Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy godzine po podaniu dziecku paraceramolu moge podac ibufen?

Polecane posty

Gość gość

Podalam paracetamol godzine temu ale gorączka zamiast spadać rośnie, żałuję że nie od razu podałam ibufen bo on zazwyczaj pomaga. Jak myslicie kiedy mogę podać?

Gość gość
Spokojnie podaj ibufen.

Gość gość
po 4 godzinach! No chyba ze chcesz zatruc dziecko. Jak goraczko rosnie, to zrob dziecku chlodna kapiel ewenutalnie zimne oklady i lekkie lekkie ubranie z golymi stopkami.

Gość gość
Co 4 godziny...

Gość gość
Tak jak najbardziej możesz podawać na zmianę oba leki bo jak sama nazwa mówi jeden jest na ibuprofenie a drugi paracetamolu wiec jeden drugiemu nie przeszkadza.

Gość gość
Jakie zatruć? Paracetamol i ibuprofen to dwa różne leki i nawet lekarze zalecają przy gorączce która się utrzymuje podawać na zmianę w odpowiednich dawkach i odstępach czasu i tak paracetamol co 4-6 h i ibuprofen co 6.

Gość gość
Można podać oba leki, ale musi być odstęp 4 godziny.

Gość gość
Nie prawda nie musi być odstępu żadnego. Co innego gdyby oba były na paracetamolu

Gość gość
Ale ten odstep 8 godzin ma byc miedzy kolejnymi dawkami ibufenu a tego jeszcze nie podałam i sie zastanawiam czy moge juz podac, poltorej godziny minęło od paraceramolu, goraczka skoczyla o 12kresek do góry zamiast spadać

Gość gość
Tak. Musisz zachować odstępy między poszczególnymi lekami by nie przedawkowac i tak paracetamol co te 4-6 i ibuprofen co 8 czy ile tam zalecają. Także podaj spokojnie skoro gorączka wzrosła zamiast zmalec****ilnuj godzin

Gość gość
Mi lekarka powiedziala,ze jesli pol godziny po podaniu paracetamolu nie ma poprawy to podac normalna dawke ibuprofenu,ktora potem nalezy podawac co 6-8 godzin,a jesli po 4 godzinach od wziecia ibuprofenu goraczka znowu sie pojawi podac dawke paracetamolu i tak na zmiane. Czasami i to nam nie pomagalo (mala ma problemy z nawracajacymi zapaleniami ukladu moczowego) i wtedy stosowalam letnie kapiele (doslownie stopien chlodniejsza woda niz zwykle,nie mozna w zimnej wodzie,bo moze dojsc do szoku termicznego rozgrzanego organizmu) no i oczywiscie duzo poilam,jak byla mlodsza z lyzeczki lub strzykawki po mililitrze wody,bo nie chciala pic. Do tej pory jest na piersi,a ma 15 miesiecy i podczas kolejnych epizodow choroby po prostu wisi mi na cycku.

Gość gość
Zaleca się najwcześniej co 4 godziny jednak w przypadku kiedy gorączka rośnie a podany lek jej nie zbija bo można wyjątkowo podać po dwóch godzinach i tak powiedziała mi lekarka w szpitalu kiedy syn miał wirusowe zapalenie oskrzeli i strasznie wysoko gorączkował. Chodzi oczywiście o podanie leku innego niż był podany wcześniej czyli tak jak w twoim przypadku. Do tego czasu trzeba owijać dziecku kostki u nóg lub całe stopy szmatką zamoczoną w bardzo chłodnej wodzie lub zalożyć mokre skarpetki zamoczone w zimnej wodzie z octem.