że jak wypijesz dużą ilość alkoholu to tak jak byś wogóle nie brał antybiotyku, ale jest jeszcze druga możliwość, ale to jest grupa antybiotku, która ma wyraźnie wytłuszczone w ulotce NIE ZAŻYWAĆ Z ALKOHOLEM!!!" i wymienione są tego skutki do śmierci włącznie. sam miałem taki antybiotyk około 3 lata temu jak chorowałem na oskrzela, wtedy się wystraszyłem na poważnie, a że piastonalia były w Opolu w sobotę więc przerwałem kurację w czwartek żeby nie widzieć slutków ubocznych

Gość gość
oj oj za duzo tu jest powiedziane. Sluchajcie rozwieje Wasze watpliwosci. Owszem mozna spozywac alkohol podczas korzystania z antybiotyku (nie w pierwszej fazie jego zazywania) ALE jest WARUNEK: nie moze to byc antybiotyk z grupy TETRACYKLIN !!! Na ulotce informacyjnej jest zawsze napisane do jakiej grupy lekow nalezy dany antybiotyk. Nie popieram oczywiscie picia podczas brania antybiotyku, ale jesli juz ktos musi jezyk.gif to nie musi sie obawiac ze antybiotyk przestanie dzialac. Po drugie zadne bakterie sie nie namnazaja !! Przestancie pisac takie brednie! Przyczyna nadmiernego picia podczas stosowania antybiotyku jest spowolnienie wytwarzania przeciwcial przez nasz uklad immunologiczny. Przeciwciala łącząc się z antygenem danego drobnoustroju unieszkodliwiaja go. Ot cala tajemnica