Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość212112

Różnica między maturą z biologii podstawa a rozszerzenie

Polecane posty

Gość gość212112

Hej Za parę dni idę do 2 klasy liceum będę musiała podjąć decyzję co zdaję na maturze (klasa profil biologiczno - medyczny). Szukałam ostatnio na stronach Uniwersytetów jakie są wymagania z matury, aby się dostać na moje wymarzone studia. Było napisane, że zwracają uwagę na maturę z biologii i chemii na poziome podstawowym. Czy jest ktoś w stanie mi wyjaśnić jak bardzo lub jakim zakresem materiału różni się rozszerzenie od podstawy? I czy, np. zostać przy podstawie czy podjąć się biologii rozszerzonej (coś to da przy rekrutacji czy tylko sobie zaszkodzę). Każda odpowiedź będzie dla mnie na wagę złota, za które już dziękuję :)

Gość gość
Już nie można pisać podstawy z biologii, tylko rozszerzenie. Podstawa jest dla osób ze starą podstawą programową.

Gość gość212112
Czyli, że na stronie Uniwersytetu są stare informacje i to i to muszę zdać w rozszerzeniu? Czy wtedy jakoś inaczej przelicza się punkty rekrutacyjne?

Gość gość
Z tego co się orientuje, nie ma żadnej uczeli, która by przyjmowała z biologią podstawową. Wszędzie jest rozszerzenie. Np. w Białymstoku biol rozsz. + chem/fiz/mat rozsz. W Warszawie biol+chem rozsz. + do wyboru: mat/fiz podst lub rozsz. A w Krakowie tylko rozszerzenia ze wszystkiego

Gość gość
Widać, że inteligencją nie grzeszysz, na pewno chcesz iść na studia?

Gość gość
Możliwe albo są to informacje dla osób, którzy zdają starą maturę. Teraz wszystkie dodatkowe przedmioty są tylko na rozszerzeniu, w tym biologia i chemia. To zależy indywidualnie od uczelni jak przelicza punkty, informacje o tym powinny się znaleźć na ich stronie, ale najczęściej rozszerzenie ma korzystniejszy przelicznik.

Gość gość
W Warszawie za rozszerzenie jest przelicznik 1%=1pkt, a z podstawy: matma 1%*0,7= 0,7pkt a fizyka tak samo tylko razy 0,9

Gość gość212112
Tak się składa, że na studia na pewno pójdę czy Ci się to podoba czy nie, bo kompletnie nie wiesz jak się uczę i mi nie wytykaj tego, że się w tym nie orientuję bo mam 17 lat, a w szkole nikt nas nie informował jak to działa. Grzecznie zapytałam na czym to polega i tyle ;) + są podstawy na studiach przeszukalam parę uczelni :) Widocznie stare dane.

Gość gość
To już koniec dylematu, bo możesz zdawać tylko rozszerzoną :D

Gość gość212112
To teraz od września tylko pilnie się uczyć rozszerzonej biologii i chemii, no i liczyć na dobre rezultaty za dwa lata.

Gość gość
Oby Ci się utrzymał zapał do nauki. A na co chcesz iść?

Gość gość212112
Póki co na kosmetologię. Wiem, że niektórzy pomyślą o lalunia się znalazła, ale nie zamierzam kleić tipsów tylko zająć się odnową biologiczną :)

Gość gość
To nie musisz mieć nie wiadomo jak wysokiego wyniku

Gość gość212112
Prawda jest taka, że nawet z bdb wynikami można się nie dostać tam gdzie chce. Moja kuzynka marzyła od dziecka o kardiologii miała prawie po 100% z rozszerzonej biologii i chemii, po prostu dziewczyna chłonie wiedzę jak gąbka jest strasznie mądra i ambitna. Świat jej się zawalił gdy się nie dostała teraz jest na elektroradiologii same 6 i dwie 5 na koniec, znowu próbowała swoich sił z kardiologiem, muszę do niej napisać czy się udało. Widząc to jak się stara i nie ma z tego to co od zawsze chciała, chcę napisać maturę jak najlepiej mimo, że wyniki nie muszą być prawie 100%

Gość gość
gość212112 ale pieprzysz, miala po 100% z matury a nie dostała się na medycynę? Jakie głupoty :D

Gość gość
Masz 17 lat i jesteś tak nie rozgarnięta? Serio? Współcześni rodzice natworzyli takie ofiary losu nieżyciowe.

Gość Eeeeeeeeeeeeeee
Hejka, dopiero teraz zauważyłam temat. Też jestem na biol-chemie i też idę do 2 klasy. Ale ja nie wiem co będę studiowała :D Zostawiam kontakt :D kol.rybka5@spoko.pl może pogadamy? :D

Gość gość
Sami idioci na tej kafeterii. Dziewczyna normalnie zapytała bo się interesuje swoją przyszłością, a Wy się dopieprzacie o niewiedzę. No po to tu napisała. Z kuzunką może być prawda bo wiele rodziców daje 'w łape' i potem macie takich przyszłych lekarzy co zamiast leczyć nic nie wiedzą, bo dostali się na medycynę przypadkiem i fartem. Ja niestety już Ci nie pomogę nie zdawałem matury ani z biologii ani chemii, ale ucz się pilnie a Ci się to kiedyś odwdzięczy ;)