Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mieszkająca w prlu

Jak niewielkim kosztem odświeżyć mieszkanie !?

Polecane posty

Gość mieszkająca w prlu

Witam, otóż mieszkam w mieszkaniu, które niestety jest w starym, jeszcze PRL-owskim stylu, meblościanki na połysk itd... Niestety nie mam pieniędzy na remont, ale bardzo chciałabym je odświeżyć, by nie wyglądało, jak babcine... To niewielka kawalerka składająca się z dość sporego pokoju (ok.18 metrów) kuchni w prześwicie i łazienki z toaletą... Chciałabym zacząć od pokoju, pomalować ściany i okleić meble, nie wiem czy sama sobie poradzę, ale chciałabym spróbować...brak mi tylko chyba zmysłu wnętrzarskiego, nie wiem jakie kolory, żeby mieszkanie nie wydawało się mniejsze, no i chciałbym aby jakiś element się wyróżniał, np. kolor jednej ze ścian albo fragment ściany zakleić tapetą, druga sprawa to te meble...nie wiem czy oklejone będą lepiej wyglądać. A czy wy macie jakieś sposoby, by niewielkim kosztem odświeżyć mieszkanie? Czy uda mi się to zrobić za jakieś 700-800 zł? Mam na myśli pokój

Gość kardulaki
Przeglądaj strony internetowe z odłoszeniami czasami ktoś oddaje meble lub sprzedaje za niewielką kwotę

Gość mieszkajaca w prlu
a pomysł z oklejeniem starych uważasz za chybiony?

Nie wiem czy w ogóle są jeszcze w sprzedaży takie materiały ,którymi można okleić meble?? Czy już rozglądałaś się..? poza tym wydaje mi się ,że meble trzeba dobrze przygotować do oklejenia tak mi się wydaje dasz radę sama to zrobić? Może poczytaj jakieś strony ,forum związane z remontem Ostatnio modne jest malowanie starych mebli ale to też kosztowna sprawa, a używane meble czasami można kupić za małe pieniądze ,kolor ścian na pewno dużo zmieni

Gość mieszkajaca w prlu
cześć :) sprawdzałam na allegro i było coś w rodzaju oklein...co do roboty to masz rację, nie wiem czy sama bede potrafiła to zrobić... mam nadzieję, że malowanie nie będzie aż takie trudne, choc też nie mam pojęcia czy farba będzie wyglądała wszędie tak samo, a na malarza mnie nie stać :( k...a co za kraj, pracujesz i na nic cię nie stać :(

Gość gość
moim zdaniem oklejona meblościanka będzie jeszcze koszmarniejsza niż ta na połysk i bym odpuścił pomaluj mieszkanie (jasne kolory w odcieniach natury sprawdzą się najlepiej - rozbielone szarości, beże, ochry itp.) a resztę rób dodatkami; może narzuty, pokrowce. Meblościankę z czasem zmienisz może na inne meble

Gość gość
Ja tez bym na twoim miejscu przejrzała dobrze ogłoszenia czy ludzie nie sprzedają uzywanych albo nie oddaja za darmo... Jak meble paskudne to się nie opłaca ich odnawiać... Ja w tym roku szukałam mebli do mieszkania, i ktoś oddał za darmo swarzędzką meblościankę, jak nowa, warta chyba kilka tys.. Bylam w szoku... A kiedyś sama oklejałam szafki kuchenne, można dostać kota, i może kompletnie nie wyjść, choć okleiny chyba sa do dostania. Niemniej to raczej dobre dla hobbystów z wprawą... Agenci nieruchomości często jak chcą sprzedać to odswiezaja na zasadzie wywalenia starych gratow, mieszkanie wygląda na większe, pomalowanie na kolor kosci słoniowej, na stół jakiś ładny storczyk

Nie jest źle masz 700 zł ,a to już coś . Rób stopniowo najpierw pomaluj maluje się dość łatwo możesz zrobić sobie test na niewielkiej powierzchni. Kupisz odpowiedni sprzęt i taśmę ,która oddzielisz ściany lub sufit żeby równo pomalować . Do małych powierzchni odpowiednie będą jasne kolory,które optycznie powiększają pomieszczenia. Meble tanie nowe można kupić przez internet z tym ,że potem trzeba je złożyć zamontować ,a do tego potrzebne są narzędzia wkrętarka itp. może jakiś życzliwy sąsiad pomoże...?;) Na koniec kupisz jakieś dodatki poduszki jakąś lampę kwiatek jak to się mówi diabeł tkwi w szczegółach..;) Będziesz miała satysfakcję po remoncie ,że sama dałaś radę;)

Gość Magdaa92
Ja kiedyś odnawiałam swoje stare komody metodą, która nazywa się decoupage, ale nie wiem, czy sprawdziłoby się to w przypadku większego "remontu". Może w takim razie pomyśleć o wymianie dodatków, nie całości? Np. jakieś nowe zasłony, dywaniki lub poszewki na poduszki, żeby rozjaśnić i rozweselić nieco wnętrze. Ostatnio czytałam też bardzo ciekawy artykuł o uchwytach do mebli: http://sklepstolarza.pl/blog-artykul/3/Uchwyty-meblowe-w-kuchni-standard-czy-nowoczesnosc%3F.html - myślę, że to samo można zrobić w innych pomieszczeniach domu, nie tylko kuchni. Sama zaczęłam szukać jakichś ciekawych wzorów :)

Gość gość
zawsze możesz przemalować ściany, nie będzie to kosztowało fortuny i można to zrobić samemu, nie potrzeba wielkiej wiedzy czy umiejętności, oprócz farb też nie potrzebujesz za dużo sprzętu czy narzędzi, tylko musisz pamiętać o odpowiednim zabezpieczeniu mebli i podłogi http://katalogmeblowy24.pl/czego-zaczac-malowanie-mieszkan/

Przede wszystkim jasne i ciepłe kolory optycznie poszerzają i ocieplają pomieszczenia, a zimne i ciemne je zwężają. Jeśli więc Twoje pokoje nie są zbyt duże, to postaraj się je pomalować bardzo jasnymi barwami. Natomiast komponując całą kolorystykę, pomyśl o kolorze przewodnim, gdyż jeśli zdecydujesz się na więcej niż trzy kolory w danym wnętrzu, to efekt może być nieciekawy ;) Mam nadzieję, że pomogłem. Pozdrawiam!

Gość gość
Dobre meble można zamówić w firmę www.siemieniako.pl. Bardzo dobre meble z tradycją. Ja jestem bardzo zadowolona bo widać po meblach - wykonanie, materiał i jakość.

Gość karko24
ja w super tani ale jaki wygodny sposób zmieniłam kuchnię wyłącznie poprzez zmianę frontów w meblach :) zamówiłam piękne drewniane na http://frontykuchenne.eu/ - wyglądają przepięknie z nowymi panelami :)

Gość gość
Dzięki Karko, dobry pomył z tymi frontami meblowymi, znalazłem fajne na stronie http://www.stylfront.pl/ najbardziej podobaja mi się fronty fornirowane PALISANDER RIO.