Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Kiedy Wasz Dziec powiedział pierwsze słowo i co to było??

Polecane posty

Gość gość

J.w. Moja ma 10 mcy, na razie słowa brak.

Gość gość
Tata tata -co nie oznaczało "tata". Potem pojawiło się świadomie "mama", "tata", "am", "to", "pa pa". Przed ukończeniem roku.

Gość gość
takie nieświadome 'tata' to jak miał 5mcy się nauczył ale takie świadome słowa to koło 10-11 mca

Gość gość
Oj tam, każde dziecko jest inne, jedne rzeczy robi szybciej, inne później. Niektóre dzieci długo obserwują, zbierają słowa "do koszyczka" i zaczynają mówić np. w wieku 2,5 lat.

Gość gość
Mój ma 10,5m i właściwie nic jeszcze nie mówi. Myślę, że jego ma-ma, ta-ta czy ba-ba są niepowiązane z osobami. Natomiast jak jest mu źle, to nauczył się takim żałosnym głosikiem wołać ma-ma-ma-ma i idzie wtedy do mnie. Myślę, że to taka jego prośba a nie nazwanie mnie mamą, a kojarzy to ze mną, bo ja się nim głównie zajmuję.

Gość gość
Moj ma prawie 13 miesiecy i w tym miesiacu mamy wlasnie pierwsze slowa czyli oko na oko, kaka na kaczke, koko na wszystkie ptaki, brum na samochody (uczylam 'auto'ale nie trafilo). Wylania nam sie tez kołka na pszczolke. Ogolnie powtarza prawie wszystko tylko tak sobie plecie swoimi sylabami, identycznie intonuje co ja i maz, za kazdym razem powtorzy inaczej ale cwiczy intensywnie slodziak:) Non stop gada w swoim jezyku, cale historie opowiada. Mama bylo 3 razy jak jeczal lub plakal i chcial na rece ale nie wiem czy swiadomie, jak prosimy zeby powiedzial mama lub tata to sie tylko usmiecha:)

Gość gość
Pierwsze słowo 8,5 mies mama, potem baba, tata,. Teraz ma 14 m i jest pa pa, daj , to, brum na auto

Gość gość
To jest takie trochę głupie pytanie, bo dziecko nie powie nagle świadomego słowa. Ok 8 mca powinno już gawożyć i wychodzi np. ma-ma czy ba-ba Ponadto dzieci mają swoje nazewnictwo, np. u syna jednym z pierwszych świadomych 'słów' było "kaka" co oznaczało skarpetkę.

Gość gość
Moja córka na roczek mówiła już mama, tata, dziadzia, baba, cici na kota, bum na samo i cio to, caly czas pytała cio to. Syn skończyl teraz rok, gada cały czas ale świadomie żadnego słowa jeszcze, tylko jak mu źle to stoi przy mnie z wyciągnięte rękami i wolą mama lub meme

Gość gość
7:50 nie ma głupich pytań, sa tylko głupie odpowiedzi

Gość gość
Mama jak miała 3,5 miesiąca.

Gość gość
mama jak miala 10 miesiecy, a dzien pozniej baba

Gość gość
Co to: "dziec"?

Gość gość
Jakoś bardzo prędko. Pierwszym słowem było 'dać'.

Gość gość
godzinę po narodzinach syn powiedział "spirytus rektyfikowany".

Gość gość
dziec? WTF?

Gość gość
Pierwszym słowem była zupa.

Gość gość
Moja córcia miała 11 miesiecy jak zaczeła mowić " daj " pierwsze słowo tak to smiesznie brzmiało . Wyciagała reke po coś i krzyczała daj daj . Dziadek nazywał ja "Lady daj "