Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

jak się samej utrzymac po studiach

Polecane posty

Gość gość

czesc, zakladam ten temat bo totalnie już zwątpiłam... zacznę od tego, ze studiowalam pewien ścisły kierunek w stolicy. mieszkam w akademiku (ok 350zl). Mialam styp socjalne, dorabialam sobie roznymi dorywczymi pracami i tak przetrwlam cale studia- nawet potrafilam odlozyc na zagraniczne wakacje, lepsze buty, czy inne przyjemnosci. Jakos wiązalam koniec koncow. Teraz jednak skonczylam studia i nie mmoge znalezc pracy,jestem wrecz biedna. wszedzie propnują mi bezplatne praktyki lub bezplatne staze (dodam, ze mam praktyki i w kilku renomowanych miejscach). chodze na rozmowy, wszedie mnie chcą, ale propnują mi ok. 1500 zl (to juz na studiach mialam wiecej) i traktują jak osobę bez doswiadenia, mimo, ze mam praktyki (uwazaja, ze praktyk to nie praca). teraz jestem w glebokiej depresji, totalnieni nie wiem jaksie utrzymac. czy ja naprawde nie zasluguję na godne zycie? staz w urzedzie pracy to 1000zł. za tyle nie przezyje, bo nie mam u kogo mieszka. kolezanki sie ze mnie smieja ze nic nie mam, same zasuwają za te 1000zeta, a ja za to zasuwalam cale lata studiow-w pracy i na praktykach i nie mam z tego nic, a koleanki ze mieszkaja u rodzicow to sobie moga tak lazic :( doradzcieeeee

Gość gość
to czesta pensja w naszym kraju 1500 netto

Gość gość
ale to zal serce sciska. moja kolezanka zarabia 1500 zl w biedronce na kasie. a ja jestem magistrem, mam doswiadczenie w laboratorium i w biurze, znam angielski, inwestowlam hajs w kursy i szkolenia i dla mnie tez propnuują tyle samo. dno

Gość gość
Nie opłaca się studiować. Ciekawa jestem gdzie dorabialas na studiach, ja nie mogłam w ogóle znaalezc pracy

Gość gość
dorabialam ucząc dzieci niepelnosprawne oraz jako kelnerka na starowce

Gość gość
idz do baru z piwem za barmanke ze 2500 wezmiesz na reke albo jedz za granice,mozesz tesz na pupci dobrze zarobić;-)

Gość werey58678
Chciałbym was przestrzec przed tym co tu wypisujecie na kafeterii. W Polsce istnieje system do podglądania i namierzania obywateli - system ten obsługiwany jest przez zwykłych ludzi; a nie żadne służby specjalne. Dostęp do tego systemu mają zwykli szarzy ludzie....tzn. wasz sąsiad, znajomy etc. może was namierzyć i podglądać. Do tego systemu mają dostęp zwykli ludzie i jak zakładacie tu temat na kafeterii czy na innym forum to mogą was namierzyć tym systemem i podglądać. Cały ekran waszego laptopa/tabletu to kamera. W obudowach(bocznych) waszych laptopów są kamery które nagrywają to co robicie nawet jak laptop jest wyłączony - dźwięk i obraz. To samo z telewizorami wyposażonymi w dekodery TV-naziemnej - te telewizory mają kamerki z mikrofonem przez, które można was podglądać... Cyfrowe radio DAB+/(radio zwykłe) to kolejny podsłuch w waszym domu.... Routery WIFI też mają ukryte kamery z mikrofonem do których można się łatwo podłączyć... System do podglądania sprzężony jest ze wszystkimi dostawcami internetu w Polsce i można was łatwo namierzyć. Można też namierzyć was przez komórkę i oglądać z bliska dzięki satelicie gdy niebo jest bezchmurne.... Uważajcie na siebie bo wasze komputery nagrywają to co robicie i działa to na poziomie sprzętowym(niezależnie od systemu operacyjnego). X Odczytują nawet wasze myśli w głowie przez fale WIFI... X System ten umożliwia namierzenie was nawet z drugiego końca Polski(wioski i miasta). Widać waszą twarz, pomieszczenie oraz to co robicie aktualnie na kompie – wszystko jest też nagrywane.... X Z czasem coraz więcej urządzeń posiada ukryte kamerki połączone z WIFI.

Gość krulOsiedla
warto próbować dalej na stażach jeżeli nie ma innej opcji, są często organizowane staże płatne, więc nie musi być tak źle, a zawsze zdobędziesz dodatkowe doświadczenie, przeczytaj też ten artykuł: http://magicfood.pl/warto-isc-na-staz/

Gość AniaaWx
Ja w każde wakacje w czasie studiów wyjeżdzałam do Holandii, miałam pracę dzieki angecji zatrudnienia E&A. Teraz skończyłam studia i dalej wyjeżdżam bo jeszcze nie znalazłam tak dobrze płatnej pracy, za granicą pracuję ciężko ale zarabiam duuuużo więcej :(

Gość jagodakicz
No niestety, studia to teraz papierek i tylko papierek :( Ostatnio wróciłam z podróży, podczas której spotkałam dużo ludzi, utrzymujących się z robienia biżuterii, tatuowania, czy nawet żonglerki. Nie zarabiali dużo, ale robili, co kochali. I pieniądze zawsze jakoś się znajdowały, ale nie byly dla nich najważniejsze. Wiem, że łatwo tak mówić. Ale to mnie zainspirowało do tego, żeby zakwestionować, to, co zawsze mowili mi rodzice: idź na studia, znajdź dobrze płatną pracę i będziesz szczęśliwa. Bzdura. Wiem, że to trochę nie na temat. Wracając do niego, 1500 to niestety standart w Polsce nawet dla ludzi po studiach. Ja nadal dorabiam sobie jako kelnerka w weekendy i wcale się tego nei wstydzę. Co do poszukiwania pracy: może zamiast na standardowych portalach spróbuj na tym: https://lepszapraca.pl/? Mi pomógł, dopiero się rozwija, ale ma fajny system polecania, a na ludzi nagrody działaja :) Często fajne oferty kryją się też na grupach facebookowych. Powodzenia!

Gość jagodakicz
No niestety, studia to teraz papierek i tylko papierek :( Ostatnio wróciłam z podróży, podczas której spotkałam dużo ludzi, utrzymujących się z robienia biżuterii, tatuowania, czy nawet żonglerki. Nie zarabiali dużo, ale robili, co kochali. I pieniądze zawsze jakoś się znajdowały, ale nie byly dla nich najważniejsze. Wiem, że łatwo tak mówić. Ale to mnie zainspirowało do tego, żeby zakwestionować, to, co zawsze mowili mi rodzice: idź na studia, znajdź dobrze płatną pracę i będziesz szczęśliwa. Bzdura. Wiem, że to trochę nie na temat. Wracając do niego, 1500 to niestety standart w Polsce nawet dla ludzi po studiach. Ja nadal dorabiam sobie jako kelnerka w weekendy i wcale się tego nei wstydzę. Co do poszukiwania pracy: może zamiast na standardowych portalach spróbuj na tym: https://lepszapraca.pl/? Mi pomógł, dopiero się rozwija, ale ma fajny system polecania, a na ludzi nagrody działaja :) Często fajne oferty kryją się też na grupach facebookowych. Powodzenia!