Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Ślubu nie ale dziecko chrzcze

Polecane posty

Gość gość
17:53 - serio znasz umarlakow co sie kloca z klecha, bo chca byc pochowani na katolskim cmentarzu ? :D Co ty masz pod deklem ? Gromnice chyba :D

Gość gość
18.07 18.09 piszesz sama ze sobą :P naprawdę jesteś tępa! az żal. no cóż jak nie umiesz logicznie myśleć i musisz miec czarno na biały napisane "NIE UMARLAK NIE GADAJA Z KLECHA!" ale jego rodzina tak, a ten UMARLAK za zycia jeszcze wykupuje miejsce na cmentarzu! Jak tu ktoś napisał sa ludzie którzy nie różnia się od zwierzat, ty jesteś tego najlepszym przykładem :P. Wiesz tylko tyle, ze trzeba siusiu, papu i rozmnażać się, tyle co piesek. I ze ktoś taki ma intetrnet...:P

Gość gość
POCHOWAJĄ nie pochowią, co za prymitywy się tu wypowiadają co nawet nie znają własnego języka, wstyd :/

Gość gość
17.33 ja debilko na świeckim cmentarzu komunalnym. A tobie sie wydaje, ze innych cmentarzy poza katolskimi nie ma ? pechowiec.gif Kierwa, to bydło takie ciemne, ze az zal nie robic w c-h-uja tej ciemnoty, az sie klechom nie dziwie w sumie pechowiec.gif x co to znaczy "ja debilko", "katolskim", "Kierwa", "bydło". "c-h-uja ", "klechom"? te słowa swidczą właśnie o twoim poziomie inteligencji...ktoś tu dobrze napisał porównując cie do zwierzątka...:P podstawówke skończyłaś?

Gość gość
Mowa tu o moim konkubencie. Zenic sie nie chce bo(uzasadnienie): napatrzyl sie na rozwody, papier mu do szczescia nie potrzebny. Do kosciola nie chodzi nawet (tylko sluby pogrzeby chrzciny i wielkanoc z jajkiem) aaaaaale...dziecko musi byc ochrzczone i to w niemowlectwie koniecznie! Byl zniesmaczony ze moja siostra z moja matka sama po chrzest podeszla bo miala 1,5 roku. CHRZEST MUSI BYC i koniec. Ja do kosciola chodze tylko na pogrzeby i chrzciny. Ksiedza nie przyjmuje a jesli on mu otwiera to siadam z boku i w razie pytan mowie ze ja z wiara na bakier. Pytam go co ma takie cisnienie na chrzest to jest " bo musi byc.wychowalem sie w rodzinie gdzie chrzci sie dzieci! Ty tez jestes ochrzczona" No ludzie...jak mialam sie postawic majac miesiac?i stwierdzam ludzie sa katolikami WYBIORCZO. Brak slubu mu nie przeszkadza ale brak chrzcin tak.

Gość gość
20.07 bo może nie jest co do ciebie pewien dlatego nie chce ślubu?

Gość gość
gość dziś i znów zleciały się idiotki, które musza wyśmiać kogoś, tylko dlatego, ze ma jakies wartości i wierzy. Człowiek różni się od zwierzat prawda? chcesz to zyj jak zwierzątko, ale nie wyśmiewaj GOŚCIU 14.38. xxx odezwała się ta która jest "ponad nami", a od idiotek wyzywa hahaha. Jeżeli nie zrozumiałaś mojego wpisu dziecko to się nie wypowiadaj, bo ja nie pisałam o katolikach tylko o kato-debilach, którzy o własnej wierze pojęcia nie mają no ale oni taaakie wartości wyznają, a ja żyję "jak zwierzątko"Tak? Jeżeli ktoś nie należy do kościoła to żyje jak zwierzę, a jak ktoś jest takim niedzielnym katolem to jest wartościowy i żyje jak człowiek? Fajnie :D Macie tu jasny przykład wypranej mózgownicy.

Gość gość
"znam mnóstwo przypadków, ze ludzie nie wierzący chcą być pochowani na katolickim, a gdy ksiądz nie chce odprawić mszy to wielce oburzeni." Serio? Znasz zombie które są oburzone, że ksiąz nie chce im mszy pogrzebowej?

Gość gość
22.02 a skad wiesz kto ma jakie pojecie o swojej wierze? znasz ja, ze tak piszesz? zresztą skończ już mielić ten temat, bo dotyczy chrztu dziecka...

Gość gość
gość dziś tak, znam osobę z którą rozmawiałam o Biblii i która jako zadeklarowana katoliczka g...wno o niej wiedziała czyli śmiało mogę stwierdzić, że nie ma pojęcia o swojej wierze, a jak moje posty są takie nie na temat to po cholerę na nie odpowiadasz i wyobraź sobie, że będę sobie pisać co mi się podoba i nie ty decydujesz kto i co może tutaj pisać :D zatrudnij się u adminów kafe to się spełnisz :P

Gość gość
No ale nie rozumiecie- jak facet wierzący i chce ślubu A kobieta niewierzaca i Go nie chce to jej siłą nie zmusi. A że nie jest przeciwna temu ze facet wierzy to godzi się na to by dziecko ochrzcil i wychował w swojej wierze. Jak ślub cywilny biorą np katolik i muzulmanka to też dziecko przyjmuje jedna wiarę albo żadną. Co Wy tu widzicie dziwnego?

Gość gość
Niestety, ale tylko w Kościele mogę przyjąć Komunię Świętą. I po to tam chodzę, nie dla księdza. Zresztą wielu księży i zakonników jest z powołania, a o szujach jest głośno i psują wszystkim opinię. Te brukowce antyklerykalne też robią lduziom wodę z mózgu.

Gość gość
9.43 dokładnie! masz 100% racji! jest mnóstwo księży z prawdziwym powołaniem, a wystarczy, ze znajdzie się jedyn pedofil i od razu psuje opinie wszystkim księżom. Media to nagłosnia i jak jedna z drugą to przeczyta, nie pomyśli dobrze i już wyzywa cały kościół, księży itp. tu na kafe już któraś nazwała kościół "SZAMBEM". Niestety, ale jest wiele ludzi podatnych na media, usłysza jeden przykład i zaraz ze wszyscy tacy sa.

Gość gość
Gdy on wierzy a ona nie (czy jest innego wyznania) to chyba jest coś takiego że ślub kocielny mogą wziąć ale przysięgę składa tylko on- wierzący, i deklarują że dzieci będą wychowane w wierze katolickiej.

Gość gość
gość dziś No ale nie rozumiecie- jak facet wierzący i chce ślubu A kobieta niewierzaca i Go nie chce to jej siłą nie zmusi. A że nie jest przeciwna temu ze facet wierzy to godzi się na to by dziecko ochrzcil i wychował w swojej wierze. Jak ślub cywilny biorą np katolik i muzulmanka to też dziecko przyjmuje jedna wiarę albo żadną. Co Wy tu widzicie dziwnego? X Kiepska wymówka Bo i na to jest rozwiązanie. http://www.ekumenizm.pl/religia/inne/slub-jednostronny-niepraktykujacego-katolika-z-katoliczka/ X A swoją drogą bardzo samolubna taka osoba, ona nie chce i tak ma być a że jej partner chce to już mało ważne

Gość gość
Taaaa bo zawsze musi byc tak jak facet chce, prawda?

Gość gość
tylko ze facet wierzący któremu bardzo zależy na slubie kościelnym nie majac go z powodu partnerki traci wiele! a ona niewierzaca nic nie traci wiec co jej zależy? nic nie traci i jeśli naprawdę kocha to zrobi to dla niego.

Gość gość
Gdyby bylo odwrotnit to zwyzwalybyscie dziewczyne ze chce szantazem faceta do slubu zmusic, ze po co jej papierek, ze mysli tylko o sobie, ze wazne ze sa razem, ze tyle rozwodow wiec po co slub

Gość gość
11.18 kto by zwyzywal. ja bym była tego samego zdania.

Gość gość
gość dziś tylko ze facet wierzący któremu bardzo zależy na slubie kościelnym nie majac go z powodu partnerki traci wiele! a ona niewierzaca nic nie traci wiec co jej zależy? nic nie traci i jeśli naprawdę kocha to zrobi to dla niego. xxx aha czyli ślub na pokaz i świętokradztwo? Myślisz, że prawdziwie wierzącemu człowiekowi będzie zależało na zakłamanej szopce? Właśnie taka osoba, która odstawi szopkę straci wiele ale ty masz takie zaściankowe i powierzchowne pojęcie katolicyzmu, że aż żal mi ciebie. Mój mąż jest niewierzący i ani ja nie chciałabym go namawiać do odstawiania teatrzyku ani on nie chciałby tego odgrywać tylko po to abym była czysta w parafii :o Czy ty masz Boga za debila? Owszem jeżeli chodzi o sprawy powierzchowne to będzie spoko natomiast jeżeli ktoś dba o sferę duchową i jest prawdziwym katolikiem to wie, że to jest zwyczajnie nieuczciwe i trąci świętokradztwem

Gość gość
gość dziś 9.43 dokładnie! masz 100% racji! jest mnóstwo księży z prawdziwym powołaniem, a wystarczy, ze znajdzie się jedyn pedofil i od razu psuje opinie wszystkim księżom. Media to nagłosnia i jak jedna z drugą to przeczyta, nie pomyśli dobrze i już wyzywa cały kościół, księży itp. tu na kafe już któraś nazwała kościół "SZAMBEM". Niestety, ale jest wiele ludzi podatnych na media, usłysza jeden przykład i zaraz ze wszyscy tacy sa. xxx To ja nazwalam kościół SZAMBEM i podtrzymuję swoje zdanie i już ci mówię dlaczego. Owszem księża to też tylko ludzie i nie chodzi mi o to, że błądzą tylko o to, że są traktowani przez kościół jak święte krowy, afery się przykrywa, zamiata i w dodatku nasze państwo im w tym pomaga. Co to ma być za kościół, który zamiast potępiać takie występki to tylko je przykrywa? Ostatnio pod Poznaniem była afera, bo ksiądz kazał kochance usunąć ciążę nielegalnie w wyniku czego sama omal życia nie straciła u niego na plebanii jak przyjechała z zabiegu, a on w tym czasie telewizję oglądal i co? przeniesiono go na inną parafię! Twoim zdaniem instytucja, która tak działa nie jest szambem?! O to mi chodziło. Ponadto te wszystkie afery z nieruchomościami, ziemią i innym dobrami utwierdzają mnie w przekonaniu o zgniliźnie tej instytucji. Wybrali sobie Fanciszka, który im robi dobra famę, zapozuje, pogada, a oni dalej robią co chcą.

Gość gość
no właśnie to nie chodzi o to, że się zdarzy przestępca tylko o to, że kościół go zawsze za wszelką cenę kryje zamiast wywalać na zbity ryj i faktycznie przed sądem w ogóle nie stają bo to są posłańcy boży :o no sorry ale zgadzam się z panią wyżej.

Gość gość
Jak to nic nie traci? Wiesz ile trzeba zachodu żeby wziąć rozwód kościelny?traci wolność. Ja bym już wolała jako wierząca sama złożyć przysięgę. A nie kogoś do tego zmuszać.

Gość gość
12.46 no to pisz od razu ze nie jest się pewnym co do partnera. Tak poza tym nie ma czegoś takiego jak rozwód kościelny, jest tylko UNIEWAŻNIENIE MAŁŻEŃSTWA. tak bo myślisz ze dla osoby niewierzącej slub kościelny cos znaczy...?wątpie.

Gość gość
w moim otoczeniu tylko patologia, tacy najwięksi żule spod sklepu, bądź wychudzona alkoholiczka z fajka w reku sa niewierzący.

Gość gość
" Czy ty masz Boga za debila?" Wiesz, większość "katolików" (nie mylić z wierzącymi) ma boga za debila. x Przykład z innego topiku - uważają, ze ksiądz jest szuja bo drogo bierze za ślub itd. Ale chodzi do tego kościoła z tym konkretnym księdzem, płaci mu za ślub, chrzciny itd bo tak trzeba. Bo sakrament od sprzedajnego księdza jak wiadomo jest prawdziwym sakramentem. Bo jak jest się wierzącym to tak się robi, bo jak to bez komunii, bez ślubu? Bóg przecież nie zrozumie, że najbliższy normalny ksiądz/pastor jest 100km dalej, bóg nie zrozumie, że ktoś nie ma pieniędzy, bóg nie zrozumie, że ktoś nie chce uczestniczyć w wykorzystywaniu ludzi. I podejrzewam, że wobec pedofilii, księdzów z kochankami itd działa ta sama logika. "No może i "leczył bioenergoterapeutycznie pochwę dziecka kaśki*" ale no ślub z jego leczniczych łapek wziąć trzeba". * Polecam wpisac w guugle - prokurator piotrowicz i ksiądz bioenergoterapeuta. x Przy okazji, ja jestem za systemem niemieckim - kto płaci do kościoła ten opłaca kościoły, emerytury, religię itd. A nei jak to jest teraz - kasa państwowa

Gość gość
ja byłam na ślubie bez mszy. Ba było to nawet nie w kościele tylko w ogrodzie :) W Polsce :) Ksiądz nie miał sukienki tylko koszulę :)

Gość gość
mimo iz konkubinatu nie pochwalam, troche racji ma ktos kto mowi ze dziecko trzeba ochrzcic a co do partnera to nie jest sie pewnym.jesli ma zadatki na damskiego boksera i pijaka, ale moze tak sie tylko wydaje, raczej trudno podjac jakas decyzje wzgldem niego-czas pokaze. Dlatego tez wysmiewana przez wszystkich tutaj zasada kosciola katolickiego o czystosci przedmalzenskiej i kolejnosci najpierw slub, potem dziecko.

Chrzest dzieci został dopuszczony w kościele ze względu na depozyt wiary który przekazują dzieciom rodzice. O ile rodzice nie mają śk. a nie ma przeszkód aby go zawarli to z chrztem dziecka muszą poczekać do wieku świadomości dziecka (odróżnianie dobra od zła), które samo złoży przyrzeczenie chrzcielne przed pierwszą komunią. O ile istnieje przeszkoda do zawarcia małżeństwa kościelnego (np jedno z rodziców jest po rozwodzie cywilnym a w nieunieważnionym związku kościelnym) to nie ma przeszkód aby dziecko było ochrzczone. Sprawa druga opłaty za ślub. Ślubu udzieli każdy ksiądz bezpłatnie o ile narzeczeni nie maja kasy. Inną sprawą jest oprawa ślubu związana z konkretnymi kosztami (organista, wystrój kościoła etc) Te koszty ktoś musi ktoś finansować. Zdarza się, że na przyjęcie weselne wydaje się kilkadziesiąt tysięcy a na samą ceremonię chciałoby się zero proporcjum mocium panie jak mawiał Onufry Zagłoba. Na mocy porozumienia konkordatu obowiązkowe i staryfikowane są opłaty na rzecz Urzędu Stanu Cywilnego które proboszcz jest zobowiązany odprowadzić do skarbu państwa aby małżeństwo było zalegalizowane w Polsce.