Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość margaretka1016

Czy kobieta niewiele zarabiająca ma szansę na związek?

Polecane posty

Gość margaretka1016
20:45 pewnie masz rację, powinnam wrzucić na luz... spinam się w związku z tym i faktycznie to mogłoby odstraszyć, lepiej o takich rzeczach na początku nie wspominać, ale chyba wspomnienie o poszukiwaniu dodatkowej pracy nie będzie już odstraszało?

Gość gość
Jeżeli już masz kogoś na oku, a on Ciebie jak poznacie się lepiej musicie koniecznie o tym porozmawiać. Mam znajoma, która miała podobna sytuacje do Twojej. Otóż, poznała mężczyznę w Hiszpanii. Ona była z przeciętnego domu, on za to z zamożnego... ona zarabiała tylko 400€ w księgarni, a on dużo więcej jako komentator meczów światowych. Powiedziała mu, ze nie czuje się z tym dobrze i lepiej by było gdyby przestali się ze sobą spotykać. Mężczyzna, bardzo wyrozumialy, wybił jej to z głowy. Dziś po 20 latach są szczęśliwym małżeństwem :)

Gość gość
Myślę, że nie odstraszy go jeśli powiesz, że szukasz dodatkowego zajęcia. Ale mała rada dla Ciebie - jeśli już znajdziesz takowe, żebyś się nie zamęczyła, nie wykończyła fizycznie pracując 7 dni w tygodniu. Wiesz myślę, że najszybciej dodatkową znajdziesz w gastronomii, może jako kelnerka na weekendy? Barmanka?

Gość gość
W Niemczech w szpitalu mam 5500 euro plus dyżury 1000 euro plus za operacje nadprogramowe 1000 euro, a mam dziewczynę pielęgniarke :) także ten

Gość margaretka1016
super że u nich tak wyszło :) ale wydaje mi się że niektórych mężczyzn mogłoby to faktycznie odstraszyć, że to jakaś gra , że szukam bogacza a tylko tak mówię itp. a ja chcę mieć naprawdę tylko spokój , już wolę być wtedy sama niż męczyć się w takiej relacji i czuć ciągle gorsza , myślałam o tym nawet żeby dopiero myśleć o czymś poważniejszym jak poprawię już tą sytuację finansową, ale z drugiej strony nigdy do końca nie wiadomo kiedy zacznie się ona poprawiać, a życie leci dalej do przodu

Gość gość
A ile czasu się już znacie?

Gość margaretka1016
niecały miesiąc ;)

Gość gość
I były takie sytuacje, że wstydziłaś się, że masz mniej dochodu? On Ci coś wypomniał?

Gość margaretka1016
nie nic mi nie wypomniał, ale np zaprosił na 1 randkę do eleganckiej restauracji , ciągle podkreśla że będzie zaskakiwać i nie daje mi za siebie zapłacić, to mnie tak poniekąd dobija, bo ok to jest super ale z drugiej strony wtedy ja myślę o sobie "a co ja mogę zaoferować?" przeraża mnie to trochę po prostu, spotykalibyśmy się częściej, ale własnie trochę to ograniczam i czasem wykręcam się innymi sprawami przez to :( także tych spotkań na ten czas wiele nie było, ale on ciągle chce utrzymywać kontakt

Gość gość
To prawdziwy facet z klasa i tak ma byc, a Ty go jeszcze zbywasz wykretami;) Niech dba o Ciebie i sie stara:)

Gość margaretka1016
wiem wiem pewnie głupia jestem... ale ciągle myślę że tak tak takie są początki, a potem rzeczywistość będzie brutalna i mu będzie to jednak przeszkadzać, pewnie powinnam zmienić ten tok myślenia , albo własnie swoją sytuację , bo gdybanie na nic się nie zna, do drugiego już jakoś w miarę możliwości dążę

Gość gość
Te co mniej zarabiają mają większe szanse na związek, zwłaszcza w PL gdzie faceci nie zarabiają dużo. Ja zarabiam ponad 10 k, jestem ładna, zadbana, wysokie stanowisko jak na 27 lat i faceci jak wyczują moją pozycję, uciekają- boją się że nie sprostają itp. Nawet ci ze stanowiskami wyższymi od mojego. Także nie przejmuj się :)

Gość margaretka1016
wow gratuluję, no o czymś takim to mogę pomarzyć ;) tak serio aż taka sytuacja nie byłaby mi potrzebna do szczęście, ale po prostu taka żeby móc coś cokolwiek odkładać, a nie żyć z mca na miesiąc...

Gość gość
Nie ma czego gratulować, przyszło mi to łatwo, nie ma w tym większej zasługi. Chociaż muszę przyznać, że z kasą żyje się po prostu łatwiej. Ale szczęścia jako takiego nie daje. Mężczyźni w PL są dużo bardziej zakompleksieni niż ich zachodni koledzy, boją się porównań, mają wciąż w głowach nieaktualny już partiarchalny model relacji społecznych, w których kobieta powinna być podległa także w wymiarze finansowym ;) Ten Twój facet niech się stara, a Ty- nie myśl zbyt wiele. Powodzenia! :)

Gość margaretka1016
dzięki za rady i słowa otuchy , naprawdę już można poczuć się lepiej :) zobaczę jak to będzie dalej wyglądało, postaram się jak piszesz za dużo nie myśleć, będzie co ma być :)

Gość gość
Masz szansę na związek i faceta, ale pod jednym warunkiem... że nie będziesz oczekiwała że to na nim spoczywa obowiązek utrzymania ciebie i nie będziesz oczekiwała, aby to facet realizował twoje marzenia. Bo u kobiet mało zarabiających takie pasożytnicze podejście jest powszechne, bo skoro one dużo nie zarabiają to ich facet musi.

Gość gość
a ja uwazam ze najlepiej gdy w zwiazku facet lub kobieta zarabia max 3krotnosc tego co druga osoba. powyzej - to juz sa ludzie z roznych bajek i takie cos dlugo nie przetrwa.

Gość margaretka1016
nie mam takich oczekiwań, chcę być niezależna finansowo, nie chcę w przyszłości prosić faceta o kasę... stąd też chęć odkładania jej, zwiększenia płynności finansowej, jednocześnie też chcę czasami móc sobie na coś pozwolić dla siebie samej jak i dla niego od siebie