Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Koleżanka chce abym zapłaciła za jej ubrudzoną kanapę prośba o pomoc czy może

Polecane posty

Gość gość

Zaprosiła nas do siebie pierwszy raz po swoim porodzie. Ja mam 13 miesięczną córkę która jeszcze siedzi w pampersie. Zagadałyśmy się, córka siedziała koło nas i nagle jak się sfajdała w tego pampersa, aż bokami wszystko wyszło i pociekło kaskada po sofie, koleżanka w krzyk, córka w bek, ja z nią szybko do łazienki no i nas wyprosiła. Potem zadzwoniła że jak dogadamy się co do zwrotu kosztów za czyszczenie mechaniczne kanapy...no sorry ale przecież może się liczyć że jak zaprasza matkę z dzieckiem to dziecko może coś spocić...nie wiem jednak czy ona nie zrobi coś dalej w tej sytuacji....

Gość gość
Plamy po kupie sie normalnie spierają przecież. O co ta wojna?

Gość gość
Kolejne marne provo

Gość gość
W tej sytuacji to ty powinnaś zaproponować wysprzątanie tej sofy. W końcu zabrudziło ją twoje dziecko.

Gość gość
Autorka gdyby nie została wyproszona pewnie by te kanapę wyczyscila.

Gość gość
Tak,wiadomo,ze male dziecko jak i zreszta wieksze moze zawsze cos zrobic*****iszę jako matka,że rodzice odpowiadają za dziecko i jak cos wydarzy to płacą za wszelkie szkody.Wiadomo,ze czesto dzieci robia cos przypadkiem,ale i tak odpowiadaja za to rodzice.Mysle,ze inaczej bys mowiła gdyby to Tobie szkody narobiło czyjes dziecko.Niewazne czy umyslnie czy nie.

Gość gość
Jak masz góowniaka to płacisz za wszelkie spowodowane przez niego szkody. Proste.

Gość gość
Gościu z 13:59 - nie sądzę, aby ona to wysprzątała. Przecież uważa, że nic sie nie stało i koleżanka powinna przewidzieć, ze jej dziecko obsra kanapę. :o

Gość gość
14:06 Autorka nie widzi zasadności płacenia za pranie chemiczne. Co to w ogóle za pomysł jest? Ja pierdziele :o

Gość gość
Chodzi mi bardziej o to, ze ona zamówila czyszczenie tej kanapy - CAŁEJ. Dlaczego ja mam za to zapłacić? Bo ona miała ochote aby cała kanapa była wyczyszczona?

Gość gość
Posadzilas nie u siebie obsranca w samym pampersie??? Co za idiotka

Gość gość
Nie w samym pampersie. Miała normalnie założone body, td... po prostu dostała rozwolnienia

Gość gość
A jak sobie wyobrażasz czyszczenie fragmentu sofy?

Gość gość
Kochana do 18 roku zycia odpowiadasz za czyny swojego dziecka nawet jesli to tylko sraczka wiec kanape szorujesz bez gadania

Gość gość
Kiedy dziecko coś zniszczy to tez stwierdzisz ze to sie zdarza i wypniesz sie na poszkodowanego? No bo powinien sie z tym liczyć?

Gość gość
No normalnie bym tarła aż by zeszło

Gość gość
Za czyszczenie całej kanapy nie zapłaciłabym w życiu! Możesz jej zapłacić 5 % tej kwoty bo więcej te dziecko nie zbrudziło. x Rozumiem, że jak wam dziecko kilka razy w tygodniu coś napaskudzi na kanapie to nie bierzecie gąbki od razu mokrej oraz płynu i nie czyścicie tego tylko za każdym razem dzwonicie po ekipę od prania tapicerek i oni szorują kanapę po każdorazowym ulaniu, rzygu, usraniu się waszych dzieci? hipokrytki!

Gość gość
Masz pier***tą koleżanke. Taka plama bez problemu zejdzie.Niech sama sobie wyczyści.

Gość gość
Znowu takie prowo...ostanie bylo o krzyczacym na dziecko znajomym i znajomej, ktora dala batonika dziecku na diecie :-O caly czas ten sam schemat.

Gość gość
szkoda że od razu nie wzięłaś się za wyczyszczenie kanapy....byłoby po problemie , zapewne wszystko by się sprało teraz kiedy "koleżanka"-swoją drogą nie chciałabym takich znajomych, zamówiła czyszczenie to powinnaś się złożyć np opłacić 1/3 albo 1/4 kosztów czyszczenia - zapewnie wszystko wyjdzie ok 50 zł, zależy jak duża kanapa mogłaś zaproponować że sama wyczyścisz i byłoby po sprawie osobiście w życiu nie zapłaciłabym za całość czyszczenia

Gość gość
Zauważcie że plamy z takiej kupy nie jest latwo doprac. Body jak nie zaprane od razu to plama zostanie. Dziwię sie ze kolezanka wywalila was z mieszkania, ja bym ci dała akcesoria do czyszczenia i jazda. Zreszta na twoim miejscu sama bym sie za to szybko zabrala, kolezanka nic nie musialaby mowic. Moje nabrudzilo, ja sprzatam.

Gość gośćnvjbnkxi
No i co z tego, ze srake da sie normalnie wyprac?! Chcialabys, autorko tego postu siedziec/spac/uzywac sofy ktora osralo jakies dziecko?! Bo sory, ale wnetrza nie da sie samemu wyprac, do tego jest profesjonalny sprzet potrzebny. A Ty autorko tematu odpowiedz mi na pytanie, czy Twoje dziecko jest pepkiem swiata?! Rownie dobrze moglabys powiedziec "po co uczestnikom ruchu drogowego oc na samochod skoro wypadki sie zdazaja i przeciez moge zarysowac komus auto, to sie zdaza, ze nie spojrze w prawe lusterko" no slyszysz sama siebie?! To Twoj dzieciak nafajdal na cudza kamape, nie Ty oszczedzalas zeby ja kupic wiec Ty za pranie plac! Za corke jestes odpowiedzialna do 18r.z. a odpowiedzialnosc to rowniez pokrywanie kosztow wyrzadzonych przrz Nia szkod!

Gość gość
Za szkody wyrządzone przez dzieci odpowiadają rodzice. Nieważne czy szkoda powstała umyślnie, czy nieumyślnie. Tak więc zastrzeżenia co do zapłaty za czyszczenie kanapy są jak najbardziej zasadne. Zaś co do pozostałych wątpliwości: -co to znaczy normalne spieranie kupy (bo się spierze)? Wiaderkiem i wodą ma ta koleżanka śmierdzące kupsko czyścić? Bez jaj. Też bym taką obsraną kanapę (nawet przez moje dziecko) czyściła u profesjonalisty. - co to za pomysł z czyszczeniem tylko plamy po kupie? Przecież zostaną zacieki! Czyści się całość a nie zabrudzony fragment, a przynajmniej jeśli się chce mieć to zrobione porządnie, a nie byle jak... I do tej mądrej pani z 14:22: Otóż jak moje dziecko napaskudzi bardziej na kanapie (typu wymioty, kupsko czy wylane pół talerza zupy) to osobiście problemu nie mam, bo zdejmuję pokrowiec i wrzucam do prania. Ręcznie szmatką zapieram tylko małe plamki. Nie wyobrażam sobie siedzieć na obsranej i zarzyganej sofie, wyczyszczonej tylko szmatką. To raz. A dwa: próby wprowadzania swoich zasad do czyjegoś domu są zwyczajnie chamskie. To że ty kupę czyścisz wodą i gąbką to nie znaczy, że jak twoje dziecko obsra komuś wersalkę to tej osobie masz prawo narzucać swoje sposoby. Bo nie masz prawa. Generalnie jako matka dziecka, które narobiło szkody, powinnaś przywrócić "stan przed awarią", czyli czystą sofę. A żadna sofa nie będzie czysta po takim pseudo sprzątaniu gąbeczką i wodą. Koleżanka miała pełne prawo zażądać czyszczenia chemicznego.

Gość gość
Ale marna prowokacja... taaa.. już widze, że dziecko 13 miesięczne NAGLE roni taką kupę, że wychodzi z pampersa i np. krótkich spodenek. Ogarnij się kobieto, bo chyba dziecka wcale nie masz.. Dziecko w tym wieku to po pierwsze nie robi już kupy, gdy siedzi na pupie (wie, że żeby kupa wyszła to trzeba stać, kucnąć, albo chociaż przechylić tyłek trochę do góry).. po drugie u takiego dziecka już można zaobserwować (jeśli się jest obok), że dziecko zaraz zrobi kupę, albo już ją robi. Mam 3,5 latka oraz 14,5 miesięczne dziecko, więc wiem, co mówię. Dziecko owszem.. może zrobić luźną kupę, może zdarzyć się tak, że kupa jakimś cudem wyleci z pampersa, ALE to się zdarza raczej przy biegunkach i gdy nikt nie zauważył, że dziecko się załatwiło, a ono później siadało, wstawało, chodziło, czworakowało czy robiło inne wygibasy. NIE ma możliwości, by dziecko w momencie załatwienia się upaćkało cokolwiek.

Gość gość
No ale jak ja mogłam jej zaproponować jeżeli ona powiedziała że chyba najwyzszy czas abym wyszła kiedy już umyłam mała w umywalce. prawda jest taka że nawet nie zdarzylm posprzatac po sobie lazienki a juz musialam wyjsc...

Gość gość
Zgodnie z prawem obowiazujacym w Polsce , ty odpowiadasz za szkody wyrzadzone przez twoje dziecko, w tym za czyszczenie kanapy. Normalny czlowiek w normalnym kraju sam czysci lub placi za profesjonalne czyszczenie. I jeszcze mowi przepraszam, daje kwiaty lub czekoladki. Cham - nie.

Gość gość
14:34 Z tymi kupami to można się zdziwić. Moja 2,5 roczna córka ostatnio miewa etap wstrzymywania kupy. A jak już potem się zluzuje to sra za przeproszeniem tak, że nie da się tego ogarnąć;)

Gość gość
No wystaw jej rachunek za straty moralne twoje i dziecka prowokatorko.

Gość gość
Takie zapieranie g****a nic nie daje,jeszcze bardziej wcierasz tą sraczke w kanape do środka. Cale szczescie ze nie kazala ci zapierac od razu,moja kolezanka tak zrobila kiedys i zrobil sie wielki zaciek. Trudno musisz zaplacic,ona wcale nie musiala dac czyscic chemicznie kanapy tylko musiala przez twojego dzieciaka wiec dlaczego ma ponosic koszty.

Gość gość
Sorry autorko, Pani z 14:30 ma rację. Ja też bym nie chciała spać/korzystać z obsranej sofy. Zaś co do tego, że Cię wyprosiła, cóż nie wiem czy to grzeczne czy nie, ale jestem skłonna stwierdzić, że być może ta koleżanka nie ma dzieci, sofa jest nowa, kolor taki że kupsko widać, na dodatek sypia czasem na tej sofie, a Ty nie widziałaś problemu w tej sytuacji, więc Ci się po prostu nazbierało.