Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Dziewczyny pomóżcie!

Polecane posty

Gość gość

Witam. Do tej pory pracowałam na umowie o pracę Ale jako tymczasowy pracownik przez agencję pracy. Umowy podpisywalam co miesiąc przez pół roku. W czerwcu 20 poszłam na L4 ( do tej pory jestem), lecz umowa nie została mi przedłużona na kolejny miesiąc i płaci mi ZUS . Niedawno dowiedziałam się że jestem w 7 tygodniu ciąży . Wiem ze zwolnienie lekarskie mogę ciągnąć do porodu , jednak co dalej? Wynajmujemy z chłopakiem mieszkanie lecz z jedna wypłata nie damy rady utrzymać siebie i dziecka . O co mogę się starać ? Proszę o odpowiedź I pomoc .

Gość gość
1. O 500+ 2. O macierzyński przez 12 m-cy 1000 zł (ustawa kopacz) 3. Być może o macierzyński z zusu => dzwoń do zusu wtedy pk2 odpada Tak czy inaczej powinnaś dostawać 1500zl przez 12m a po 12m 500 zł (starczy ci na żłobek a ty do pracy). Powodzenia

Gość gość
Po porodzie przysługuje ci Kosiniakowe 1000zl przez rok. Ewentualnie zasilek rodzinny jesli nie przekroczycie progu dochodowego.

Gość gość
A czy mogę ciągnąć L4 do końca ciazy? Czy muszę rejestrować się jako bezrobotna w UP ?

Gość gość
możesz. skoro jesteś na chorobowym to nie jesteś zdolna do pracy więc zarejestrować się w UP nie możesz.