Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

język obcy konieczność

Polecane posty

Gość gość

Witam, mam 24lata niedługo wylatuje do Norwegii w celach zarobkowych( chcę kupić mieszkanie, wyposażyć mnie i mieć jakieś oszczędności, może nawet coś własnego kiedyś otworzyć), póki co właśnie ukończyłam studia (finanse), ale niestety zarobki, które mi proponują pozwolą mi na godne życie, pod warunkiem, że nie będę chciała brać kredytów np. na mieszkanie.. co mnie po prostu przeraża, bo nie chcę komuś ładować w mieszkanie za wynajem,a sama nic własnego nie mieć... dlatego też taką decyzję podjęliśmy z chłopakiem, ale moja obawa zaczyna się w momencie, kiedy pomyślę sobie jak ja się tam będę z nimi dogadywać..miałam okazję pracować w Anglii(jednak nie był to długi okres 3 m-ce) i dogadywałam się bez problemu ale dopiero z czasem... a chciałabym się nauczyć angielskiego na tyle dobrze, aby za 2-3lata wrócić do Polski może i z marnym doświadczeniem bo co to za praca jak będę coś pakować, ewentualnie praca przy produkcji jakiś rzeczy... ale jednak przynajmniej z kasą no i chciałabym z tym językiem angielskim.. aby ten czas też nie poszedł na marne.. angielskiego praktycznie się nie uczyłam (zawsze niemiecki- skończony na poziomie średnio-zaawansowanym) i w Niemczech tez pracowałam mając 22lata i dogadywałam się bez problemu, ale po prostu ten język całe życie gdzieś mi się przydawał, a teraz ten angielski.. jak myślicie, mam wziąć jakieś książki do nauki? czy sam internet mi starczy ? jak ja mam się za to zabrać? zacząć od czasów? a może w Norwegii pójść na jakiś kurs? po prostu boję się, że jedyną osobą do której otworzę buzię będzie mój chłopak, a ja jestem do ludzi i ciągnie mnie do nich..od czego zacząc?

Gość KsztykKacper
Koniecznie zajrzyj sobie na http://naucz-angielskiego.pl i przeczytaj najnowsze artykuły, które odnoszą się bezpośrednio do nauki angielskiego. Samodzielna, MĄDRA, nauka nie jest trudna. Ale wymaga trochę czasu. Ale na pewno dasz radę, w końcu skoro cię ciągnie do ludzi i chcesz z nimi rozmawiać... to po prostu trzeba się przełamać i mówić nawet na zasadzie ja być, ja mieć... Praktyka czyni mistrza :)