Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

badania prenatalne w 11 14 tyg robić czy nie

Polecane posty

Gość gość

bardzo się boję tych badań... jeżeli byłaby jakaś choroba genetyczna, to ja nie chcę o tym wiedzieć, tym bardziej, że bardzo często są to mylne diagnozy, kobieta żyje w stresie wiele miesięcy, a potem dziecko rodzi się zdrowe i w sumie na odwrót, mówią, że zdrowe, a potem rodzi się z jakąś chorobą Ale jeżeli to badanie wykrywa jakieś choroby, które można leczyć jeszcze w trakcie mojej ciąży albo tuż po porodzie, to chcę to zrobić. Boję się strasznie :( Wiem, że stres dziecku nie pomaga, ale to silniejsze ode mnie :(

Gość gość
Nie wiem o jakie badania prenatalne ci chodzi,ja jestem w 12 tyg i w srode mam uag genetyczne. W perwszej ciąży też robiłam, myślę że warto

Gość gość
Autorko zrób: wczesna diagnoza jakiejkolwiek choroby jest ważna i znacznie zwiększa szansę na wyleczenie. Dowiesz się że ryzyko wad wynosi ileś tam procent i sama zdecydujesz co zrobisz z tą wiedzą. Jeśli dowiesz się o jakiejś chorobie możesz np. pozostały czas poświęcić na zdobywanie wiedzy o pielęgnacji chorego dziecka, suplementację pokarmową (w przypadku np. zespołu Downa zaleca się w ciąży suplementację), zapisanie dziecka na rehabilitację, turnus itd. - w wielu dobrych ośrodkach się czeka, zbieranie np. funduszy na te cele, albo wreszcie: wybór miejsca porodu tak, by od razu dziecko miało odpowiednią opiekę (np. kardiochirurgiczną). Im wcześniej wiesz o chorobie tym wcześniej zaczniesz dziecko wspierać - a to tym lepiej dla niego.