Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Kto ma roznice miedzy dziecmi ok 5lat?? Wypowiadajcie się mamy

Polecane posty

Gość gość

Plusy i minusy. Tylko proszę nie pisac trzebabylo wczesniej sie decydować bo niestety pieniadze z nieba nie lecą a ktos pracować musi nie moge sobie pozwolić na kilka lat wypaść z obiegu teraz. Szukam pozytywnych stron rodzeństwa dla 4-5latki. Corka ma 3 w październiku i myślałam żeby się za rok starać gdzies.

Gość gość
Teraz moda na troje rok po roku

Gość gość
Ja mam różnicę 6,5 roku. Starsze ma obecnie 7,5, a młodsze trochę ponad rok. Jakie są plusy- na pewno to, że starszy syn jest samodzielny i tak naprawdę mogłam spokojnie zająć się opieką nad niemowlęciem. Poza tym syn bardzo chciał rodzeństwo i teraz chętnie zabawia siostrę i jest na tyle rozumny, że wiem, że dopilnuje, aby nic się jej nie stało i nie zrobi jej krzywdy (oczywiście nie zostawiam dziecka ich samych ani nie wysługuję się starszakiem). Z minusów - pierwszy rok był trudny, bo starszy akurat zaczął szkołę i było mi ciężko zorganizować odprowadzanie i odrabianie lekcji. Poza tym starsze dziecko wymaga więcej konkretnej uwagi niż np. dwu czy trzylatek. Nie zawsze udaje się przy maluchu zorganizować czytanie, wspólne oglądanie czegoś, jakieś inne aktywności, przy których maluch psoci. Ale to są detale. Takich istotnych minusów nie widzę. Nie wiem jaki będą mieli kontakt w przyszłości, mam nadzieję, że jakaś wspólna przestrzeń będzie. Na pewno młodsze dziecko wychowuje mi się o wiele łatwiej. Ale - znam rodzeństwa w podobnym układzie i zdarza się, że starsze dziecko nie bardzo akceptuje młodsze, nie ma cierpliwości, denerwuje się, że młodsze coś psuje itp. Tego nie przewidzisz, jednak na pewno można sobie z tym poradzić.

Gość gość
Mam 5 lat młodszą siostrę, ja mam 33, siostra 28, wspólny pokój bez większych kłótni, osobni znajomi, inne zainteresowania i przede wszystkim całkiem inne charaktery ALE ZAWSZE mogłyśmy na siebie liczyć, teraz też sobie pomagamy, siostra nigdy nie odmówiła mi pomocy, dużo zależy od tego jak wychowasz swoje dzieci.