Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czegoś nie rozumiecie w programie 500 plus.

Polecane posty

Gość calineczkkkkaaaa
Za program 500+ predzej czy pozniej zaplaci kazdy z nas. Nie dziwię sie ,ze pary ktore maja problemy z plodnoscia czuja sie pokrzywdzone.

Gość gość
Gościu z 11:05 - nie dostaję 500 zł, bo mam jedynaka i dużo zarabiam. Gdybym nie mogła zajść w ciążę, to potrafiłabym zaoszczędzić na in vitro. Uważam, że ważniejsze jest leczenie osób już żyjących niż finansowanie in vitro. Co do programu, to tez go nie popieram, a przynajmniej nie popieram w obecnej formie.

Gość gość
Ja bede miala pierwsze dziecko i dostanę na nie 500 plus, ale mimo tego uważam, że skoro plujecie się, że in vitro nie powinno byc refundowane, to dlaczego nie plujecie, że 500 plus jest niepotrzebne, no bo przecież te pieniadze lepiej przeznaczyc na chorych, skoro dziecko to tylko fanaberia. Nie psioczycie, bo wiekszosc z was dostaje te pieniadze, wiec wam to nie przeszkadza. Zamiast na i vitro dac na chorych, a dlaczego zamiast na 500 plus nie dac na chorych??? Patrzycie tylko na swoje korzyści.

Gość gość
Ja myślę, że większe korzyści w przyszłości dałoby państwu finansowanie in vitro, niż taki program 500+. Do in vitro podchodzą ludzie, którzy chcą mieć dzieci-więc w większości przypadków te dzieci się urodzą. A w przypadku 500 + kasa idzie na dzieci, które już są, a rodzić dzieci dla 500 zł będzie chyba patologia. I do in vitro przystępują raczej osoby pracujące, wykształcone, także ich dziecko pracując będzie wspierać budżet, a dzieci rodziców niepracujących raczej powielają schemat i biorą zasiłki, pracują na czarno, czerpią korzyści z czynów nielegalnych, a ci obrotniejsi wyjeżdżają zagranicę, gdyż u nas nie opłaca im się pracować za najniższą, a na wyższe stanowiska nie mają kwalifikacji.

Gość gość
Znam taką rodzinkę , mamusia 3 i 4 w drodze, a tatuś po programie 500+ jako menager domu :-) . W twarz mi się śmieją , że zapitalam 10 godz. 6 dni w tyg. , no i mam tylko jedno. Nie stać mnie na 2 ,ale nie w tym rzecz. Program fajny , ale jeżeli będzie coraz więcej menagerów domu, to padnie to wszystko. Mam w d.. , czy ktoś ma 1000 czy 2000 więcej w budżecie domowym,ale jak z tego tytułu zwalniasz się z pracy to cofamy świadczenia i już. Stare przysłowie mówi " Bez pracy nie ma kołaczy".

Gość gość
Jestem emerytką i 500+ dotyczy mnie tylko w tym, że między innymi z moich podatków jest finansowane. I nie mam nic przeciwko polityce prorodzinnej, ale wg. mnie byłaby bardziej sensowna, gdyby te pieniądze były przeznaczane na utworzenie dostatecznej ilośc***aństwowych przedszkoli i żłobków, które byłyby bardzo niedrogie,by rodzice mogli normalnie pracować, zarabiać na swoje dzieci i nie martwić się, że cała wyplata pójdzie na nianię lub prywatne przedszkole.

Gość gość
Autorko to ty czegos nie rozumiesz. O ile idea moznaby powiedziec ok, to wykonanie jest do doopy, poniewaz: - Nie ma wystarczajacej ilosci placowek przedszkolnych i zlobkow, a to powoduje iz (jak ktos juz wyzej wspominal), pracujace na etacie matki, ktore nie maja opieki dla dziecka nie wyklucza sie na minimum 3 lata z rynku pracy, bo zalezy im na ich wlasnej emeryturze. Lepsze troche wieksze grosze, niz calkiem grosze. - Ta ktora sie na to zdecyduje, to z automatu nie wplaca podatkow, a ciagnie z panstwa, bo to z reguly bedzie nie tylko 500+, ale takze inne zasilki z mopsu. Bardzo duzo rodzin przy 3 dziecku sie na to zalapie, bardzo. Wiec sorry, ale bedziesz musiala ty doplacic do panstwa jeszcze wiecej niz placisz w tej chwili. - Program jest niesprawiedliwy, bo 18letni czlowiek jeszcze z reguly sie uczy, wiec nawet jesli osiagnie pelnoletnosc i nie przyslugiwalo by 500+ na niego, to powinno byc zachowane 500+ dla rodzenstwa, a nie, ze to rodzenstwo jest uznawane w tym przypadku jako jedynak, czy jako pierwsze dziecko. - Rodziny z jedynakami rowniez sa pokrzywdzone. Co to jest 800zl kryterium? To jest guzik nie kryterium. - Mialo to byc wliczane do dochodu. Wtedy patola mialaby wybor, zasilki z mopsu, albo 500+. A co jest? Genialny prezent dla patologii. Nie dosc ze od cholery zasilkow, to jeszcze 500+. Efekt taki, ze 4-6 dzieci patoli chodza lepiej ubrane od mojej dwojki. Ja sie na to musze niestety poszarpac. Gdyby bylo to wliczane do dochodu, to niepracujace siedzace matki na mopsach, nie mialyby pretekstu, aby nie pracowac. Przed 500+ to ona sie tlumaczyla, ze nie oplaca sie jej pracowac, bo zarobi tyle samo, albo mniej niz dostanie zasilkow. Dostala 500+ i dopiero doopy z chaty nie ruszy, bo po co? A tak, kiedy 500+ bylby liczony do dochodu, nie dostalaby zasilkow. Chce wiecej kasy, to do roboty. - Dzieci patoli, ktorych rodzice nie pracuja, lub pracuja dorywczo, nigdy nie bedas pracowac na moja emeryture, bo sa nauczone, ze bez pracy mamusia zawsze miala pieniadze i to niemale. Wiec same beda ciagnac od panstwa ile sie da. Malo tego, mamusi rowniez nie pomoga. No jak to mamunia nie ma pieniedzy? Przeciez zawsze miala, do opieki, dadza ci. A tam guzik. Przychodzi wiek 50 lat, kiedy nikt nie pomoze. Dzieci dorosle, wiec zasilkow na nie nie ma. 50 lat to wie pelnej aktywnosci zawodowej, tylko nikt nie zatrudni 50latki, ktora tak naprawde nie pracowala, czy miala 25 lat przerwy w pracy. Mozesz wierzyc lub nie, ale te kobiety maja bardzo duzy problem w odnalezieniu sie w pracy i pracodawcy bardzo dobrze o tym wiedza. - Kryterium dochodowe spowodowalo, iz ludzie zaczeli kombinowac w swojej pracy. Glownie ci, ktorzy maja niskie stawki na umowach, a reszte do reki. Szefie, nie chce podwyzki na papierku, daj mi to do reki, no i 500 + mnie ominie jak dostane te 100zeta podwyzki. Lepiej zeby panstwo o tej podwyzce nie wiedzialo. Tak przeprowadzone 500+ to tylko strata dla panstwa. Z rzadowego programu in vitro, gdzie refundowana jest ograniczona liczba zabiegow i musza byc wykorzystane wszystkie zarodki, urodzilo sie przez 3 lata 5tys dzieci. Doliczyc by trzeba bylo teraz dzieci par, ktore nie skorzystaly z rzadowego programu, ktory pis wycofal. Z 500+ tyle dzieci nie bedzie. Jak ktos chce miec dziecko, to je urodzi bez 500+. Zobaczcie ile jest tutaj tematow staraczek. Trzeba bylo podwyzszyc rodzinne, dac je kazdemu dziecku i pomyslec o tworzeniu nowych przedszkoli. Chocby sfinansowac budowe zakladowych przedszkoli i zlobkow. Matka w pracy, dziecko w budynku za plotem, gdzie ma gwarantowane miejsce, rozwiazanie idealne.

Gość gość
Zrozumcie ze ten prpogram nie bedzie trwal wiecznie. Co wtedy te patole zrobia co sie rozmanazaja dla 500+??

Gość gość
Jednej rzeczy nie rozumiem. JAK TEN PIS DOSZEDŁ DO WŁADZY?! WYBORY MUSIAŁY BYĆ SFAŁSZOWANE BO JA WIDZĘ WSZĘDZIE SAMYCH PRZECIWNIKÓW PISIORÓW. TEŻ DO NICH NALEŻĘ, ALE TO WBREW LOGICE JEST. AMEN!

Gość gość
Znam pewną mamusię z 3 i 4 w drodze . Śmieją mi się w twarz, że zapitalam 11 godz. 6 dni w tyg. Mamusia jest objęta programem im więcej dzidziusiów tym większe dochody 500+ , a tatuś od maja manager domu ( tak właśnie określił swój nowy zawód). W d.. mam ile kto i co , ale program powiniem być dla rodzin, gdzie chociaż jeden z rodziców pracuje zawodowo. Proszę nie mówić ,że pracy nie ma , jest jak się chce, to można pracować. Stare przysłowie mówi "Bez pracy nie ma kołaczy" .

Gość gość
Myślałam,że poprzedni wątek wcięło , dlatego podobny wrzuciłam.

Gość gość
Gość 11.57 brawo !!!

Gość gość
Powinno być tak jak w USA. Im więcej dzieci tym większa ulga podatkowa ale trzeba pracować:) Program 500plus wspiera patologię i wyklucza kobiety z rynku pracy. Jak matka rezygnuje z pracy na kilka lat to staje się praktycznie bezwartosciowym pracownikiem. kto i gdzie przyjmna do pracy kobietę która przesiedziala młode lata w domu???? A kiedyś dzieci dorosną a ona zostanie z niczym.

Gość gość
no tak tylko że jak wszystkie młode matki będą pracować i mieć jedno dziecko to te wasze dzieci kochani będą się namnażać z ciapatymi przybyszami z daleka logiczne już nas jest tyle co nic nie rozumiecie pojęcia niż demograficzny są miasta wioski gdzie została garstka ludzi sama w takiej mieszkam jest strasznie ludzie z dużych miast nie widzą tego niestety :-( ale co was obchodzi że za 50 lat nie będzie POLACZKÓW ojtam ojtam

Gość gość
21:02 Aleś wymyśliła! Polacy nie dinozaury - nie wygina spokojnie kobieto. Z takich zap**dzialych wiosek jak Twoja rodacy masowo emigruja albo za granicę i tam się mnożą albo do dużych miast. Bo co mają niby robić w dziurze zabitej dechami? Nie każdy marzy o traktorze i byciu rolnikiem albo drwalem :) poluzuj kokardy. Każdy wie co to jest niz demograficzny, ale żadne 500+ tego nie poprawi. Ten program jest żałośnie nieudany.

Gość gość
a ja dostaje 1000 zl,mam dwojke dzieci;do tego jeszcze rodzinne :) mieszkam w nowym domku,o ktorym wiekszosc z was moze tylko pomarzyc...za patologie sie nie uwazam.jak sie kombinuje to sie ma.proste.

Gość gość
22:09 Karma wraca. Nie zapominaj o tym. Żebyś tego jeszcze nie odszczekala i to boleśnie. US w końcu dobierze wam się do d**y. No bo jak kogoś kto teoretycznie żyje w ubóstwie stać na dom? Bo mniej niż 800 zł na osobę to bieda. I jeszcze się szczycić jak się oszukuje własny kraj. Rusz tłusty zadek do roboty. Kim trzeba być żeby kombinować jak się załapać na kasę. Jesteście prymitywni i obludni :o

Gość gość
Tak Was boli to 500zl, jakby to było co najmniej 5000. Już czytalam, że gdy ruszył program 500+ ludzie więcej samochodów kupują. No śmiech na sali. Psioczycie, że na cudze dzieci nie będziecie się składać. A na zwyrodnialcow, pedofilów, morderców w więzieniach każdy z nas się składa i co? To jakos nikogo nie boli. Ja wolę, żeby moje podatki szły na dzieci, a utrzymanie takiego gnoja to dużo więcej niż utrzymanie dziecka.

Gość gość
nie wiem jakie będą długofalowe skutki tego programu, bo tragedia będzie, jakby się okazało ze za kilka lat państwa nie stać.. niemniej, pleciecie bzdury ze zal czytac.... drzecie ryje, ze to niesprawiedliwe, bo powinno być na kazde dziecko ( a to ze naszego kraju nie stać nawet na te forme, to nagle zapominacie). albo żeby nie dawac już kobietom po 35 r. z. - tez b sprawiedliwe, nie mówiąc o tym, ze wiele z nich jeszcze może mieć dzieci.. b rozumnie jest pisać, ze żadna normalna kobieta się nie zdecyduje na dziecko przez 500 plus.. tyle ze na tej zasadzie, żadna normalna kobieta nie powinna się decydowac na prace na etat za 1000 czy 1300 zł, jak w sumie chyba większość zarabia. Oczywiście, ze to podniesie wskaźnik urodzen

Gość gość
- Mialo to byc wliczane do dochodu. Wtedy patola mialaby wybor, zasilki z mopsu, albo 500+. A co jest? Genialny prezent dla patologii. Nie dosc ze od cholery zasilkow, to jeszcze 500+. Efekt taki, ze 4-6 dzieci patoli chodza lepiej ubrane od mojej dwojki. Ja sie na to musze niestety poszarpac. x tu nie do końca masz rację, bo 500 plus nie jest wliczane do zasiłku rodzinnego, podobnie stypendiów szkolnych i obiadów, jednak mops może już odmówić zasiłków celowych, a ci zupełnie niepracujący z dziecmi z reguły ciągna tego sporo, bo zasiłki celowe sa uznaniowe.. ja np.,. korzystałam kiedyś z funduszu wodociągowego, i teraz mam 500 plus, ten fundusz tez go wlicza do dochodu

Gość gość
Dziec***atoli, ktorych rodzice nie pracuja, lub pracuja dorywczo, nigdy nie bedas pracowac na moja emeryture, bo sa nauczone, ze bez pracy mamusia zawsze miala pieniadze i to niemale. Wiec same beda ciagnac od panstwa ile sie da x a to tez jest jeden z wielkich mitów,, większość dziec***atoli pracuje, najczęściej studiów nie kończa, ale zostają sprzedawcami, fryzjerkami, takie proste zawody.. w budowlance jest choćby głównie patola.. Polecam swietny artykuł, co tłumaczy dlaczego klasa srednia tak gardzi nizinami społ http://forsal.pl/artykuly/934722,dlaczego-klasa-srednia-gardzi-spolecznymi-dolami.html Na tym forum sobie poczytaj, ile jest dzieci typu DDA, i co pracują?

Gość gość
Kobieto,zluzuj majty. Dobierze,a moze nie dobierze :)zmartwie Cie,ponieważ moj facet pracuje a do tego ma ukonczone dwa kierunki studiow :) dlatego wole sobie posiedziec z dzieciakami w domu i napic sie kawki :) moj dom ma prawie 200 m a ja jestem mloda(mam 24lata). Kladz sie spac,bo rano pewnie ruszysz swoj tlusty zadek do pracy.

Gość gość
00:05 Pogadamy jak Cię mezus puści kantem :) albo nie daj Boże coś mu się stanie i nie pomogą ani jego super dwa kierunki ani zarobki ani nic. Ja będę w takiej sytuacji niezależna finansowo mając firmę a Ty będzie tynk ze ścian swojego super dużego domu gryzla :) Nie wiem czy 47 kg przy wzroście 160 cm to tłusty tyłek, zapytam dietetyka :) 24 letnią kobieta bez werwy i ambicji to nie jest powód do chwalenia. Twój mąż ma dwa kierunki a Ty co masz? Skończyłaś chociaż liceum?

Gość gość
24 lata i dzieciaki? nie mialas pomyslu na siebie co?

Gość gość
I znowu zaczyna sie plucie na matki, ktore wychowuja wlasne dzieci zamiast oddac je do zlobka i pedzic do roboty. Przeciez same jestescie matkami, serio zostanie z WLASNYM dzieckiem do 3rz to taki brak abicji? Ja wole siedziec w domu i dostawac 1000zl niz chodzic do pracy za 1200 netto.

Gość gość
10:52 Kobieto przecież ona tych dzieci nie urodziła w ciągu ostatnich 4 miesięcy. Z resztą Ty też. Więc? Do kwietnia tego roku wolalas siedzieć z dziećmi i nic nie mieć niż pracować i mieć 1200 netto :D Mąż tej laski musi być od niej z 15 lat starszy skoro ma dwa kierunki i na tyle dobra pracę, ze wybudowali dom i żyją z jednej pensji. Ona się raczej praca nie skalala nigdy jeszcze.

Pracuję od 6 lat w Mopsie jako radca prawny i takiego kombinatorstwa jak teraz nie widziałam nigdy wcześniej. Coraz częściej wydajemy decyzje o zwrocie nienależnie pobranych świadczeń oraz składamy zawiadomienia do prokuratury o popelnieniu przestepstwa oszustwa poprzez podawanie nieprawdziwych informacji we wnioskach do różnych zasiłków. W zeszłym roku mieliśmy kilkanaście spraw w sądzie, wszystkie zakończone wyrokiem skazujacym w zawieszeniu. A potem płacz, bo jedna mamusia z drugą nie wiedziały, że we wniosku muszą podać każdy dochód.

Gość gość
Taa...nie wiedziały. Myślą, ze są cwane tylko zapominają, ze kłamstwo ma krótkie nóżki.

Gość gość
Hehe,ja tez dolozylam do tego domu więc mozesz byc spokojna :) a przez najblizszy rok nie wybieram sie do pracy,bo dostaje jeszcze rente po rodzicach 1430 zl :)

Gość gość
14:26 Tak tak dołożyłaś od siebie haha pewno spadek po rodzicach. To nie jest od Ciebie a rodziców Twych zmarłych. Co Ty mogłaś dołożyć od siebie jak Ty masz dwoje dzieci w wieku 24 lat co? Nie miałaś kiedy nawet pójść 1000 zł zarobić, po studiach też zapewne nie jesteś bo nie to w głowie miałaś tylko jak tu dorwać bogatego frajera, zrobić sobie dzieci i szczycić się jego osiągnięciami. Tylko co Ty osiągnęłaś w życiu? Aaaaa no tak, urodziłaś dwoje dzieci i wyszłaś za mąż :D