Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Fotelik samochodowy a testy?

Polecane posty

Gość gość

Witam. Proszę o poradę. Szukam fotelika samochodowego w przedziale 15-36. Znalazłam fotelik coletto avanti i pisze, ze ma testy zderzeniowe robione w Holandii ale szukałam i nie ma np. testów ADAC? Są różne testy i juz nie wiem o co chodzi.

Gość gość
Juz wyczytałam, że te testy w Holandii są robione w instytucie TNO- wiecie coś?

Gość gość
Up

Gość gość
Ja nie wiem co to są za testy. Ale ADAC są znane wszędzie a TNO -pierwsze slysze

Gość gość
Testy TNO tez pierwsze słyszę

Gość gość
Ktoś coś wie?

Gość gość
Up

Gość gość
Tno to tedty Holenderskie a adac Niemieckie jak się nie mylę

Gość gość
A są jeszcze testy w innych krajach?

Gość gość
Testom ADAC też nie ma co ślepo wierzyć. Są one dość kontrowersyjne. Są podejrzenia, że np. niemieckie foteliki są robione "pod ADAC", również przebieg testu jest robiony pod konkretny fotelik (np. poprzez sposób zapięcia go) a badania są opłacone i dzięki temu wiele ma tak wysokie noty. Dla mnie np. szokiem było, kiedy dowiedziałam się, że tzw. poduszkowce, czyli foteliki z ochroną tułowia, które w testach ADAC dostały w kategorii bezpieczeństwa 5*, w razie dachowania w żaden sposób nie chronią dziecka. Maluch po prostu z nich wypada, co może się nawet zakończyć jego śmiercią. Ja na razie jestem po zakupie drugiego fotelika, czyli 9+ w związku z czym nie orientowałam się jeszcze w tych 15+. Ja osobiście kierowałam się Plus Testem, ale on dotyczy tylko fotelików ustawianych tyłem do kierunku jazdy, bo z tych przodem jeszcze żaden go nie zdał, więc 15+ już chyba nie obejmuje. O testach TNO nie słyszałam, więc nie wiem. Na razie nie mam potrzeby wgryzać się w temat. Może się okazać, że takie mniej popularne testy będą bardziej obiektywne niż ADAC, który teraz chyba jest biznesem. Nie mniej jeśli nie ma żadnych innych testów, to trzeba się właśnie ADACiem kierować, bo nic innego nie zostaje.

Gość gość
Również polecam foteliki do jazdy tyłem (przez to właśnie, że są wstanie zdać test PLUS). Więc jeśli Twoje dziecko mieści się w przedziale do 25 kg to znajdziesz pełno różnych opcji. Co do samych fotelików - ja patrzyłabym się przede wszystkim na besafe'a ale przy starszych dzieciach trzeba zwrócić uwagę jak chronione są biodra w foteliku. Jak coś pisz. Temat mam przestudiowany :D

Gość gość
Ja też rozważałam właśnie Besafe, ale ostatecznie wzięłam Axkid. Faktycznie założyłam, że nie ma fotelików 15+ a sama kupiłam 9-25, więc jest 10kg zapasu jeszcze. Jeśli dziecko autorki dopiero ma 15kg masy ciała, to spokojnie może taki wziąć. Jeśli sporo więcej, to już chyba nie ma sensu. Koszt takiego fotela to powyżej tysiąca, ale myślę, że warto zainwestować w bezpieczeństwo dziecka. Aha, jeśli taki fotelik ma możliwość wożenia dziecka i tyłem, i przodem, to test Plusa nie będzie miał, nawet jeśli ma tą samą skorupę, co ten ustawiany tylko tyłem z test Plusem. Niby skorupa ta sama, ale ja już nie ufam. Nie wiadomo w sumie, jak ten mechanizm obrotowy zmienia stabilność i bezpieczeństwo fotelika.

Gość gość
Hej tu autorka. Dopiero teraz zauważyłam wpisy i po przeczytaniu zdałam sobie sprawę, że jeszcze mało wiem o fotelikach. Moja córka wazy 18 kg i jak narazie korzysta z fotelika 9-18 wiec zastanawiam się nad fotelikiem 15-36. Nie wiedziałam, że tyłem do kierunku jazdy są bezpieczniejsze. Moja córka ma 4,5 roku wiec to raczej dla mniejszych dzieci. Poczytam zaraz jeszcze o bysafe, ponieważ tez o nich nie slyszalam. Dzięki za wiadomości