Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

dzialalnosc gospodarcza. koszty.

Polecane posty

Gość gość

Witam. Zastanawiam sie nad zalozeniem wlasnej firmy. Ale nie bardzo orientuje sie jak wyglada kwestia oplacania skladek, podatkow etc. Bylaby to przynajmniej na poczatku jednoosobowa firma, uslugowo handlowa. Nie wiem czy to ma znaczenie. Na jakie koszty miesieczne piwinnam sie przygotowac? (Pomijajac lokal, media etc)

Gość gość
Początkowo zus około 400zł -deklaracje co miesiąc nie wiem co jeszcze. Takich firm jest od HOOOJA więc tutaj ulg nie szukaj-tyle mogę powiedzieć.

Gość gość
G_wniana będzie ta firma, skoro takie pytania, zadajesz tutaj o pierwszej w nocy. Wróć do łopaty, bo potem mogą Cię już nie przyjąć.

Gość przerost tresci nad forma
deklaracji nie skalda sie co miesiac.

Gość gość
Nie szukam ulg. Chce sie tylko rozeznac w sytuacji... Pracuje na etacie. Kalkuluje czy oplaca mi sie z niego rezygnowac. Bedac zatrudniona na etacie place tylko skl zdrowotna tak?

Gość gość
A jesli moja w mojej hipotetycznej firmie bede miec wyzsze przychody niz na etacie (najnizsza pensja) to czy musze oplacac skladki od wyzszej podstawy? Oplacam wtedy calosc czy tylko roznice?

Gość gość
Wiem ze kafeteria nie jest najlepszym miejscem na takie pytania, ale na innych, bardziej tematycznych forach wszyscy juz spia ;)

w praktyce placi sie tylko od minimalnej zus na dzialalnosci mozesz placic wiecej ale to dobrowolne nie ma znaczenia ile zarabiasz zusu placisz ile chcesz poza minimum oczywiscie. tak skladka zdrowotna jesli pracujes zna etacie i zarabias zminimalna pensje i etat byl wczesniej niz dzialalnosc. wszystko zlaezy od formy prawnej i sposoby rozliczen miesiecznie moze kosztowac poza skladka zdrowotna 200zl a moze kosztowac 1200zl jak to bedzie spolka prawa handlowego(jednoosobowa tez moze byc to nazwa formy prawnej a nie liczby osob)

mozesz zarabaic 10 tys i odprowadzac zus od minimum a mozesz zarabaic minimum i placic zus jakbys zarabial/a 5 tysiecy skladki zawsze mozna placic wyzsze :D teoretycznie obiecaja cie za to wyzsza emeryture :D kazda skladka poza obowiazkowa ktora ciebie nie dotyczy jest dobrowolna czyli jak chcesz placisz wiecej ale ja nigdy nie slyszalem o kims kto by chcial (poza osobami co planuja ciaze ale dluga chorobe) bo jak ktos prowadzi dzialnosc to z reguly umie l;iczyc i wie ze lepiej miec na koncie gotowke niz obietnice w zusie. tak wiec nie martw sie zusem jak bedziesz zarabial/a wiecej jak minimum :D przerazajacy jest twoj brak wiedzy na jakikolwiek temat i czarno to widze. ksiegowa duzo z ciebei zedrze bo nic nie wiesz.

Gość gość
podatek od działalności gospodarczej 300 zł,zus 12oo zł,księgowa 200 zł.ważność gaśnicy 50 zł,kasa fiskalna 1000,legalizacja kasy 100 zł,prąd 200 zł,opał sezon 300 zł, i inne drobne koszty no i lokal 1000 zł tak. zę koszty bą wysokie -a zus 400 zł to jak ktoś założy firmę i przez 2 lata płaci mniej a potem 1200 zł