Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mama 2 plus 1

Gula na dziasle

Polecane posty

Gość Mama 2 plus 1

Kurczę, dziewczyny mam straszna zagwostke. Byliśmy jakis miesiac tamtemu z 7 letnim synem u dentysty. Jeden ubytek, plomba, zalecenie kontroli za pol roku. W piątek synek mówi ze cos wyczuwa w buzi. Odchylam mu górna wargę a tam narosła mu ogromna gula nad tym zaplombowanym zębem. Pojechaliśmy do dentysty który rozwiercil mu ząb i stwierdził ze ropa powinna spłynąć ale ze gula była sporych rozmiarów i "o dziwnym kolorze" zalecił zapisać do chirurga a w sobotę przyjsc jeszcze zobaczyć czy to rozwiercenie pomaga. W sobotę niby sie zmniejszyło, zapisalismy sie do chirurga dopiero na piątek. A dzisiaj powiększyła sie bardzo i jak nacisnęlam do wypłynęlo duzo ropnej wydzieliny. Do piątku jeszcze tyle dni. Nie wiem co mam zrobic, jechac jutro znowu? Mialyscie kiedys do czynienia z czymś takim? Pomocy

Gość gość
spokojnie, nie denerwuj się, jak nie boli to najważniejsze. Wyciskaj jak syn daje, żeby jak najwięcej wypływało. Płukaj w szałwii i bedzie ok. Miałam dwa razy taką syt (tylko że gula nie byłą jakaś duża bardzo), dentysta postąpił prawidłowo że rozwiercił zęba, chodzi o to aby tam dostawało się powietrze i bakterie się wydostawały.

Gość gość
Ja jak byłam w jego wieku Może trochę starsza też tak miałam. Spokojnie jak go nie boli nie ma gorączki to Ryłko wyciskaj i plucz szałwią albo dentoseprem. Ja jeszcze sama wysysalam i wypluwalam wszystko z buzi. Dopóki będzie rozwiercone i spływa jest ok . Jeżeli zacznie boleć to chyba powinien dostać antybiotyk

Gość Mama 2 plus 1
Dzięki dziewczyny. Zaraz lecę po szalwie, dentystka nic nie wspomniała by czyms płukać. Słuchajcie ale ropa nie wypływa tym rozwierconym zębem tylko w tej guli jest jakaś minimalna dziurka. Wydaje mi sie ze dentystka mogła ja zrobic bo mu przy tej guli cos grzebala przed rozwierceniem. Teraz jak delikatnie nacisnęlam to mocno poleciała ropa. Najgorsze jest to ze to ma taki rozmiar a zamiast malec to jeszcze urosło. Przestraszyłam sie ze jakies zakarzenie mu sie moze wdać.

Gość gość
Jesli ma ropna wydzielinę to powinien dostac antybiotyk tymbardziej, ze zamiast malec to sie powiększa. Czyli jest jakis stan zapalny i niekoniecznie musi byc goraczka. Ja bym poszla z dzieckiem do lekarza, bo jednak to okolica glowy.

Gość gość
Dentysta powinien przepisać antybiotyk..zrobił się stan zapalny.Mój syn miał borowanego zęba mlecznego i cała buzia była spuchnięta(ropa nie leciała) a dostał antybiotyk na drugi dzień i miał wyciągniętą plombę.

Gość gość
Ja smarowałam swojemu synowi maścią Sachol. Pomaga. Skończyło się na wyrwaniu zęba.