Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy 300 zł kieszonkowego dla 12 latki to dużo, mało czy w sam raz

Polecane posty

Gość gość

Nie wiem jak z tyi pieniedzmi jest. Ja daje jej 300 zł, dziadkowie daja jej po 150 zł i jej ojciec ttez tyle jej daje. Za to musi sobie kupic słodycze i przyjemności ale nie powiem jak mnie poprosi to nie odmowie. Czy to malo duzo czy ok?

Gość gość
Czyli razem ma jakieś 900 zł na miesiąc???

Gość gość
No zastanow sie jakie potrzeby ma 12 latka? Wyjscie z kolezankami do maka, kina, kupi sobie jakis kosmetyk, czy cokolwiek.. ubiera sie z tego? Jest oszczedna czy wszystko przetrwoni? Wszystko zalezy czy jest rozsadna

Gość gość
Nie, 300+150+150+150 czyli razem ok. 750 zł miesięcznie. Wiadomo że jak pójdzie na pizze czy na impreze to juz leci 100 zł.

Gość gość
Moim zdaniem 750 to dużo. Rozumiem, że to pieniądze wyłącznie na przyjemności, nie artykuły do szkoły, ubrania itp.? Maksimum dawałabym 500 zł/mies., zgodnie z zasadą 500+ ;)

Gość gość
Na jakie imprezy chodzi 12 latka?? Pizza kosztuje 20zl plus napój. 100 zł to ja zostawiam w pizzerii jak idę całą rodziną.

Gość gość
A nie wiem czy jest oszczedna nie interesuje sie tym, nie wypada pytac dziecka o pieniadze. Nie nie ubiera sie za to.

Gość gość
No jak idzie do klubu ze znajomymi czy tez na jakiś koncert.

Gość gość
Zależy ile zarabiacie. 750 zł to jest czasem jedzenie na dwa tygodnie dla czteroosobowej rodziny. Jeśli was stać to i 1000 jej dawajcie co miesiąc.

Gość gość
z ciekawości, na jakie imprezy chodzą 12-latki? :)

Gość gość
Do jakich klubów wpuszczane są 12 latki?

Gość gość
Pizza kosztuje 20 zl a nie 100, kola 6zl... moim zdaniem to wielki błąd.

Gość gość
Do jakiego klubu, przecież to jest jeszcze dziecko? Czy Wy powariowaliście?

Gość gość
Ha ha 12 latka imprezy jakie imprezy ?!Czegos nie kumam.750 zł na miesiąc? Według mnie dla 12latki to zdecydowanie za dużo.

Gość gość
To chyba prowokacja... 12 latka chodzi do klubu? na imprezki? Jestem mamą 14-latki. Córka dostaje 100zł kieszonkowego, do tego daję jej drobne do sklepiku szkolnego, ubrania, buty, kosmetyki,książki itp. kupujemy wspólnie. Swoje 100zł wydaje na przyjemności, np. kino, pizza z koleżankami, lody, czasami kupi jakiś drobiazg jak gdzieś jest typu lakier do paznokci czy gazetę/książkę. Jeżeli czegoś potrzebuje to mówi, wtedy daję jej pieniądze, ale nie 750zł na miesiąc, chyba że akurat kupujemy coś ekstra, ale wtedy płacimy my a nie dajemy dziecku tyle pieniędzy.

Gość gość
yy o boże. mam 20 lat i nie jestem staroswiecka ale 750zl mies dla 12l. dziecka?:o cos ty na głowę upadla? Ona to zaraz przepije,przejara i co najgorsze przecpa. Tak to jest jak dziecko ma za dużo hajsu i nie wie co z tym zrobic. Jesteś nie odpowiedzialna ona w przyszłości nie doceni pieniądza jak teraz tak wszystko trwoni. Ja jak miałam 12 lat to byłam przeszczesliwa jak rodzice dawali mi co mies 50zl a 100zl to juz była taka radocha ze hej. Zastanow sie

Gość gość
Ale ja nie pytalam sie ludzi biednych, bo wiadomo ze ci zawsze dadza mniej pieniedzy. Jezeli was nie stac to mozecie dawac i 2 zl miesiecznie ale nie mowcie ze tyle dziecku wystarczy! Chodzi na saune ze znajomymi, do solarium, to pieniadze leca wiadomo.

Gość gość
Głupie prowo... :/ Kazdy rozsądny człowiek wie ze tyle kasy to moze i z ubraniem oraz cała reszta jest ok ale na same słodycze (niezdrowe a dając kasę nie ma sie kontroli) pierdoły, kosmetyki? jakie kurfa kosmetyki jak to dopiero 12stolatka??????! imprezy? To jeszcze dziecko w podstawówce wiec jakie imprezy? Koncerty? Bez osoby dorosłej? Bez jaj normalnie. Marne prowo, bardzo cieniutkie...

Gość gość
Niestety ale dobre jedzenie w restauracji kosztuje, na osobe to jest minimu 60 zł

Gość gość
Imprezy? Malowanie się? Solarium? Albo prowo albo patologia.

Gość gość
To prowo, bo dokładnie ten sam temat jest tu juz 3 razy. Oczywiście, że żadna 12-latka nie chodzi na imprezy, do klubów ani do sauny.

Gość gość
750 złotych to dużo dla 12 latki. 750 złotych dla 17 latki to również dużo. Takie pieniądze przeznaczane na własny użytek nastolatka bez kontroli rodziców to jest tylko proszeniem się o jakieś nieszczęście. 300 złotych to jest max na wyjścia ze znajomymi i kupienie sobie jakiś głupot. Co do reszty pieniędzy to niech lepiej dziecko poprosi i się tłumaczy na co potrzebuje. A najlepiej niech zarobi. Od rozdawania ulotek, pilnowania dziecka sąsiadki, pielenia w ogrodzie czy mycia podłogi jeszcze nikomu głowa nie spadła a trenuje się charakter jak w żaden inny sposób.

Gość gość
Korona z głowy - miało być :D

Gość gość
Zostawiłabyś dziecko pod opieką dwunastolatki?

Gość gość
No sporo ja wcale nie daje mojemu 12 latkowi tz jak chce na coś to mu dam .U babci ma skarbonke i ona mu tak coś wrzuca .

Gość gość
750 to ja wydaje na jedzenie na miesiac dla mnie i meżą (dziecko większosc je w przedszkolu) no jajka mam swoje i warzyw część...

Gość gość
Pisałam również o starszych nastolatkach. Ale z drugiej strony co to za problem zostawić 8 latkę z 12 latką gdy są np. kuzynkami? I dać jej za to 20 złotych? Przecież nie musi od razu chodzić o niemowlę i 8 godzinną opiekę. A np. o wyskoczenie na godzinę w sobotę na zakupy. No ale patrząc co się teraz u nas dzieję to może niedługo będzie strach 15 latka samego zostawić w domu bo jest nieletni i może zrobić sobie krzywdę...

Gość gość
jak wychowac roszczeniowego bachora ktory sie praca nie skala? autorka tematu jest na dobrej drodze do tego... to jest polowa minmalnej pensji w tym kraju a ty sie zastanawiasz czy 750 jej czy na przepieprzenie na bzdety?

Normalnie kosmos...już się nie dziwię dlaczego dzieciaki są dziś tak puste...na szczęście są jeszcze i mądrzy rodzice, którzy bez względu ile mają kasy, kierują się w życiu jakimiś wyższymi wartościami niż pieniądz i wychowują dzieci. 12-latka sauna, solarium???? Restauracja?

Gość gość
Smierdzi prowokacją. Autoreczka przyszła sie dobrze bawić. I tu nie chodzi tu już nawet o żart o klubie