Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jest tu jakaś księgowa?

Polecane posty

Gość gość

Dzień dobry. Mam kilka pytań odnośnie prowadzenia Ksiegi Przychodów i Rozchodów. Wpisuje się tam kwoty przychodów i kosztów netto czy brutto? Czy w koszty można wrzucić faktury za abonament telefoniczny? (jest na dane firmy) Dzialałność nie przynosiła przychódów przez jakiś czas, w związku z tym zaliczki na podatek dochodowy nie było w żadnym miesiącu, czy urząd może się do tego przyczepić?

Gość gość
Jeszcze jedno pytanie. Czy mogę rozliczyć za lipiec faktury VAT z czerwca i maja? Nie rozliczałam ich wczesniej dlatego, że dopiero od lipca jestem zarejestrowana w VAT. Chodzi mi o te faktury za abonament. Jeśli można to jak to zrobić?

Gość gość
przychody i koszty podaje się w wartościach netto. abonament możesz wrzucić w koszty, jeżeli będziesz w stanie udowodnić, że używasz telefonu w celach służbowych. urząd nie tyle może się "przyczepić", co np. wszcząć czynności sprawdzające albo kontrolę podatkową aby ocenić, czy nie zawyżasz kosztów/nie zaniżasz przychodów. zresztą na wizytę urzędu trzeba być zawsze gotowym i miec papiery w porządku. vat od faktury za telefon - jak wyżej - jeżeli telefon używany jest w celach służbowych.

Gość gość
ps. faktury za czerwiec i maj możesz rozliczyć w deklaracji vat za lipiec. nawet, jeżeli w 05 i 06 nie byłeś/aś jeszcze czynnym podatnikiem vat

Gość gość
Ale ja tych papierów mam garstkę. jedna wystawiona fakturę tylko. dlatego zawiesilam już działalność. chciałam tylko się odkuc tym zleceniem za opłacane składki do zusu.

Ja też jestem księgową i stoję przed małym dylematem. Co jakiś czas liczę sporą sumę pieniędzy i zajmuje mi to bardzo dużo czasu, chciałam zakupić sobie liczarkę banknotów np. http://www.albacon.eu/liczarki-banknotow tak żeby przyśpieszyła moją pracę, myślicie, że to dobry pomysł ?