Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość AgniechaDSM

Dom Samotnej Matki

Polecane posty

Gość AgniechaDSM

Witam. Chciałabym poruszyć pewną kwestię która jest zauważyłam pomijana. Obecnie mieszkam w domu samotnej matki i dowiedziałam się dziś, iż z dniem 5.09.2016r, wchodzi w życie nowa ustawa która mówi o zapewnieniu schronienia dla matek z dzieckiem tylko w noclegowni lub w schronisku dla bezdomnych. Pracownik MOPSu poinformował mnie dziś że koszty utrzymania u nas w domu samotnej matki będą mogli pokrywać tylko do dnia 30 września. Po tym dniu każda matka z dzieckiem koszty pobytu w domu samotnej matki będzie musiała pokrywać z własnej kieszeni. Czy istnieje taka możliwość żeby tą ustawę ominąć bo nie wierzę że państwo polskie zostawi samotne matki same sobie.

Gość gość
Nie od dzisiaj wiadomo, że państwo polskie nie bierze pod uwagę kosztów życia, tylko komu ile zostaje na rękę po wpłacie. Jeśli nie będziesz miała z czego opłacić pobytu, to nie martw się. Nikt nie ma prawa kobiety z dzieckiem wyrzucić na bruk, muszą Ci zapewnić dach nad głową, więc dla mnie ten przepis to jakaś kpina.

Gość gość
Żartujesz?! Jestem oburzona, rozdaja pięćset plus na lewo i prawo dla kobiet w takiej sytuacji pieniedzy nie ma ?! To chore.

Gość gość
To w sumie domy samotnej matki zamieniono na hotele skoro ram ma sie opłacać pobyt

Gość gość
To nie prawda, szukałam w Internecie i nic o takiej.ustawie nie ma

Gość gość
Nawet jesli cos takiego wejdzie to gdzie problem? Kobieta moze isc do jakiejkolwiek pracy, a nie zyc tylko na czyjś koszt. Znam dziewczyne, ktora sytuacja zmusiła do zamieszkania w DSM ( maz alkoholik, rodzice nie interesowali sie). Ale ona szybko znalazla prace, w czasie kiedy ona byla w pracy to dzieciaczkiem zajmowała sie kolezanka z pokoju za co oczywiscie miala płacone. Po roku stanęła na nogi, wynajęła mieszkanie, bo bylo jej wstyd zyc na koszt panstwa. Wiec autorko ruszaj tylek do pracy i plac tak jak ludzie placa za wynajem i zyja jakos. A jak nie pasuje to do noclegowni.

Gość gość
BO PiS samotnym matkom nie pomaga, tylko wielodzietnym. Sama wychowuję jedno dziecko i mi 500 plus nie dadzą, bo mam alimenty i najniższą krajową. żal mi ciebie

Gość AgniechaDSM
Akurat ja znalazłam już mieszkanie które remontuje już mi tata. MOPS opłaca mi tylko częściowo pobyt w DSM ale znam tu dziewczyny które naprawdę nie mają gdzie pójść po 30 września. Koszt pobytu DSM dla osoby dorosłej wynosi miesięcznie 900 zł a dla dziecka 600 zł od pierwszego roku życia. Ustawa o pomocy społecznej artykuł 48 ulega zmianie można sprawdzić jak ktoś nie wierzy. To nie chodzi akurat o mnie Ale naprawdę są dziewczyny które potrzebuję póki co pomocy od państwa.