Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jakie jest wasze popisowe danie w kuchni?

Polecane posty

Gość gość

Umiem gotowac, glownie robie rozne miesa z dodatkami, tarty, ale nie mam swojego dania popisowego, ktorym maz czy goscie by sie zachwycali? Macie takie swoje danie? Jesli tak to prosze napisac co to jest, moze bedzie to dla mnie inspiracja :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
zupka chińska z Radomia

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
muchomory , szatany i inne szpinaki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Zapiekanka makaronowa z brokułem i kalafiorem z sosem z sera pleśniowego... Szwagier regularnie mnie o nią męczy :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
też bym cię pomęczył ...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Pierogi z ciasta drożdżowego, z farszem, takie duże, pieczone, a la calzone. Do ciasta dodaję trochę startej na papkę cebuli, pychota... goście zawsze chwalą i proszą o przepis. W ogóle drożdżowe robię bardzo dobre, na oko od zawsze bo to jedna z niewielu rzeczy których jeszcze w dzieciństwie się nauczyłam, na słodko i na słono, bułeczki, paszteciki, rogaliki. Robię też świetne pierogi ruskie. To z takich czym się zachycają inni i co moja rodzina bardzo lubi. Ale poza tym wcale nie jestem jakąś dobrą kucharką i np. jakiejś pieczeni czy żeberek nigdy nie robiłam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Papryki faszerowane mięsem ,ryżem,cebulą,pieczarkami,natką pietruszki,papryką(z daszków)2 ząbki czosnku,maggi+ tarty ser pyyycha i robią furorę mojej teściowej roladki wołowe z ogórkiem i cebulką ,duszone w piekarniku 3-4godziny z sosem grzybowym lub pieczarkowym

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
poprosze o przepis na pierogi pieczone, moj maz uwielbia w restauracji. i na te papryki tez przepis poprosze i czy np nie wychodza gorzkie??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Curry z jagnięciną. Dostałam przepis od męża szwagierki, jest Hindusem, a zawsze chwali i mówi, że nawet jego mama takiego nie gotuje. To o czymś świadczy. Poza tym piekę bardzo dobre ciasta.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ale ja pisałam że te pierogi pieczone to takie a la calzone bardziej- czyli właściwie jedną sztuką się można najeść :) Na drożdżowe nie dam przepisu, robię z tradycyjnych drożdży rozrobionych z mlekiem i cukrem, daję sól, mąkę, jajka, roztopione masło, tą cebulkę, można dorzucić i inne przyprawy- pachnie wtedy obłędnie przy pieczeniu, troszkę cukru, ale ile- nie jestem w stanie powiedzieć. Do środka daję farsz z duszonej wcześniej papryki, cebulki, czosnku, pomidorów, i sera mozzarella, z różnymi dodatkami, od szynki po oliwki, co kto lubi, można dać pieczarki, kurczaka czy kiełbasę bo i takie wersje spotykałam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
to poproasze proporcje na tego pieroga a la calzone, bo brzmi wysmienicie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
kanapka z serkiem topionym

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Właśnie piszę że na ciasto drożdżowe nie dam proporcji- bo ich po prostu nie znam. Wiem że na kostkę drożdży daję np. dwa całe jajka i trzy żółtka, ok. szklanki mleka (z tego tylko część do drożdży, resztę do ciasta), łyżkę cukru, ok. dwie łyżeczki soli, masła 3/4 kostki- albo całą, i mąki "na oko"- aż będzie konsystencja ok, jak wychodzi za gęste to dodaję mleka. W wersji do pierogów dodaję jedną średnią/większą cebulę startą na papkę, zawsze czekam aż drożdże wyrosną i ciasto zostawiam do leżakowania. Do słodkich- zależy z czym robię, różną ilość cukru, cukier waniliowy, czasem startą skórkę cytryny albo skórkę pomarańczową. A do farszu- zwykle na dwa pomidory daję jedną paprykę i jedną cebulkę, nie jestem w stanie powiedzieć ile czego jeszcze bo po prostu dodaję na oko. Warzywa duszę na niewielkiej ilości oliwy z oliwek, przyprawiam ostrą papryką, pieprzem, solą i świeżą bazylią jeśli mam. Odrywam kawałek ciasta, wałkuję w placek większy trochę od małego talerzyka, nakładam farsz na połowę, zamykam i podwijam brzeg, smaruję białkiem, piekę w ok. 170- 180 st aż się zarumieni.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ogólnie kuchnia azjatycka, zwłaszcza wszelkie curry, które robię od podstaw (nie z gotowych past/przypraw).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Makaron z kurkami w sosie smietanowym kazdy kto jadl zachwalal

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Kaczka z jablkami, czerwnona kapusta i zapiekane ziemniaki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Cygara z filo z nadzieniem serowym. Problem w tym, zeby nie dac ich zjesc wszystkich na raz...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Rozetki w trzech smakach. Znikaja szybciej niz sie je robi.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Papryki faszerowane nie wychodzą gorzkie ;) na 100% wychodzą z czerwonych papryk,ale osobiście lubię też z zielonych(polskich) 8 papryk 1 torebka ryżu 2-3cebule Ok.10 pieczarek Cała natka pietruszki (skrojona drobno do farszu) 500dag mięsa wołowo-wieprzowe lub z indyka 2 wyciśnięte ząbki czosnku Tarty ser 15dag 1 jajko Do ugotowanego już chłodnego ryżu,dodaje mięso i podsmażoną cebulkę z pieczarkami, pokrojone daszki(odciętą górę) z papryk,ser,natkę +jajko.Dobrze wymieszać :) i nadziewać wydrążone i z odciętą górą papryki .Dodać maggi w płynie lub świeże,sól,pieprz.Najlepiej piec w żaroodpornym naczyniu w 200' ok.1godz lub 1,5godz

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Na pewno to nie są wypieki... Jemy je rzadko, staramy się unikać. A moje popisowe dania - wszelkie dania rybne, począwszy od uchy, poprzez ryby w galarecie, zapiekanych, w cieście, marynowanych, w zaprawach korzennych, pasztetach, roladach a skończywszy na samodzielnym wędzeniu. I zapiekanki - praktycznie ze wszystkiego - z pozostałych z dnia poprzedniego ziemniaków, kalafiora, brokułów z dodatkiem sosu [ale nie z torebki] serowego, pomidorowego, pieczeniowego. Moi domownicy szczegółnie upodobali sobie zapiekankę z kaszy [gryczana, jęczmienna, ostatnio owsiana] z sosem kurkowym lub grzybowym- bez mięsa, ale z surówkami. Mojego męża popisowe danie to zupa gulaszowa podawana w bułeczkach, rolada schabowa z farszem, jagnięcina po królewsku -faszerowana musem szpinakowym lub grzybowym - ale to na szczególne okazje. Ale naszym ulubionym daniem są pieczone pierożki z ciasta półfrancuskiego, śmietanowego, z farszami - tu już różne pomysły - na wigilię farsz z kapustą i grzybami, w innej porze roku - na słodko i wszystkie skrawki obiadowe są dozwolone. I do tego własnoręcznie zakiszony barszcz, na ciepło, lub zimny... Pycha!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
losos w roznych marynatach

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Pysznie to wszystko brzmi, ale czy Wy nie tyjecie? Ja bym się toczyła.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Trudno powiedzieć, na pewno canneloni z mięsem mielonym i calzone. Faszerowana papryka. Robi wrażenie na gościach. Bigos mi ponoć wychodzi niezły. No i ciasta, ale raczej te nieprzekladane masami (mąz nie lubi) - zwykłe, drożdżowe, ucierane. mam takie jedno ciacho - ucierane, cytrynowe z kawałkami gorzkiej czekolady. To schodzi zawsze.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Poprosze o przepis na ucierane ciasto cytrynowe.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×