Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Dlaczego matki i babcie nie kaza synom i wnukom robic zadnych prac domowych

Polecane posty

Gość gość
gość 2016.07.17 jest 21 wiek a wychowanie jak w sredniowiecz19 wieku-chlopak po powrocie ze szkoly musi tylko odrobic lekcje i nauczyc sie zadanego materialu a dziewczyna robi prace domowe zajmuje sie mlodszy rodzenstwem (czesto wielkim stadem), musi sluzyc braciom i czesto dziadkom a chlopak dolce vita ma xx Gdzie ty masz te stada rodzeństwa? hahahahaha, ja gonię jedno i drugie owszem starsza ma otaczać opieką młodszego brata w drodze do domu ze szkoły i jak zostają sami w domu, ale wymagam od jednego i drugiego tyle samo adekwatnie do wieku:) Syn ma 7 lat, córka 11, niezła bałaganiara z niej i sprząta na odwal, syn tez bałagani, ale mniej i jak już sprząta to dokładnie, nawet poodkurza dokładnie w każdym kącie, a nie tylko "rynek" :) Normalne, że od niej wymagam teraz więcej, z racji tego, że starsza. Oczywiście pretensje czasami słyszę od jednego i drugiego, bo każde z nich uważa, że te drugie ma lepiej:) Ja nie miałam rodzeńśtwa, miałam cioteczne rodzeństwo, wychowywaliśmy się u dziadków. Byłam najmłodsza więc nikim się nie zajmowałam. Pamiętam jak to bracia obierali ziemniaki na obiad, ogarniali coś na podwórku, każdy zmywał po sobie, więc nie u wszystkich tak jest. Doznałam szoku kiedy zamieszkałam, że swoim mężem i nagle wszystko było na mojej głowie, bo on była właśnie taki wychuchany przez mamę. Nie mieszkaliśmy razem przed ślubem i tego nie widziałam, na początku owszem starałam się bo on pracował a ja nie więc wiadomo, że powinnam więcej obowiązków przejąć w domu, a potem ciężko z takiego schematu wyjść:) W efekcie jesteśmy po rozwodzie, a ja mam nowego partnera który był nauczony pracy i chętnie przejmuje obowiązki, jego nie trzeba nawet o nic prosić:)

Gość gość
gość 2017.01.07 Pochodze ze wsi. Ojciec zajmowal sie rola a mama rola i domem. Ojciec o 19 konczyl prace, mama o 19 zaczynala drugi etat w domu i tyrala do 22. Bracia nie nauczeni pomocy w domu, do tej pory jak przyjezdzamy odwiedzic rodzicow to bracia zasiadaja za stolem a ja podaje do stolu. Chore. Godze sie na to ze wzgledu na starszych rodzicow no i widzimy sie rzadko. Mam syna 11 lat i mlodsa corke. Syn w domu ma obowiazki rowne siostrze(oczywiscie dopasowane do wieku). Nie wyobrazam sobie powielac chorych zachowan z domu rodzicow. Moja mama i ja robilysmy to samo co faceci w polu i przy zwierzetach. W piecu palilam sama od ok.10r.z. O ile oboje malzonkow pracuja zawodowo, nie ma zadnych powodow by chlop w domu nie pracowal. Maz na szczescie byl nauczony pracy. xxx Ale mama zapewne nie rozbiła tych samych rzeczy co ojciec na roli, rola to ciężka praca, wiadomo, że jedno i drugie jest urobione, ale kobieta na wsi wykonuje inne czynności, a między innymi tez gotuje obiad, więc jest to inna praca. Ojciec zapewne wykonywał ciężkie prace, może chciała, żeby matka wracała wcześniej do domu, ale ona nie chciała. bo chciała z nim zostać? Skąd wiesz co ona tam robiła, nie było cię z nimi cały dzień, przecież. To powinnaś wyjaśnić z matką, bo może bardziej była mu trochę pomóc i potowarzyszyć niż ciężko pracować. a co do braci, to czemu ich dzisiaj nie zawstydzisz starych koni? Po za tym, nie przesadzajcie, że podanie obiadu to taka ciężka praca:) Jestem kobieta i uważam, że podawanie obiadu, należy do tego kto ten obiad przyrządził, to taka powinność która moim zdaniem jest przyjemna dla :) A że ty się zgłaszasz na chętnego żeby pomóc to twoja sprawa:) Dzisiaj jesteście gośćmi swojej mamy:) Gdy ją zapraszasz do siebie to oczekujesz pomocy? Na pewno nie sama wszystko przygotowujesz, bo gości się obsługuje i jeśli nie jest to za często to jest to przyjemne:)

Gość gość
Moja matka wychowywała w taki sposób brata dlatego ja nie wychowuję w ten sposób syna. Teściowa w porównaniu z moją mamą wypada lepiej bo mężowi rączek za przeproszeniem nie ujebało i potrafi sobie posprzątać,ugotować itp. ale musiałam go nauczyć,że związek nie oznacza,że nielubiane czynności takie jak sprzątanie po sobie można zrzucić na drugą osobę. Oboje mieszkamy i żyjemy w domu i razem o niego dbamy. Jeśli sprzątam to nie robię tego tylko dla siebie. Tak samo nie lubię i nie rozumiem pytania :''czy mąż pomaga ci przy dziecku?'' POMAGA? Pomóc to można sąsiadce wnieść zakupy na trzecie piętro a nie swojej żonie przy swoim dziecku.

Gość gość
dziś 09:35 wiesz co,a ja jej wierzę,że mama pracowała ciężko i było to niesprawiedliwe. Mój mąż pochodzi z takiej prawdziwej wsi,z gospodarskiej rodziny i chociaż nie ma problemów z wykonywaniem prac domowych to raczej kwestia jego charakteru a nie wzorców wyniesionych z domu. Na takim gospodarstwie nie ma równouprawnienia i podziału na prace męskie i kobiece...kobieta na równi z mężczyzną jak trzeba rąbała drewno,wywalała gnój czy jeździła ciężką taczką czy ciągnikiem,nosiła ciężkie wiadra czy tyrała w polu. Tak jest z resztą do dziś w wielu małych gospodarstwach. Różnicę wyznacza jedynie wiejska mentalność,która wyraża się min. w tym,że dom i dzieci to ''niemęskie ''zajęcia i kobieta w domu musiała ''ogarnąć'' drugi etat. Teściowa w tej ciężkiej pracy straciła zdrowie i młodość,już dawno nie żyje a teść ma już 70 lat i cieszy dobrym zdrowiem,ciekawe prawda???

Gość gość
Mnie sie nie chcialo walczyc z mezem i synem o to,zeby gotowali, szybciej robilam to sama. Onie wola tzw "meskie "zajecia - cos udzwignac, wlezc na dach, naprawic cos - ja bym z kolei sie tego bała. Wiec mi to bylo na reke. Poza tym - gotowanie, sprzatanie, pranie jest tak proste, czego tu uczyć? jest potrzeba - kazdy potrafi. Maz, gdy mieszkal przez pol roku sam, wszystko swietnie ogarnial, a syn, odkad wyszedł z domu, robi wszytko, co trzeba,skoro mu nikt nie zrobi, nawet chleb piecze. Wg mnie nie ma co demonizowac. To nie jest kwestia uczenia czy umiejetnosci, raczej wychowania w taki sposob, zeby ktos pomagal drugiemu, kiedy zajdzie potrzeba. Uczyc kogos sprzatania? Ma balagan, to posprzata. raczej uzmyslowic, ze niemilo zyc w syfie. Bedzie głodny? ugotuje. Brudny? upierze.Jesli widzi, ze nikt poza nim tego w domu z jakichs przyczyn nie moze zrobic - wezmie sprawy w swoje rece. To raczej powinno byc uczenie wspolzycia z ludzmi, nie "technik sprzątania" :)

Gość gość
gość dziś No wlasnie tak jak napisalas. Ale one dyskryminuja mezczyzn

Gość gość
od zawsze męzczyzni maja lepiej-chlopak moze siedziec sobie przed telewizorem komputerem a dziewczyna do roboty domowej

Gość gość
generalnie prawie kazdy mezczyzna po powrocie z pracy uwaza ze juz sie wystarczajaco namęczyl wiec musi odpocząc -zwykle przed telewizorem i komputerem- i nie obchodzi go ze jego zona tez sie w pracy nameczyla a w drodz,e do domu musiala zrobic zakupy ,odebrac dzieci z przedszkola szkoły ,cos załatwic na miescie-to efekt sredniowiecznego wychowania -

Gość gość
nie ma zadnego rownouprawnienia w pracach domowych-tylko mezczyzni i co szokujace nawet same kobiety uwazaja ze prace domowe to przyrodzony oowiazek kobiet i one musza caly dom ogarnąć i dziecmi sie zająć