Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

2 latek i nic nie mówi a wszystko rozumie .....co robić

Polecane posty

Gość gość
gość dziś Takim Panią i panią to ja mogę poprosić do tańca nie nauczyli w szkole rodzaju żeńskiego, liczby mnogiej i odmiany przez przypadki?

Gość gość
a znasz coś takiego jak szybko napisać.... to jest problem literóweczka a problem o boże.... tak to jest lepiej komuś wytknąć ą i robić z tego wielką bekę - same pokazujecie kim jesteście.

Gość gość
komuś się bardzo nudzi skoro wchodzi na fora tylko po to aby wyłapywać błędy językowe

Gość gość
no bo to tak najłatwiej to polskie społeczeństwo. Lepiej komuś nawyzywać od różnych i wyłapać błędy literowe i od razu napisać że nic dziwnego ze takie matki rodzą takie dzieci - i to przez błąd literowy hehehe.

Gość gość
i dyskusja na temat jakiejś literki się ma do tematu dalej jak piernik do wiatraka

Gość gość
idiotko jak umiesz pisać to nie ma mowy o błędach, bo piszesz automatycznie a literówki to zupełnie coś innego tepa dzido

Gość gość
wow gorąco...

Gość gość
zawsze mnie śmieszy jak ograniczona matka żali się na forum że jej ograniczone dziecko jest... ograniczone ha ha ha

Gość gość
nie wiem po co to piszesz i szkodzisz sobie na zdrowiu, skoro tej jak twierdzisz "ograniczonej matki" prawdopodobnie tu już nie ma Ja też żegnam!

Gość gość
Dobra kochane te co odpowiadały kulturalnie- czas robić ewakuację bo frustratki atakują i niema co juz tu odpowiadać bo chyba zaczynają tu pisać te panie które w dzieciństwie ich mamy nie uznawały opinii pedagogów i psychologów i takie są teraz skutki buziaki mordeczki :*

Widziałam 4latków, którzy nic nie mówią. x A ja w wieku 3 lat już płynnie czytałem. Nie ma to jak na podstawie kilku przypadków równać wszystkich do jednego poziomu. Dzieci rozwijają się różnie , jedne wolniej ,drugie szybciej i nie jest to uzależnione od płci . Córka znajomych zaczęła mówić mając 3,5 lat , wcześniej tylko pokazywała co chce mówiąc "to". Syn druich znajomych zaczął z kolei mówić kilka dni przed 2 urodzinami. To jak szybko dziecko się rozwija i jak szybko nauczy się mówić i czytać zalezy w głównej mierze od rodziców.

Gość gość
@ Pavlo1985 dziś Tak, masz rację o ile dziecko jest zdrowe oczywiście. Nie twierdzę że dziecko autorki nie jest, bo po opisie uważam, że jest z nim wszystko ok, ale nie udawajmy że nie ma na świecie dzieci z zaburzeniami, dysfunkcjami, chorobami, bo są takie dzieci i o tym także trzeba mówić.

Gość gość
gość dziś "jak dziecko nie mówi to znaczy że jest jakiś POWÓD bo gdyby mogło powiedzieć to by powiedziało i nie można wymagać czegoś czego się dziecka jeszcze nie nauczyło. jak nie umie wymówić samogłosek to na pewno od razu powie ci całe słowo 'pic' idiotko debilizm takich tępych bab po prostu mnei rozwala" - jeśli potrafi powiedzieć "mama" - to wypowiada sylaby a nie tylko samogłoski, których wg Ciebie nie umie, więc co dziwnego jest w tym aby uczyć mówienia "pić" dwuletnie dziecko, a to jakie metody przyjmują psychologowie to tam proszę składać zażalenia i reklamacje

Gość gość
ktoś się powtarza wypad ... no sami widzicie ze człowiek by podyskutował ale włączają się takie i psują konstrukcję.

Gość gość
aaaa sorry cytat :*

Gość gość
Wiecej telefonu mu dawaj. Wez zajmij sie porzadnie dzieckiem, a nie jecz.

Gość gość
ty pewnie jesteś medalową mama nie? idealna pod każdym względem i zawsze masz siłę cierpliwość i nic dziecku nie dajesz jak chce ?

Gość gość
Telefon, tv, komputer to sa zabojcy inteligencji i rozwoju. Lepiej mu dac ksiazke czy zabawke. Ignorowac. Nie mozecie pozwolic dziecku wami rzadzic. Ale skoro macie pajdokracje w domu to o czym ta dyskusja :O Swiety spokoj maDek wszak wazniejszy niz prawidlowy rozwoj, i potem jest, ze 2 latek nic nie mowi, ale telefon obsluguje :o

Gość gość
A jakie bajki Twój syn ogląda? bo to że ogląda to nic złego pod warunkiem że są proste, gdzie nie dzieje się zbyt dużo, np. Pingwiny z Madagaskaru to nie będzie dobra bajka, ale Świnka Peppa już lepsza. Tak samo nie może przesiadywać całe popołudnia przed tv, ale to na pewno wiesz. Chodzi do żłobka więc powinien załapać od innych dzieci. Na youtubie jest dużo filmików które stymulują naukę mówienia (kolory, zwierzęta, kształty) - lepiej włącz coś takiego niż jakąś bajkę. Poszukaj.

Gość gość
jak bys czytał to bys sie doczytał że dziecko autorki ma książki w nadmiarze i je studiuję.... ale po co czytać i kto tu ma problemy z koncentracja się ogladało teleranek a nie siedziało w książkach : mama sciera nie goniła od telewizorka :P

Gość gość
Też mam syna dwa lata i nie mówi i w życiu by mi do głowy nie przyszło że coś nie tak z nim jest. To jest normalne że dwuletni chłopiec nie mówi, nie wiem co was tak dziwi.

Gość gość
ogląda świnke pepe, i jest taki kanał na yt jak lulandia tv . Tm uczą o kolorach krztałtach. A co wy na to ze mój syn umie pokazywać kolory gąbeczek z biedronki bierze je z szafki i układa a ja mu mówie która to jaka po angielsku i umie pokazać bardziej reaguję na orange niż na pomarczowy.

Gość gość
A o zabawkach edukacyjnych slyszaly? Czy mozg juz wyzarty do cna? Szkoda na was strzepic ryja.

Gość gość
no to po co tu zaglądasz ? czy moze ktoś nie skomentował twojego posta ?

Gość gość
ma bardzo dużo zabawek z fisher price nie oszczędzam na dziecku :P

Gość gość
ja bym unikała wprowadzania innych języków niż polski, niech się najpierw nauczy dobrze tych kolorów po polsku nie pozwalaj mu oglądać bajeczek w obcym języku, bardzo kontroluj to co ogląda najlepiej sama wybieraj mu odpowiednie bajki filmiki Dziwi mnie jednak że przeciętny dwulatek nie mówi nic poza słowem "mama". Przeciętny dwulatek powinien składać pierwsze zdania. Poczytaj coś o rozwoju mowy u dzieci, ale nie fiksuj i się nie stresuj.

Gość gość
okej dzięki :)

Gość mama_28
Dwulatek - rozwój mowy z http://www.osesek.pl/wychowanie-i-rozwoj-dziecka/rozwoj-dziecka/co-powinien-umiec-dwulatek.html 24 miesiące to ważny etap dla określania prawidłowości kształtowania się zdolności lingwistycznych dziecka. W tym wieku przeciętny maluch powinien operować przynajmniej 50 słowami, składając je w dwuelementowe lub trzyelementowe zdania. Wymowa poszczególnych głosek może być przy tym daleka od doskonałości. Dziecko musi też rozpoznawać nazwy bliskich ludzi i podstawowych przedmiotów i być w stanie zrozumieć oraz wykonać polecenie składające się z kilku kroków. Jeśli maluch konsekwentnie nie reaguje na nasze prośby i nie jest w stanie powtarzać zdań za nami, warto wybrać się do pediatry.

Gość gość
Ja swojemu maluchowi czytam dużo książek ...tylko mó jest więksy bo ma 4 lata . Kupujemy w tej księgarni www.ksiegarnia.bernardinum.com.pl

Gość gość
Mojemu dziecku o dziwo pomógo przedszkole z ruszeniem w mowę. Zapisałam go do przedszkola Elfik w Sosnowcu i dziecki integracji oraz ciekawym zajęciom mowa ruszyła.