Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Armaid

Cżyj opłaca się robić wesele?

Polecane posty

Tak się zastanawiam czy w dzisiejszych czasach opłaca się robić wesele? Czy lepiej to zastąpić obiadem weselnym. Z jednej strony myślimy z narzeczonym , że fajnie by było - zawsze jakaś pamiątka, muzyka tańce , impreza , mi się podobają suknie ślubne Ale z drugiej to strasznie drogo i czy po kościele nie lepiej zorganizować obiadokolacje kolacje do 23 a potem wszyscy wypad? Wyszło by taniej Kiedyś w czasach szkolnych marzyłam o takim ślubie, ale dorosłam i teraz patrze na to inaczej- duży wydatek , czasem goście bez słowa potrafią po prostu nie przyjąć, za wszystkich trzeba płacić a jakaś ciocia przyniesie 100 zł a za nią trzeba będzie zapłacić dużo więcej(Koleżanka kiedyś mówiła że to się zwróci ale wcale nie byłabym pewna ze się zwróci ). Nie chcę zapraszać dalekiej rodziny , bo nawet nie bardzo ich lubię , ale bliską rodzinę i znajomymi. Uzbiera się kilkadziesiąt osob (na pewno nie kilkaset). Mój kuzyn organizował wesele to wydał 40 tys zł!!! Za taką kasę to ja wolę sobie na wycieczki za granicę wyjechać kilka albo i kilkanaście razy! Poza tym niedawno na wizazu czytałam przypadki jakie przytrafiajają się na weselach a było m.in. jak jakaś babeczka wpychała swoją kilkuletnią córkę na KAŻDE zdjęcie zaś w innym przypadku jakas pani miała też kilkuletnie dziecko , które miało zatwierdzenie a potem na weselu się mu zachciało podczas krojenia tortu to jego mama rozłożyła kocyk między stolikach a dziecko załatwiało potrzebę między stolikach na trawie (wesele na zewnątrz) Przyznam że takie coś mnie przeraża i pomimo że ja w rodzinie takich egzemplarzy RACZEJ nie mam to teraz i tak się boję A jaka jest wasza opinia? Robić to wesele czy po prostu obiad?

Gość gość
Jak myślisz o weselu wyłącznie w kategoriach finansowych i zarobkowych to na pewno sie nie opłaca. Nigdy nie byłam jakoś bardzo proweselna, swoją imprezę zorganizowalismy spontanicznie w 6 miesiecy bo wczesniej tez planowalismy tylko obiad dla rodziny, ale bardzo sie ciesze ze zmieniłam zdanie:) Nie żałuje ani złotówki bo cudownego przeżycia nikt nam nie zabierze:) Tylko jak tak bardzo szokuje cie kwota 40 tys za osobę to za takie typowo tradycyjne wesele z wszystkimi przymiotami itp sie nie zabieraj, bo moim zdaniem nie da się tego zorganizować za mniej niż 20 tys i to TYLKO przy założeniu wynajęcia remizy. Ja swoje wesele miałam w ubiegłą sobotę, kosztowało nas 30 tys. i to przy finansowych oszczednosciach typu kupno używnej sukni ślubnej. Koszt talerzyka w przyzwoitych miejscach zaczyna się od ok. 170 zł za osobę. Ja placiłam 185 zł + koszt wódki, ciast, tortu, czyli pewnie w sumie dobre ponad 200 zł/osoba, a to małe miasteczko na lubelszczyznie. Ogółem za tylko sam lokal dla 85 osób wydałam 15 tys + jakies 3 tys za alkohole, ciasta i kwiaty na stoły

Gość 20:57 dzięki Ja nie chcę myśleć jako o wydatkach i zarobku Ale za taką kwotę możesz pojechać sobie na wakacje i to wielokrotnie a nie chcę wydawać za dużo kasy na gości (dalekich ciotek nie będę zapraszać) I zastanawiam się czy jest sens Moi odzie mieli wesele i o ile o opinię taty nie mogę się doprawić to mama wspomina to źle jednak to były też inne czasy. Impreza była na wsi , jedzenie przygotowywała babcia , kamerzystą był wujek który cały czas filmował tylko swoją brzydką żonę i no wiadomo. Tylko że to było 25 lat temu. A sama nie mogę się teraz zdecydować

Gość gość
Niby według uznania wszystko bo to wasz dzień ale potem będziecie strasznie żałować uwierz mi..Wiem bo własnie dzisiaj oglądaliśmy nasze wesele z mężem na DVD. Łzy szczęścia, kupa śmiechu i miłych wspomnień. To jest na całe życie taka pamiątka dlatego u nas stawialiśmy na kamerzystę z górnej półki a mianowicie videomirków. Robili nam zwiastun weselny w stylu https://vimeo.com/90006864 i kilka innych wstawek. Teraz co tydzień sobie tak oglądamy i jest cudnie to wspominać :) Kontaktuj się z nimi i róbcie prawdziwe przyjęcie!! Tutaj o nich więcej http://videomirkow.pl/

Gość Jacek90
Wiesz tak do końca nie masz racji. Po pierwsze w zależności od regionu minimalna stawka w kopercie to jest 200 zł od osoby. Po drugie tak średnio licząc w kopertach dostanie się okolu 50 a w niektórych regionach 75 % tego co wydasz. Czyli tak naprawdę wesele nie kosztuje np 40 tys tylko 10tys bo reszta zwróci Ci się w kopertach. Wiec nie panikuj. Po za tym czy rodzina ma się spotykać tylko na pogrzebach. Przecież to jest okazja na odnowienie niektórych znajomości albo zawarcie nowych. Nie przeliczaj wszytko na pieniądze. Bo takie korzyści ze spotkania rodzinnego są nie wymierne.

Gość gość
moim zdaniem lepiej obiad biznes kreci sie na ty, i ceny za wszystko sa 3-4 x drozsze niz normalnie, czy chodzi o jedzenie, zespol czy kamerzyste a przy obiedzie beda wszystkie najblizsze osoby

Gość gość
Obiad to sobie możesz zrobić z okazji urodzin, A wesele jest raz w życiu. Przeważnie ;-)

Gość gość
Obiad to sobie możesz zrobić z okazji urodzin, A wesele jest raz w życiu. Przeważnie