Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

engelber

Wyprowadzka z domu

Polecane posty

Witam, niedługo osiągnę magiczny wiek 30 lat i co raz częściej myślę o wyprowadzce z domu, ze względu na matke której nic a nic nie pasuje, wszystko robię źle i ma być po jej myśli. Na wynajem mieszkania mnie nie stać, ale jakiś pokój za ok. 500-600zł bym znalazł. Zarabiam 1900zł, czy 1300 starczy na spokojne życie ? Ile wydajecie miesięcznie ? Co byście zrobili na moim miejscu ? Mieszkali dalej i wysłuchiwali tego wszystkiego czy od razu byście się wyprowadzili ?

Gość gość
Hehehe. Stare konisko i dziwi się że matce nic nie pasuje. Już dawno powinieneś być na swoim Cienko masz, ale dasz radę.

Gość gość
ja mieszkam sama od 19 roku zycia wiec nie mam tego problemu

Gość gość
Kasy spokojnie ci starczy i to na kawalerke nawet a nie na pokoj. U mnie w miescie kawalerki wynajmuja juz od 500 zl, do tego oplaty, spokojnie zmiescisz sie w 1200 zl. Rozumiem Ciebie bo tez mieszkam z rodzicami i mam juz serdecznie dość.

Gość gość
jakiego typu masz prace? da się awansować? zmienić? może iść do innego tańszego miasta? dorobić coś na boku? a może a jakimś kumplem mieszkanie na spółke wynająć? tak na zachodzie robią młodzi

awans będzie, ale to dopiero za około 2 lata, także teraz muszę się zadowolić tym co mam. Co do kawalerki to w moim mieście nie ma szans wynająć za 500zł, minimum to 700 + czynsz i opłaty i wychodzi tysiąc.

Gość gość
no to jak nawet 1000zł to zostanie ci 900zł na zycie wiec nie jest tak źle.

Gość gość
No nie wiem, czy wystarczy na życie, chyba na przeżycie. Wynajem, opłaty za media, paliwo do auta, jakieś środki czystości- do naczyń, do prania, do czyszczenia - jak będziesz to wszystko sam kupowal to zdziwisz sie ile to pieniędzy pochłania.

Gość gość
ja p*****le stary kon, ja od 15 roku mieszkam sama, wez sie nie osmieszaj nawet!

Gość gość
no jak ci rodzice kupili mieszkanie albo odziedziczylas po babci albo bylas nieletnią prostytutką (bo skąd 15 letnia dziv\a ma kase na wlasne mieszkanie) no to niedziwne że mieszkalas juz sama; ale tutaj naprawde nikogo to nie obchodzi ściero więc wypieprzaj stąd, po co tu wchodzisz chamowata lumpiaro?

Gość gość
Trzydziestka to czas najwyższy na wyprowadzenie się z domu.

Gość gość
Jak sie wyprowadzisz to pierwsze miesiące bedą ciężkie ale w końcu ogarniesz temat. Szukaj se kobiety, razem wynajmijcie i dacie radę bez trzymanki . No i docenisz matkę bo dopiero dotrze do ciebie ile za ciebie i dla ciebie zrobiła .

nie każdy dostaje na start swoje mieszkanie, ja muszę też zaczynać od zera. Także wypowiedzi że od 15 roku życia mieszkam sam są śmieszne. Chyba każdy w wieku około 30 marzy o wyprowadzce, tylko jedynym problemem są finanse. Polaków nie stać na własne mieszkania, przy niskich zarobkach nie można dostać kredytu hipotecznego, rynek pracy jest niepewny, co chwile zwolnienia i tak to się kręci... Smutne ale prawdziwe

Powiem tak - zależy gdzie mieszkasz. W Trójmieście np owszem znajdziesz norę do wynajęcia i z 800zł ale to jest cena bez opłat. Czyli zakładając minimalny czynsz, małe zużycie wody, prądu, tanie podłączenie do netu, opłatę za ogrzewanie wyjdzie minimum 1100-1200 zł - podkreślam za kawalerkę w fatalnym stanie. Pokój znajdziesz i za 500-600zł już z opłatami. Pytasz czy 1300 zł wystarczy na życie. Na pewno wystarczy. Dla jednego to jest dużo, dla drugiego mało. Mnie byłoby ciężko żyć za taką kwotę-ale to dlatego,że nie lubię oszczędzać. Z tymże uważam,że samodzielność to dobra rzecz i warto w końcu podjąć ten krok.