Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

opieka medyczna z pracy tzw. komercyjna a recepty

Polecane posty

Gość gość

Czy mając abonament w placówce typu LuxMed, Medicover, Damian dostajecie ryczałt na leki? Ja mam abonament w Falcku i tam zawsze na wizycie z abonamentu mam za leki 100%. Plusem jest chyba tylko to, że się dostanę z dnia na dzień, a nawet tego samego dnia. Ale jak z receptą? To tak musi być? To nie jest ten fundusz 07?

Gość gość
Lekarze, maja takie prawo aby wystawiac leki z ryczaltem, bo maja dostep do eWUŚ i widza czy masz ubezpieczenie zusowskie. Jesli masz ubezp Zus, to przy lekach gdzie jest mozliwy ryczalt to powinni go zaznaczac. Ale tu od razu uczulam !!! Oni o tym zapominaja lub maja to w doopie bo wychodza z zalozenia, ze skoro leczysz sie prywatnie to za leki mozesz placic 100%. Druga sprawa np luxmed ma nieudolny system ktory czasem wskazuje, ze nie masz ubezp w eWUŚ podczas gdy go masz. Taki maly szkopul ;).

Gość gość
Dzięki (tu autorka). Mam ubezpieczenie nfz i opiekę od pracodawcy. Wybieram falcka, bo nie muszę stać w kolejce rano po numerek, bo mogę zapisać się przez internet i dostanę się szybko. Ale kuźwa - płacę 100% Ostatnio ukąsił mnie wąż i w szpitalu dostałam zniżkę na augmentin (lekarz tylko spytał czy mam ubezp.). A w falcku zapisują mi augmentin na zatoki (1-2 razy w roku łapię zapalenie) i zawsze 100% Nie czaję tego, nie rozumiem jakie mam prawa:(

Gość gość
A to bardzo dziwne, bo ja zawsze jestem pytana. Czy to Lux-Med czy Medicover, zawsze lekarz pyta przed wystawieniem recepty czy mam ubezpieczenie NFZ. Pierwszy raz się spotykam z tym co opisujesz. Może dlatego tak robią u ciebie, bo nic nie mówisz? Zaznaczaj, że jesteś ubezpieczona i że życzysz sobie recepty uwzględniające zniżki.

Gość gość
Musisz tylko podać PESEL i tyle. Lekarz nie weryfikuje tego czy jesteś ubezpieczona, tylko na podstawie zrealizowanych recept NFZ może np. wyłapać osoby bez ubezpieczenia i obciążyć je kosztami.

Gość gość
Tu autorka. Nie pytałam i mnie nie pytano. Lekarz w komputerze widzi, że jestem z dużej korporacji, więc zakładam, że ubezpieczenie jest pewne. Kurcze, nie wiedziałam właśnie, że mogę "negocjować". Dziś zgłębiam ten temat. Nawet płaciłam za usg kolana, choć mam w abonamencie, bo przyszłam do przychodni i pytam czy mam to płatne czy nie i powiedziano mi, że tak (100zł). A dziś dowiedziałam się, że dlatego, że przyszłam bez skierowania. Tyle że pani w rejestracji powiedziała, że sprawdzi w moim abonamencie, po czym powiedziała, że nie. A dziś mi powiedziano, że jakbym miała skierowanie od lekarza od nich to za darmo. Tyle że pani w rejestracji już mi tego nie powiedziała, a ja zapłaciłam (byłam po urazie i wizycie na SOR, gdzie wykonano mi tylko rtg, a zalecono usg). I poszłam do "swojej" przychodni, a tam wprowadzono mnie w błąd. Ogólnie moje pytanie dotyczyło tego czy z wizyt z abonamentu są zniżki. Kurna, ja nie dostawałam, ale będę od teraz czujna. A ma któraś z was falcka? Jakie spostrzeżenia? (ja z Warszawy).

Gość gość
Tu autorka. Przypomniałam sobie! Raz byłam też na wizycie tzw komercyjnej i miał byc lek Summamed i lek powiedziała, że to n a100%, a zniżka, jakbym miała poświadczenie. Tyle że moje ustne jej nie wystarczyło.

Gość gość
22.59. Wlasnie na podst nr pesel lekarz widzi czy jestes w eWUŚ, wiec weryfikuje zanim wystawi ci recepte z ryczaltem. Dwa, za recepty wystawione z ryczaltem osobie ktorej ten ryczalt nie przysluguje, placi lekarz z wlasnej kieszeni a nie pacjent!!!. Pacjent idzie do apteki, realizuje recepte i nikt go juz nie sciga. Dlatego lekarze boja sie wystawiac recepty skoro im nie wyswietla eWUŚ tej osoby !!! Inaczej jest gdy pacjent nie ma ubezp ale trafi do szpitala, wtedy to faktycznie scigaja pacjenta zeby oplacil pobyt.

Gość gość
To wróć się po rachunek, jeśli nie wzięłaś i nie masz w domu. Mają prawo ci wystawić kopię. Idź z tym rachunkiem w pracy do kadr do osoby odpowiedzialnej za ubezpieczenie i żądaj zwrotu zapłaconej kwoty. A jeśli będą problemy to powiedz, że wprowadzono cię w błąd (podaj nazwisko recepcjonistki która cię obsługiwała tego dnia, powinno być zresztą w systemie przychodni). W ogóle to poproś o jakiś druk informacyjny z zasadami i przysługującymi c***akietami usług. Po co masz wkoło zgadywać. A z tymi receptami to dlatego tak się dzieje bo się nie upominasz. Więcej asertywności. ;)

Gość gość
22.59. Wlasnie na podst nr pesel lekarz widzi czy jestes w eWUŚ, wiec weryfikuje zanim wystawi ci recepte z ryczaltem. Dwa, za recepty wystawione z ryczaltem osobie ktorej ten ryczalt nie przysluguje, placi lekarz z wlasnej kieszeni a nie pacjent!!!. Pacjent idzie do apteki, realizuje recepte i nikt go juz nie sciga. Dlatego lekarze boja sie wystawiac recepty skoro im nie wyswietla eWUŚ tej osoby !!! Inaczej jest gdy pacjent nie ma ubezp ale trafi do szpitala, wtedy to faktycznie scigaja pacjenta zeby oplacil pobyt.

Gość gość
Pracuje na infolinii luxmedu, i to wszystko zależy od lekarza, jak wystawi na pelnoplatna receptę a lek jest refundowany to wysyłamy zgłoszenie :-P nie wiem jak jest z innymi firmami, ale abonament luxmed to kpina, pacjenci często pytają i co mi pani zaproponuje w takiej sytuacji, ja płace przecież, aż się chce powiedzieć zrezygnować najlepiej z takiej opieki :-D

Gość gość
Nie wiem dokładnie czy płaci lekarz czy pacjent, bo nie czytałam o tym nigdzie, ale zdarza się że często lekarz nie ma włączonego komputera i wystawia receptę po prostu pytając o ubezpieczenie. PESEL ma w karcie informacyjnej. Zawsze mi się wydawało, że za bezprawne korzystanie z ryczałtu wyłapują dopiero na etapie apteki na podstawie zrealizowanych recept, no ale mogę się mylić. Nawet nie bardzo chce mi się to sprawdzać i o tym czytać, więc całkiem możliwe że masz rację.

Gość gość
23:16 (tu autorka), masz racje, zasiegnelam dzis jezyka i wiem duzo wiecej Ale do kogos kto pisal o szpitalnym lekarzu - ostatnio w szpitalu lekarz spytal ( a mieli awarie komputera) czy jestem ubezpieczona w "07", mowie, ze tak i dostalam ten augmentin na 50% Będę czujna. Dziękuję dziewczyny:*

Gość gość
23.18. Ja jestem pacjentem luxmedu, i gdyby nie to ze ta opieka to jedyne 7 zl u mnie w firmie i wreszcie w 4 mcu ciazy trafilam na normalnego ginekologa to dawno porzucilabym to w diabły. Po porodzie rezygnuje, bo i tak po praskiej stronie jest tyle luxmedow co kot naplakal i zawsze jezdze na pulawska, al.jerozolimskie, mariott itp. Nie kalkyluje mi sie...

Gość gość
Do osoby z infolinii LuxMed: lekarze dają awansem 100%???

Gość gość
Na Puławkiej jest daleko ale najlepsze warunki bo to szpital. Za to za Mariottem na Św. Barbary jest przychodnia z grupy Lux-Med Medycyna Rodzinna i tam bardzo dużo załatwisz na NFZ, a warunki są jak w prywatnej przychodni. To jest taka jakby hybryda państwowej przychodni z prywatną placówką.

Gość gość
Jeden da na 100%, ale większość daje ze zniżką raczej, jeżeli przysługuje

Gość gość
U mnie w firmie narzekaja na LM, ze zawsze trafia sie do innego lekarza. Ale niby na PLUS, ze sie dostaniesz...

Gość gość
Przy Puławskiej w szpitalu konsultacje są odpłatne, jakieś komercyjne zabiegi z ewentualnymi zniżkami, badania diagnostyczne wybrane można w ramach abonamentu tam zrobić.

Gość gość
Tu autorka. Dziś zaczelam to zglebiac i dzwonilam i do falcka i do osoby odpowiedzialenj w firmie za swiadczenia i jestem madrzejsza, ze mam jakies prawa. Tyle ze wiele razy trafialam na naduzycia. A ten augmentin bralam wiele razy o droznychh lekarzy i zawsze 100% i dopiero po tym lekarzu w szpitalu zakaznym (po ukaszniu przez zmije) dowiedzialm sie, ze mozna ten lek miec taniej.

Gość gość
Ja z LM (w Wawie) najbardziej lubię Majkowskiego, ale długo się czeka na wizytę do niego. Za to bardzo dużo poświęca uwagi pacjentowi, więc jak się coś bardzo złego dzieje i nikt nie potrafi postawić diagnozy, to najlepiej lecieć do niego, nawet po godzinach spróbować poczekać pod gabinetem, albo między pacjentami. Niesamowicie dokładny jest.

Gość gość
No zapisujemy gdzie jest miejsce, chyba ze lekarz zalecił wizytę kontrolną u siebie, możemy wysłać wtedy prośbę o dodatkową wizytę ( każde zgłoszenie jest weryfikowane czy jest zasadne, więc jak pacjent mówi nie zalecił ale proszę wysłać to krew zalewa:-P mnie tam nie interesuje czy faktycznie zalecił :-D ). Tyle że wtedy czeka się aż lekarz nas poprosi i nie zawsze lekarz się zgadza, grafik nie jest z gumy.

Gość gość
Chodzilo mi o placowke na pulawskiej 15, przy goworka. Tam prxyjmuje moj lekarz ginekolog, badania zas wszystkie robie na al.stanow zjednoczonych przy rondzie wiatraczna, bo mieszkam 15 minut autem jak jade o 7 rano. W mariocie czasem wypadaly mi wizyty ad hoc, endokrynologa mam na al jerozolimskich za zachodnim w budynku compensa, po prostu idzie zwariowac, jezdze po calej warszawie bo jesli zalezy mi na jak najszybszwj wizycie to jade tam gdzie wolne. Dlatego po porodzie zapisuje sie do przychodni 25 min piechota ode mnie, bo nie chce mi sie jezdzic do lekarza pierwszego kontaktu raz tu raz tam aby byl termin :(.

Gość gość
Na Puławskiej to można zrobić diagnostykę nawet ze skierowania ze zwykłej przychodni NFZ-owskiej (poza RTG i USG, które są związane z placówką kierującą albo mającą z nią umowę), czyli wszelkie endoskopie, MRT, CT itp., bo nie ma na nie rejonizacji, a LM ma umowę z NFZ-em (nie tylko szpital, ale cała LM Diagnostyka).

Gość gość
Każdy antybiotyk jest refundowany. Nie spotkałam jeszcze pełnopłatnego jak żyję.

Gość gość
A owszem pulawska 15, jest na wysokim poziomie :-) Szpital to pulawska 455.

Gość gość
Ja też jeżdżę po całym mieście choć nie po Lux-Medach. Gina mam na E. Platter, a pediatrę na Banacha przy szpitalu, a dentystę koło Arkadii. :P Bez różnicy czy się lata po placówkach sieciówki, czy po przychodniach butikowych i tak "twój" lekarz z każdej dziedziny rezyduje w innej dzielnicy. Nie ma tak dobrze, żeby wszyscy sprawdzeni byli w jednym miejscu. Nawet po specjalistach przyjmujących w przychodniach przyszpitalnych lata się od szpitala do szpitala, bo jeden jest na Banacha, a drugi na Lindleya. :P

Gość gość
A w tym LM koło Dw. Zachodniego to ja z kolei mam neurologa. ;)

widze ze nie tylko ja jestem porozrzucana po calym miescie :/ Chociaż akurat najwiecej czasu spędzam w medicoverze na puławskiej :P

Cięzko teraz znależć wszystkich dobrych specjalistów w jednej przychodni. Ja mam pakiet w Lux Medzie i chodzę do różnych placówek. Ale odkąd mam aplikację w telefonie znajdywanie wizyt i umawianie jest o wiele łatwiejsze, bo mogę sprawdzać grafik lekarzy w jednym miejscu i umawiać online. Super rzecz :) A Wy macie takie appki?