Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Napiszcie czy słusznie postapilam

Polecane posty

Gość gość

Mój narzeczony 10 lat temu dostał od rodziców kawałek pola 4 hektary, dokupil obok 6h i miał jedno całe pole. Przez 10 lat on uprawiał to pole, on wydawał pieniądze na uprawy, nawozy, sprzęty. Ale z biegiem czasu stwierdził że to pole jest mu nie potrzebne i ze je sprzeda. Trafił się kupiec no i sprzedał.. za prawie 500tys.. mieliśmy z tych pieniędzy zrobić wesele, wybudować dom i zmienić auto. Mieliśmy trochę swoich odlozonych pieniędzy wiec to był plus bo nie musielibyśmy brać dodatkowego kredytu. Ale we wszystko wtracila się jego mama twierdząc że skoro sprzedał a miał to pole od nich to powinien rozdzielić pieniądze po połowie na resztę rodzeństwa czyli brata kawalera i brata który od 13 lat ma swoją rodzinę. Na początku wyklocal się bo przecież on dostał tylko kawałek a poza tym dlaczego ma się dzielić z braćmi którzy nawet przez moment mu nie pomogli.. no i myślałam że tak zostanie aż nagle narzeczony stwierdził że da im po 100tys żeby nie było kłótni i spin i żeby nie urazić mamy.. wiem ile czasu poświęcał na pracy w polu wiem ile go to kosztowało a on to odda tak po prostu.. mieliśmy plany.. poklocilam się z nim i z jego matka, powiedziałam ze się wyprowadzam.. nie wiem czy dobrze robie czy mam się nie wtrącać..

Gość gość
1) Jeśli nie było Twojego udziału finansowego/fizycznego itp to sory - ale nie masz nic do gadania. Nawet jak Twój narzeczony chce się zachować jak totalny frajer - jego majątek, jego sprawa 2) do 6 ha nie mają nic bracia do gadania, więc tu nie ma co rozważać 60% z całkowitej sumy sprzedaży jest nie do ruszenia. Do tych 4 ha już zależy - czy też dostali cokolwiek "w zamian" czy Twój narzeczony jako jedyny dostał? 3) w jakim stanie zastał pole? Gotowym do użytku czy jego inwestycje dopiero sprawiły że do czegokolwiek się nadawało? 4) maszyny, nawozy itp służyły by osiągał zysk - więc to, ze je kupował było jego decyzją. Trzeba okreslić jak bardzo przyczyniło sie to do wzrostu wartości pola. Jeśli nijak to sory, ale też nie mają znaczenia. x W sumie - jeśli jako jedyny dostał pole, które jako tako było zdatne do użytku to braciom maksymalnie 66tys na głowę się nalezy. Ale od tego można odjąć podatki itp.

Gość gość
No i podatek od darowizny powinien być z ICH części. Czyli w tych np. 66tys powinien być zawarty - wiec realnie brat otrzyma mniej.

Gość gość
NIGDY W ZYCIU, ROBIC W POLU NIE BYLO KOMU ALE PIENIADZE BRAC TO JUZ JEST TAK, RACZKI WYCIAGAJA, ZE TAK POWIEM RODZENSTWO to niech spier...papier kasa jest tylko wasza!!! a twoj przyszly to moze im dac zeby nie bylo klotni po 10 tys i spadówa!! co ten twoj facet ma w glowie przeciez jak mu zostanie 300 tys to nie starczy wam kasy na dom , bedziecie musieli brac kredyt , boz niektorzy faceci sa tacy naiwni, jak i moj. kolezanko musisz mu tak macic w glowie az ustapi tobie!!! bedziecie tworzyc rodzine, planowac przyszlosc, pieniadze w dzisiejszych czasach to just klucz na poczatek drogi, a nawet jak ten twoj facet dzieli ta kase, przeciez 4 ha po 50 tys to 200 tys podzielic na 3 chyba , co siebie nie liczy? nie wyprowadzaj sie nigdzie, nie rob z siebie materialistki ale tlumacz mu az zrozumie, powiedz cos o dzieciach to zmieknie:) przeciez musicie miec duzy dom zeby zrobic sobie gromadke prawda??:) a za ta kase co zostanie to tylko mieszkanie w bloku kupicie50m.