Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jak to możliwe, że córka ma blond włosy, a my ciemne?

Polecane posty

Gość gość

Oboje z mężem mamy włosy proste w kolorze ciemny brąz. 1,5 roczna córka ma blond loki. Teściowa wspominała, ze maz miał takie same. Kiedy mu ścisła staly sie proste i niemal czarne.

Gość gość
Pewnie po ojcu.

Gość gość
Nie wiesz debilko że w dzieciństwie zawsze ma się ciemniejsze włosy niż w wieku dorosłym? Doucz się.

Gość gość
*miało być jaśniejsze włosy

Gość gość
Tak działają geny recesywne. Poczytaj sobie na ten temat i nie rób z siebie idiotki

Gość gość
A listonosz byl rudy....

Gość gość
no to tesciowa ci wytlumaczyla to w czym masz problem

Gość gość
Geny dominujące dominują nad recesywnymi, a skoro maz i ja mamy włosy ciemne, czyli te dominujące to skąd tu blond - gen recesywny się wziął? To tak jak rodzice z brązowymi oczami mieliby dziecko z zielonymi. Nie mylić z niebieskimi, z którymi rodzi się każde dziecko i do pół roku w teczowkach pojawia się pigment i przyjmują właściwy kolor. Co tu ma gen recesywny i kto tu jest idiotką??? Być może włosy z poczatku mogą nie mieć w sobie pigmentu tak jak w przypadku tęczówek, ale gen recesywny? To skąd noworodki z wręcz czarnymi włosami? Fuck logic...

Gość gość
A- ciemne włosy a- blond włosy Jeśli się tak złożyło że oboje z mężem jesteście heterozygotami z allelem dominującym i recesywnym (Aa) to wg krzyżówki genetycznej wasze dziecko w 25% będzie miało włosy blond (aa) ale też prawda, że włosy z wiekiem ciemnieją i jak będzie dojrzewać to będzie miło taki kolor włosów jak Wy ;)

Gość gość
19:32 Dzięki za przypomnienie :) Zapomnialam o tych homozygotach i heterozygotach, faktycznie.

Gość gość
Dzieci zawsze mają dużo jaśniejsze włosy, więc to normalne, potem będą ciemnieć. Moja koleżanka ma czarne włosy, tak samo jej chłopak a córka 4 letnia jasny blond, im będzie starsza tym będzie miała ciemniejsze.

Gość gość
Nie mylić z niebieskimi, z którymi rodzi się każde dziecko i do pół roku w teczowkach pojawia się pigment i przyjmują właściwy kolor. x bzdura! moje dziecko uordziło się z czarnymi oczami, z wiekiem nabrały koloru brązowego.Nigdy nie miało niebieskich ani błękitnych.!!

Gość gość
zalezy od tego jaki kolor maja rodzice czy ciemny blond, czy ciemny braz lub czarne. gdy maja oboje ciemny blond a dziecko jasny to normalne zjawisko. dziecku tez z czasem sciemnieja. Inaczej jest gdy dziecko ma platynowy blond i niebieskie oczka a oboje rodzice czarne oczy i czarne wlosy to dopiero szalenstwa genetyki i niespotykane zjawisko. a znam takie.,wiecc zdarza sie.

Gość gość
A u nas ja oczy brazowe, maz niebieskie a syn ma zielone. Dziwne

Gość gość
Autorko włosy u dziecka w wieku nawet kilku lat to nie jest jego ostateczny kolor włosów bo w składzie włosa brakuje jakieś tam składnika który wytwarza sie w organiźmie dopiero po latach. Ostateczny kolor decyduje sie dopiero w okresie dorastania. Zazwyczaj jak dziecko kończy przedszkole a zaczyna szkołe to mu włosy z roku na rok sukcesywnie ciemnieją. Ja jako kilkulatka miałam włosy blond, a w wieku dorosłym mam ciemnobrązowe

Gość gość
monsz cie zdradził

Gość gość
gość wczoraj Co w tym dziwnego? Dziecko miało ponad 70% szans na brązowe, i po 13% na niebieskie albo zielone (zakładając, że jego dziadkowie mieli wszyscy oczy brązowe, bo w innym układzie się te proporcje zmienią). Dziedziczenie kolorów oczu jest dosyć dobrze znane i przewidywalne. Tu się można pobawić kalkulatorami genet. różnych cech: www.dna.frieger.com/calc-quick.php (i widać, że przy brązowowłosych dziadkach i takichże rodzicach dziecko ma też minimalne szanse na kolor... rudy, a na jakiś odcień blondu są całkiem spore). Science, b***h! :P

Gość gość
Ja mam włosy blond, mój ojciec ma włosy czarne jak węgiel, a moja mama była brunetką. Jestem dorosła, włosy trochę pociemniały, ale nadal są jasne i płowe (kiedyś były dosłownie białe), nie przypominają ani koloru włosów mojej matki, ani tym bardziej ojca, także z tym ciemnieniem włosów w dorosłości różnie bywa.

Gość gość
Ja jak byłam mała też miałam blond włosy a moi rodzice są ciemni. Dopiero jak miałam jakieś 7 lata to zaczeły mi też ciemnieć

Gość gość
No to tak jak u nas. Oboje z męzem mamy ciemne, proste włosy i brązowe oczy. Jedno dziecko (5 lat) ma włosy jasne, krecone i niebieskie oczy, drugie ma oczy wprawdzie takie jak my, ale włosy też falowane i ciemny blond. A z twarzy podobne do nas, żeby nei było;) Ponoć maz w dzieciństwie miał jasne włosy i loki, więc to chyba po nim. A oczy neibieskie to chyba po dziadkach.