Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Mała różnica wieku pomiędzy rodzeństwem to mniejsza zazdrość?

Polecane posty

Gość gość

Czy Wasze małe dzieci bardzo źle zniosly pojawienie się rodzeństwa? Chodzi mi o różnice wieku maxymalnie 2 lata. Bo mi się wydaje, że im mniejsze dziecko, tym łatwiej przyzwyczaja się do nowej sytuacji, ale sporo osób mnie straszy, że będę mieć cyrk z córką, gdy pojawi się młodsze.

Gość gość
Oj nieprawda. małemu dziecku nie wytłumaczysz, że pojawiło się rodzeństwo, że mama ma mniej czasu itd. I będzie zazdrosne, zwłaszcza że taki 2-letni maluch potrzebuje mamy, i to całkiem sporo, bo i trzeba pieluchę zmienić, i nakarmić, i pilnować żeby sobei krzywdy nie zrobiło. Ja tak miałam - mam różnicę 22 miesiące pomiędzy dziećmi. Była zazdrość, i to dość długo. Dopiero chyba jak córka nauczyła się mówić, tak zeby można było pogadać (ok 3 lata), to ta zazdrość o młodszego braciszka jej przeszła. Długi czas miałam watpliwości, czy tak mała róznica wieku to dobry pomysł był. Ale teraz są kumplami, razem się bawią, młody zapatrzony w siostrę jak obrazek, prowadzi go jak na sznurku:)

Gość gość
No właśnie obawiam się, jak to będzie. Z komunikacją u nas nie będzie problemu, bo mała juz dużo mówi i można się z nią dogadać. Z pieluchami juz walczymy, ale na razie małe efekty. Córka jest do mnie przywiązana i boję się, że będzie ciezko. Z drugiej strony zawsze chcieliśmy mieć dzieci z mala różnica wieku i myślę, że koniec końców będzie to tez dobre dla dzieci.

Gość gość
Lepsza mniejsza różnica. Wśród znajomych widzę plusy. Ja planuje miec dziecko, w sumie starania rozpoczęte. Syn ma 5 lat i wpada w szaly jak mowa o rodzeństwie. Placze i piszczy ze on nie chce rodzeństwa, mowi ze mama go nie bedzie kochać.

Gość gość
A ja mam różnicy 14 lat ☺ super

Gość gość
O kurcze, moja 5-cio latka to by była przeszczęęsliwa, jakby pojawił się nowy dzidziuś, ale nie dam się jej namówić:D Dwójka rozrabiaków wystarczy:)

Gość gość
Tu autorka, ja właśnie spotkałam się wśród znajomych i w rodzinie z niejedna taka sytuacja, że kilkulatek buntuje się na słowo o rodzenstwie i większość z nich nie chce o tym słyszeć. Poza tym mój wiek i sytuacja zawodowa nie pozwalają, żeby czekać dłużej. Zobaczymy, mam nadzieje, ze nie będzie tak zle

Gość gość
Zazdrość w rodzeństwie nie zależy od różnicy wieku, ale od sposobu wychowania.

Gość gość
U nas nie było zazdrości przy różnicy 18 mies (między mną i rodzeństwem). Jest jednak inna trudność - dwoje budzi się w nocy, dwoje do umycia, nakarmienia, przewinięcia. Ale opłaciło się - nasza relacja jest wzorowa :) Wiem, że rodzice wykuli "Rodzeństwo bez rywalizacji", nie pamiętam autorek,- sama też mam zamiar to przestudiować zanim zdecyduję się na drugą ciążę.

Gość gość
No,ale co to znaczy,że dziecko ci mówi,że nie chce,a ty potulnie porzucasz marzenia o drugim dziecku? NIe może być tak,że dziecko ci dyktuje jak masz żyć,bez przesady. To ty jesteś rodzicem i ty decydujesz. Nie pytasz kilkulatka o zdanie. Co najwyżej w temacie na co ma ochotę dzisiaj i to też nie zawsze. Zachodzisz w ciążę i już, fakt dokonany, dziecko się rodzi i prędzej czy później starszak musi to zaakceptować.