Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość od budowy

CZY sasiad moze budowac dom w GRANICY DZIALKI bez mojej zgody?

Polecane posty

Gość gość od budowy

Kochani! Tesciowa ma dzialke budowlana sasiadujaca z dzialka sasiadow dokladnie tych samych wymiarow - wg mapek. Ostatnio corka sasiada przyszla z zapytaniem, czy wyraza zgode na budowe ich domu w granicy - nie zgodzila Sie. Po kilku dniach tesciowa dostala wezwanie do prezydium. Tam dowiedziala sie, ze jej dzialka jest...wezsza o 2 m na rzecz sasiadow, po wtore oni beda budowac sie w nowej granicy (na terenie faktycznej dzialki tesciowej). Napisala za rada pani z prezydium pismo, ze nie wyraza zgody i prosi o wyjasnienia niezgodnosci w wymiarach. Cisza. To bylo okolo 4 tygodnie temu. Wczoraj ponowny telefon, by sie stawila w prezydium, gdzie zastepca burmistrza poinformowal, ze pismo nic nie dalo i owa corka sasiada bedzie budowac sie w granicy. Na protest tesciowej wezwano jakas kompetentna pania z biura nizej, ktora powiedziala, ze wszystko jest juz wyslane do zatwierdzenia, nic nie mozna zrobic, mapki byly dostepne w Internecie (dla 70letniej tesciowej to akurat bardzo pomocny news...), na pytanie w rozbieznosci w pomiarach odpowiedz- niech Pani najmie sobie geodete i zrobi sama pomiary. I na koniec na pytanie o co tu chodzi "tak juz musi byc". Chce pomoc. Od czego zaczac? Czytam po forach, ze bez zgody tesciowej nie maja prawa na budowe w granicy. Czy ktos moze pokierowac?

Gość gość
Podbijam, czy ktos cos moglby podpowiedziec?

Gość gość
bliże niż 3 metry nie można od granicy działki twojej ,

Gość gość
Zapłacić za geodetę a co za darmo by sie chciało kurwa typowo polskie

Gość gość
Typowo polski- nieuprzejmy i wulgarny - to jest Twoj komentarz, mimo wszystko milego dnia :)

Gość gość
Tu ci nikt nie pomoże, idź na stronę muratora.Tam są fachowi i pomocni ludzie a tu same pierdoły o d***e marynie.

Gość gość
Ja wlasnie wiem, ze blizej nie moze (czy to sa 3 czy 4 metry?), ale co zrobic wobec tak postawionej sprawy w urzedzie? Gdzie isc, co zalatwiac?

Gość gość
Zjeść kupę teściowej

Gość gość
Czy moge prosic o link do tej strony? Znalazlam tylko jakas z pismem do prenuneraty i platnymi artykulami do zakupu.

Gość gość
Zasady budowania powinny jasno wynikać z planu zagospodarowania przestrznnego (jeżeli jest taki). Zarządaj do wglądu. Bez zgody sąsiada musi być decyzja rady/komisji budowlanej od której można się odwołać.

Jeśłi pomiary jednoznacznie wskazują, że kobieta, buduje się na swoim, to jest oczywiste, że nic nie zrobisz, a teściowej trzeba to wytłumaczyć

Gość gość
Geodetę można wynająć na wznowienie granicy działki.My za taką usługę płaciliśmy 2 lata temu 400 zł.Chcieliśmy postawić ogrodzenie a sąsiad kwestionował granicę , wyszło na nasze , ogrodzenie stanęło i mamy teraz święty spokój.

Gość gość
W naszej gminie jest tak , że w granicy można budować za zgodą sąsiada , 3 metry od granicy ale musi być ściana bez okna , 4 metry okna mogą być.

Gość gość
Tesciowa ma mapki sadzace na jej korzysc, aktualizowane kilka lat temu - czy trzeba wiec geodety? Nie zgodzila sie na budowe w granicy, wiem o tych 3 i 4 metrach odleglosci- co teraz?

Gość gość
Teściowa tez często wywiesza na tej granicy na palu swoje obsrane majtki może dlatego sąsiad sie denerwuje ja lubię je fotografować a on mi budując dom miejsce popsuje

Gość gość
idz do prawnika, najwidoczniej ten sasiad ma jakies chody w gminie. Lepiej zaplacic kilka stow i miec cos zrobione niz samemu sie uzerac z niepewnym skutkiem, zwlaszcza ze tesciowa jest srednio ogarnieta - skoro ma mapki to na stwierdzenie "niech Pani najmie sobie geodete i zrobi sama pomiary" mogla babe przycisnac. Wrzucenie jakichs mapek do internetu to tez nie jest skuteczne powiadomienie. Jak w gminie zobacza ze zajmuje sie tym prawnik to sie przestrasza i nie beda lamac przepisow.

Gość gość
ktoś jej musiał dać pozwolenie na budowę, wnieś o wznowienie postępowania, możesz też zajechać czy nawet zadzwonić do nadzoru budowlanego i zapytać krok po kroku co robić

Gość gość
albo, jest tak,że stare 70 kłótliwe babsko,jest wredne i wszystko jej przeszkadza i choć nie ma racji, to będzie robiła schody nowym sąsiadom. Znałem nie jeden taki przypadek.

Gość gość
Tesciowa ma mapki sadzace na jej korzysc, aktualizowane kilka lat temu - czy trzeba wiec geodety? Nie zgodzila sie na budowe w granicy, wiem o tych 3 i 4 metrach odleglosci- co teraz?

Gość gość
Nie może budować bliżej niż 4 metry od granicy.Może natomiast bliżej pod pewnymi warunkami na które sąsiad musi się zgodzić na piśmie.Wiem bo na początku lipca zacząłem budowę