Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

2 latek i nic nie mówi a wszystko rozumie .....co robić

Polecane posty

Gość gość

Mój syn ma dwa lata i nic nie mówi porozumiewa się z nami tylko pokazująć palcem, krzykiem lub swoim dialektem. Od czasu doczasu wyrwie mu się słowo mama kiedyś też mowił tata ( teraz już nie ). Trochę się martwię bo ile razy przychodzę po niego do żłobka niektóre roczniaki mówią mi cześć. Jeszcze jedna z opiekunek zasugerowała mi żeby bardziej pracować z dzieckiem. Osobiście nie uważam że nie pracuję z dzieckiem, czytam mu książki, gramy w różne gry i zabawy. Może czasem za dużo pozwalam mu ogladać bajek na kom na youtobe ( sam juz bardzo dobrze operuję telefonem ) .... ale zdaje sobie z tego sprawę. Chodzi mi po głowie wizyta u dziecięcego psychologa... Mam już czarne myśli, że może faktycznie moje dziecko jest opóźnione w rozwoju.... Nadmienię że im bardzo dziecko nakłaniam do mówienia tym bardziej widzę ,że się przed tym broni. Nie chcę sikać jeszcze na nocnik tyle co na nim posiedzi i się śmieje. Czy miał ktoś z was taki problem ???:) :(

Gość gość
niby mówią , że każde dziecko rozwija się inaczej a chłopcy , że pózniej .....

Gość mama_28
Pokazuje palcem - to bardzo dobrze. Prawdopodobnie wszystko ok, skoro twierdzisz że rozumie. Może troszkę później zacznie mówić. Spróbujcie oglądania prostych obrazków. Na początku 2-3 np miś auto piłka Powtarzajcie może załapie Może piktogramy z czynnościami pić jeść siku Komunikuje jakoś chęć skorzystania z toalety? U nas okazało się że syn ma autyzm. Sygnały były - brał moją rękę, i moją ręką pokazywał np. żeby otworzyć drzwi, brak kontaktu wzrokowego, słaba reakcja na imię, do tego ciągle płacz i krzyk. Lekarze uspokajali że każde dziecko rozwija się w swoim tępie, że na pewno załapie że niektóe dzieci zaczynają móić w wieku trzech lat i się nie ma co jeszcze przejmować. Gdy miał 3 lata wybraliśmy się do psychologa, później psychiatry, logopedy. Terapia przedszkole specjalne. Ma 4,5 roku i zaczyna powtarzać pierwsze słowa. Umówcie go już do psychologa i logopedy jeśle się martwicie. Na wizyty i tak się długo czeka, ja żałuję ze zwlekaliśmy bo można było już rok wcześniej zacząć terapię.

Gość mama_28
dodam że mam też córkę - ponad 2 lata Mówi zdania składające się nawet z 5 słów. Nie czekajcie idźcie do specjalisty - nam też wmawiano że chłopcy później mówią niż dziewczynki

Gość mama_28
zamiast bajek pojecam z youtubea Nauka pierwszych słów cz. 1, 2 i 3 U nas dzięki temu mowa ruszyła

Gość gość
Dzięki za odp... mój syn lubi książeczki i jak mu pokazuję co na danym obrazku jest to odrazu pokazuję że to miś a to jest piłka. Jak go proszę " wyżuć do śmieci np pieluszkę wyrzuca , przynieś pieluszkę przynosi , reaguje na swoje imię..... nawet ostatnio go prosiłam żeby przyniósł moją torebkę z szafki bo mama coś ma dla niego też przyniósł . Wiec z wykonaniem takich zadań nie ma problemu ... no chyba że powiem że sprzątamy wtedy niec nie dociera :) Chyba tak zrobię i go zapiszę do tego psychologa

Gość gość
ale jesteś głupia dzieciak nie mówi a ty z nim do psychologa jak nie mówi to się idzie do logopedy czy neurologopedy a nie do psychologa

Gość mama_28
tak - idźcie do psychologa, lepiej dmuchać na zimne Po tym co piszesz autyzm można wykluczyć myślę że z nim wszystko ok tylko może jest leniwy na mówienie bo wie że dostanie wszystko bez zawołania. Psycholog wam doradzi na pewno żeby nie dawać np pić dopóki nie powie "pić" - wydaje się nie realne, u nas tak było, musiałabym dziecku rok picia nie dać ale u nas się okazało to chorobą. U was jeśli to lenistwo syna powinno pójść łatwo :) Obserwuj w jaki sposób siębawi bo będą pytać o szczegóły :)

Gość gość
No tak kultura osób z kafeterii "ale jestes głupi" tylko żeby się cos wypowiedzieć to trzeba chyba wiedzieć że nie tylko zaczyna się od logopedy.

Dziewczynki szybciej mówią niż chłopcy. Niektórzy chłopcy zaczynają dopiero mówić nawet w wieku 4 lat i nie jest to szczególnie dziwne.

Gość mama_28
właśnie że najpierw się idzie do psychologa - logopeda powie że dopóki dziecko nie mówi to nie pomoże, bo dziecko musi już coś mówić Neurolog to też dobry pomysł, ale to myslę ze już psycholog wyśle jeżeli stwierdzi taką potrzebę I proszę tu nikogo od głupich nie wyzywać jeśli się nie miało do czynienia z problemem

Gość gość
Własnie tak jest .... on jest leniwy i czasem jak nie chce czegoś to tego nie zrobi i można go kroić i nie .... a jak wie że coś za to dostanie to jest szybkie działanie. Dzięki trochę mi lepiej sie zrobiło...

Gość mama_28
więc wprowadźcie nagrody jak powie "mama" to dasz mu jakiś mały smakołyk albo ulubioną bajkę włączysz czy podasz ulubioną zabawkę

Gość mama_28
daj znać jak będziecie po wizycie u psychologa jak poszło i co Wam powiedział Mam nadzieję że trochę pomogłam i Cię uspokoiłam A na bilansie dwulatka już byliście?

Gość gość
Może i ja w tym wszystkim jestem tez niecierpliwa i chciała bym żeby efekty następowały szybko... i tez dobija mnie to że jest jakaś presja z otoczenia opiekunki ze żłobka - porównywanie mojego dziecka do roczniaka że ona już mowi a moj nie...docinki teściowej że mógł by zacząć coś mówić i że to pewnie przez te książki nic nie mówi bo on tylko by te obrazki oglądał....

Gość gość
żeby nie dawać np pić dopóki nie powie "pić" głupia jesteś czy jaka/ matko i takie durne baby matkami zostają jak dziecko nie mówi to znaczy że jest jakiś POWÓD bo gdyby mogło powiedzieć to by powiedziało i nie można wymagać czegoś czego się dziecka jeszcze nie nauczyło. jak nie umie wymówić samogłosek to na pewno od razu powie ci całe słowo 'pic' idiotko debilizm takich tępych bab po prostu mnei rozwala

Gość gość
Boze skąd sie wzieły w tym kraju takie durne młode matki co zamiast wierzyc we własne dziecko wierzą tylko w specjalistów? Was tatuś zrobił czy jakiś specjalista którego odwiedzała mamusia?

Widziałam 4latków, którzy nic nie mówią. Chłopcy zaczynają później mówić, niż dziewczynki. Jeśli Twoje obawy nie zmniejszą się, idź dzieckiem do logopedy.

Widziałam 4latków, którzy nic nie mówią. Chłopcy zaczynają później mówić, niż dziewczynki. Jeśli Twoje obawy nie zmniejszą się, idź dzieckiem do logopedy.

Gość gość
9.53 ty naprawdę jesteś jakaś psychiczna co wypowiedź to idiotyzm akurat logopeda jest od mówienia i od niemówienia ciekawe dlaczego w pracy gabinety kolezanek logopedek są pełne nic niemówiących

Gość gość
Takim Panią mówimy nie w tym temacie bo łatwo komuś od debili wymyslać przez kompa ...ciekawe czy byla byś taka harda na żywo ? sama pewnie nie masz dzieci i robisz spam . Do widzenia tu się poważnie rozmawia !

Gość gość
"żeby nie dawać np pić dopóki nie powie "pić" głupia jesteś czy jaka/ matko i takie durne baby matkami zostają" - tak doradzają psychologowie logopedzi psychiatrzy więc z pretensjami do nich a nie do mnie

Gość gość
neurolog, psycholog, logopeda.... najlepiej chirurg co od razu trepanacje czaszki zrobi, kazde dziecko rozwija sie w SWOIM tempie, nikt wam tego nie uswiadomił?

Gość gość
"ciekawe dlaczego w pracy gabinety kolezanek logopedek są pełne nic niemówiących " - dlatego że psycholog podpowiedział zeby iść do logopedy bo wykluczył niemówienie przez lenistwo

Gość gość
10;09 jak twoje dziecko może być inteligentne i rozwijać się prawidłowo skoro ma matkę debilkę, co to nawet jednego słowa nie potrafi napisać poprawnie w swoim jezyku

Gość gość
''Takim Panią mówimy'' o matko hahaha padłam

Gość gość
Dobra bo zaczynają tu sie Panie denerwować . Matka zawsze chce żeby jej dziecko się dobrze rozwijało od czegoś są lekarze są + instynkt matki. Dowiedziałam się co chciała za pozytywne odpowiedzi dziekuję za idiotki i debilki co się tu sypnęło jakimś frustratkom co tylko na kafe mogą poszumieć współczuję hejtujcie dalej tylko to waszego problemu nie rozwiąże. Bo nieme bluzgi idą w eter

Gość gość
"neurolog, psycholog, logopeda.... najlepiej chirurg co od razu trepanacje czaszki zrobi, każde dziecko rozwija sie w SWOIM tempie, nikt wam tego nie uświadomił? " - słyszałaś o czymś takim jak autyzm wczesnodziecięcy? Nie mówię że dziecko autorki jest chore, owszem każde rozwija się w swoim tempie ale lepsze jest dmuchać na zimne. Gdybym ja tak czekała i nic nie robiła jak doradzacie dziś mój syn nic by nie mówił i jeszcze żeby tylko o mowę chodziło... szkoda się przed wami tłumaczyć wy i tak wiecie lepiej

Gość gość
Nie przejmuj się tak bardzo. Chłopaki tak mają. Moja córka mając 1,5 roku układała pięknie zdania, mówiła szybko i ładnie, nie sepleniła, a potem urodziłam syna i zdumienie. Nie chciał mówić, reagował jak Twój, pokazywał palcem co chce i krzyczał, koszmar. Rozumiał też doskonale ale mówić nie miał zamiaru. Dopiero jak miał 3,5 roku zaczął mówić. Masakra z nim była. Rozumiał ale był uparty i robił na złość. Jeśli się tak niepokoisz, to przejdź się po lekarzach, ale jeśli sama widzisz, że on normalnie reaguje i rozumie, to tylko kwestia czasu.

Gość gość
No własnie tez kieruje się tu swoją intuicją i coś mi mówi że moje dziecko nie jest jeszcze gotowe.... może potrzebuję trochę wiecej czasu a tak to rozwija się bardzo pod innymi względami.