Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czegoś nie rozumiecie w programie 500 plus.

Polecane posty

Gość gość
Tak, teraz ceny rosną. Także nie gadajcie, że pracujący ludzie nie finansują tego programu. Wydając więcej właśnie wydają na cudze dzieci.

Gość gość
A ja myślę że ten program nie jest zły. Wiadomo, że lepiej pewnie byłoby przeznaczyć te pieniądze na żłobki, przedszkola i umożliwienie mamom lepszego powrotu do pracy po macierzyńskim. Ale łatwiej dać kasę do ręki, wiadomo;) Mimo to, nie pogniewam się i wezmę te pieniądze, jako matka 2ki dzieci wiem, ile to potrafi kosztować. Lekarze, lekarstwa, ciuszki, zabawki i inne pierdołki (drogie jak diabli), problem z przedszkolem i konieczność dania do prywatnego, moja kariera zawodowa która poszla się paść, i multum innych wydatków.

Gość gość
No dobrze, to na co chciałybyście żeby szły nasze pieniądze zamiast na 500 plus? Rozumiem, że na in vitro. Na co jeszcze? Ma piłkę nożną?

Gość gość
Bezdzietni piszą: "Nie bede finansować in vitro ani 500 +" Rodzice więcej niż jednego dziecka pisżą: "Nie będę finansować in vitro" Niepłodni piszą: "Nie bede finansowac 500 +" Jeszcze nie zauważyliście, że punkt widzenia zależy od punktu siedzenia? Każdy patrzy po sobie, ja on ma i to się nie zmieni, więc po co te kłotnie? Nikt nikogo nie przekona do swoich racji.

Gość gość
Jak mnie nie stac na 14 tys kredytu na invitro to oczywiste ze na dziecko tez mnie nie stac- i wtedy sie nie robi. Powtarzam dziecko to fanaberia rodzicow i sami maja na swoje egoistyczne marzenia placic

Gość gość
Ale chrzanicie z tymi żłobkami. Jak jest 500 plus to jest wybór, bo tak samo można te pieniądze przeznaczyć na żłobek i wrócić do pracy, jeśli komuś tak na tym zależy. Ale nie każdy chce by żłobek chował jego dzieci.

Gość gość
ludzie mieszkań nie mają, nie mają dobrej pracy i dlatego dzieci się nie rodzą. więc ten program 500 plus jest kompletnie bezsensu, a pomaga glownie tym bogatym rodzinom, ktorych na dzieci bylo stac! biedni co nie mają warunkow to sobie dzieic nie robią.

Gość gość
10:17 Przez 3 lata walczyłam o to zeby zajść w ciaze. Leczenie pochłonęło mnostwo pieniedzy. I bylam tego świadoma. Jakos nie płakałam, ze nikt mi nie finansuje. I in vitro to nie jest procedura ratujaca zycie wiec nie powinna byc w zadnym stopniu finansowana z budzetu obywateli. Tak samo jak 500+. Jesli kogos nie stac na dziecko to go po prostu nie ma. A nie, bo ja chce i inni musza mi dac.

Gość gość
10.28 wlasnie rodzice wiecej niz jednego dziecka uwazają, ze 500 plus jest potrzebne :) A in vitro nie. dziwne co? :)

Gość gość
Jeżeli to jest rzekomo program prokreacyjny to po co dawać 500+ kobiecie po 35r.z mającej już dzieci, mało prawdopodobne by mając 2 machnela sobie 3. Powinno sie wspierać leczenie niepłodności i w szczególności rodziców jednakow by stać ich było na drugie dziecko, a nie zachęcać niepracujacych rodziców 3 dzieci do kolejnego.

Gość gość
No w moim mieście ceny żłobka są grubo ponad 500zł, a państwowy to dno i wodorosty. Ja bym wolała, żeby za te pieniądze pootwierali nowe żłobki i przedszkola, bo moja córka na państwowe też się nie załapała. Także, ja dziękuję za te 500zł na syna, po opłaceniu przedszkola i żłobka prywatnego dla dwójki jestem drugie tyle w plecy (ponad!)

Gość gość
10:28 I co w zwiazku z tym że to nie procedura ratujaca życie, ale DAJĄCA życie. Ciekawe czy ot tak stać by było przecietnego kowalskiego na 18tys zl na jedno in vitro, wątpie. Dlaczego wiec wspierać tych co już maja dzieci, logicznie przecież stać ich nie.

Gość gość
10:26 Jaka ty jesteś tępa... żebyś sie kiedyś w życiu nie przyjechała. Gdybyś nie dostała mieszkania od mamusi czy teściowej musialabys je kupić, masz 300tys w gotówce damo? Wątpię wtedy bierzesz kredyt, majac ten kredyt nie dostaniesz kredytu 20tys na in vitro, zrozumialas czy wyjaśnić prościej?

Gość gość
Mam kredyt wlasnie mieszkaniowy i nadal zdolnosc kredytowa:) I powtarzam dziecko to egoistyczne marzenie kobiety wiec moze mi tez dofinansujecie na moja fanaberie np. pobyt miesieczny na Bali?

Gość gość
Wyjaśnij prościej bo im mózgi PiS wyprał i i tak tego nie zrozumieją :(

Gość gość
To ja już się gubię. Albo dziecko to egoistyczna fanaberia kobiety (więc po co finansować programy zwiększające dzietność), albo inwestycja państwa w przyszłość m.in. w emerytury (więc czemu nie refundować in vitro). Gubisz się w zeznaniach dziś 10:41.

Gość gość
gość dziś To ja już się gubię. Albo dziecko to egoistyczna fanaberia kobiety (więc po co finansować programy zwiększające dzietność), albo inwestycja państwa w przyszłość m.in. w emerytury (więc czemu nie refundować in vitro). Gubisz się w zeznaniach dziś 10:41. X ZAORANE :D 🖐️

Gość gość
Autorko, skąd wzięłas te rewelacje, że 500 zł to nagroda? Chyba ci się pomyliło z III Rzeszą, bo tam faktycznie dostawało się nagrody za płodzenie nadludzi. Ustawa wyraźnie mówi: "Art. 4. 1. Celem świadczenia wychowawczego jest częściowe pokrycie wydatków związanych z wychowywaniem dziecka, w tym z opieką nad nim i zaspokojeniem jego potrzeb życiowych. " Ludzie nie rodzą dzieci dlatego, że sa odpowiedzialnymi obywatelami i chcą, aby przybyli nowy podatnicy. ludzie rodzą dzieci, bo tego chcą lub nie wiedzą, jak temu zapobiec. Dawanie pieniędzy ludziom, którzy już dzieci mają i więcej mieć nie będą nie zwiększy dzietności. Zwiększyłby ja dostęp do przedszkoli i żłobków, aby kobieta po macierzyńskim mogła wrócić do pracy. Ale to na wyborców nie zadziała. Nie twierdze, że ten program jest kompletnie zły, ale moim zdaniem powinien być limit dochodowy dla wszystkich tylko dużo wyższy. To pozwoliłoby biednym jedynakom mieć lepsze ubrania czy wakacje. Tymczasem ta ustawa powoduje, że często podatnicy fundują bogatym dzieciom kieszonkowe.

Gość gość
Kazde dziecko to fanaberia rodzicow i oni maja na nie lozyc. Panstwo powinno wspierac obywateli w zagrozeniu zycia czy zapewnic opieke zdrowotna a nie finansowac marzenia matek. I nie gubie sie- pisze tu wiecej osob o podobnym zdaniu niz ja

Gość gość
te wszytskie piszące, że dziecko to fanaberia kobiety, wy naprawdę jesteście matkami????? :o dla was to tylko fanaberia? Fajne macie podejście. I nie wyjezdzaj tu z wyjazdem na bali, bo temat caly czas jest o polityce prorodzinnej. I to wlasnie jest miejsce na temat o in vitro. Pojmujesz? Ja co prawda zaszlam naturalnie, nie musialam sie leczyc, ale dla mnie to wielkie szczescie, zadna fanaberia i doceniam, ze mi sie udało i rozumiem kobiety, które nie moga miec a bardzo chcą. Takim bym pomogla, a nie patologii

Gość gość
3 lata walczylas zeby zajsc w ciaze? To twoj maz musial byc zachwycony takim podejciem do milosci :(

Gość gość
Bezplodna kobieta nie jest chora!!!! A in vitro nie ma jej "leczyć " ale pomoc urodzić dziecko! Mimo to in vitro nie powinno być dofinansowane bo jak ktoś przez dłuższy czas nie ma dzieci to może sobie to 30-60tyś uzbierać.

Gość gość
Tak sie bulwersujecie na te 500+ a na kolejna pule juz rzad nie ma kasy. Pewnie to zniosa.

Gość calineczkkkkaaaa
Ja dostalam.500 zl na jedynaka. Więcej dzieci nie bede miala bo nie chce. Nawet jakby dawali 5000 zl to i tak nie chce 2 dziecka.

Gość gość
bezplodnosc to brak plodnosci czyli normalnej funkcji organizmu. To jest choroba i trzeba to leczyc ale na wlasny koszt bo nie zagraza zyciu tylko nie pozwala spelnic marzenia o malych nozkach- a to o czym kto marzy to juz kazdego indywidualna sprawa i kazdy ma sam sponsorowac swoje marzenia, czy to dziecko czy to Bali. Bo dziecko nie jest bardziej wartosciowe od innego marzenia

Gość gość
Na in vitro moga sobie uzbierac, to na utrzymanie swoich dzieci też, po co im pomagac przez 500 +???? I nie pierdolcie ze to nie pomoc, wiele rodzin nie zdecyduje sie na kolejne dzieci to po co im pieniadze? Sens by miało dawanie na nowo narodzone dzieci. czy to pierwsze czy piąte

Gość gość
10.55 idąc towim tokiem rozumowania nie bierz 500 zl, przecież urodzenie dziecka to byla tylko twoja fanaberia, dlaczego teraz oczekujesz pieniedzy za urodzenie?

Gość gość
Rozumiem matki, które nie mogą mieć dzieci, że to ich wielkie marzenie. Mimo wszystko jestem przeciwna finansowaniu in vitro. Kiedy czytam, jak ludzie muszą zebrać o każdy grosz, bo nie ma na leki czy operację, to stwierdzam, że są ważniejsze wydatki.

Gość gość
11.02 a 500 plus to nie jest zbedny wydatek??? nie lepiej to przeznaczyc na leki dla chorych??? Nie, prawda? Bo pewnie dostajesz kasę, to już sie temu nie sprzeciwiasz.

Gość gość
A jakbyś nie mogla zajsc naturalnie to bys sie plula o finansowanie in vitro. Kazdy patrzy na swoja sytuację.