Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

dlaczego wlasciciele mieszkan z forum boja sie, ze

Polecane posty

Gość gość

najemca im sie zamelduje czasowo? Przeciez ma do tego prawo..

Gość gość
bo myslą, ze zameldowanego nie da sie usunąc z mieszkania ;) takie stare prl-owskie myślenie, meldunek = świętość...

Gość gość
dokladnie, boja sie...mysla meldunek= prawo do mieszkania jak wlasciciel.

Gość gość
na ogół meldunku boją się Ci którzy 1) nie zgłaszają najmu do US 2) nacieli się na n ieuczciwym najemcy-bo jak przestanie płacić i dostanie wymowienie to i tak ciężko jest go obecnie eksmitowac nie dając w zamian lokalu zastępczego, a jak jeszcze ma ważny meldunek, to potem dodatkowe problemy. wymeldowsc można kogoś jak nie mieszka przez 6 miesięcy. wtedy zapada decyzja administracyjna o wymeldowaniu. ale jakby przed upływem tego czsdu właściciel chciał sprzedać TO NIE MOZE bo ma zameldowana osobę i żaden notariusz nie sporzsdzi aktu kupna sprzedaży. dlatego jak wynajmuje to zaznaczam ze bez meldunku, sprawdzam to raz w miesiącu. mam 6 lokali i w ciągu 11 lat miałam aż 9 nieuczciwych lokatorow w 2 mieszkaniach. pozostałe 9 wynajmuja Ci sami najemcy od lat. nie jest łatwo usunąć takiego oszusta z mieszkania. I gdyby nie pomóc innych lokatorów to w pewnym momencie miała bym problem z jedną samotna matka. na szczęście jej sąsiad miał dość smrodu i bródu jaki robiła na klatce i pomógł mi w eksmisji. teraz nowe osoby muszą mi przynieść notarialne oświadczenie ze ktoś w razie eksmisji przyjmie ich pod swój dach. odkąd to wprowadzilam od roku mam spokój. nie po to budowalam dom z mieszkaniami do wynajęcia żeby pasożyty dorabiać. sama pracowałam bardzo ciężko aby zarobić na tą inwestycję. teraz nie muszę pracować, żyje z wynajmu, a i lokatorzy są zadowoleni bo mają dobre warunki za nieduże pieniądze.

Gość gość
pozostałe 4 miało być....

Gość gość
przeciez jak wlasciciel ma umowe czasowa to wtedy meldunek tez czasowy. Mozna sie zabezpieczyc w umowie, ze w razie 2 tyg opoznienia w oplatach eksmisja na koszt najmujacego.

Gość gość
A znasz trochę prawo? nie ma czegos takiego jak eksmisja na bruk. trzeba zapewnić lokal zastępczy można np eksmitowac do mieszkania komunalnego z urzędu miasta, ale wiesz ile trzeba czekać? co z tego ze w umowie jest zapis o eksmisji na koszt najemcy jak NIE MA GO GDZIE EKSMITOWAC! a nawet jeśli uda się eksmitowac to: 1) ktos ma meldumek na czas umowt, daje umowę najmu na rok, po dwóch miesiącach delikwent przestaje płacić, udaje mi się po np 3 kolejnych eksmitowac czyli od podpisania umowy minęło pół roku. przez następne pół wisi mi meldunek, bo nie można z dnia na dzień wymeldowac kogoś jeśli sam tego nie zrobi. czyli jeśli wprowadzi się ktoś nowy to za pół roku place podwójnie za śmieci, albo nie mogę lokum sprzedać 2) ktos nie ma meldunku, jak tylko uda mi sie go wyprosic z mieszkania-a jest to łatwiejsze, bo jak zrobię eksmisję we własnym zakresie tzn wymienię zamki i wystawie rzeczy za drzwi po wygaśnięciu wypowiedzenia, to jak mi przyjdzie z policją żeby go wpuścić to policjant zapyta czy ta osoba ma tutaj meldunek lub prawo do dysponowania lokalem-to mówię ze umowa wygasła a meldunku nie ma-wtedy policjant mówi idź tam gdzie masz meldunek. I tyle.

Gość gość
Co jesli ktos mieszkal lata poza Polska i wraca. Wynajmuje mieszkanie i chce sie zameldowac chocby na pobyt czasowy? Jesli wlasciciel sie nie zgodzi to co ma zrobic?

Gość gość
A po co Ci meldunek? bo ja nie mam meldunku od 14lat-wymeldowalam się z domu rodzinnego. I? moje dziecko chodzi normalnie do szkoly-choć też nie ma meldunku. wszędzie podaje adres zamieszkania.

Gość gość
Maz jest Niemcem, wiec ze wzg na niego. Musi miec poswiadczenie, ze jest tu legalnie. Do wyrobienia peselu tez to potrzebuje... Wczesniej mieszkalismy w Niemczech i tam meldowalismy sie przy kazdej zmianie adresu.

Gość gość
ale jakie jest legalnie? mamy Schengen i jako obywatel niemiecki przebywa tu legalnie nawet bez meldunku. A jeśli idzie o pesel to mając meldunek dostanie się go automatycznie, jak nie masz meldunku to składasz wniosek o nadanie nr pesel zgodnie z miejscem pobytu bądź adresem pracodawcy. MELDUNEK NIE JEST WUMAGANY ABY UZYSKAĆ PESEL. na meldunek naciskaja właśnie nieuczciwe osoby liczące ze dzięki niemu dłużej będą w mieszkaniu gdy przestaną płacić.

Gość gość
Bo wymeldowanie administracyjne jest szalenie czasochłonne i kłopotliwe. Znajomej zajęło to 3 lata zanim się w końcu udało, a nie każdy cierpi na nadmiar czasu wolnego, żeby latać po urzędach.

Gość gość
Ja p*****le nie wiem o czym ty gadasz? Myslisz, ze kazdy najemca to oszust? Dziwne bo teraz zaczynam mysclec, ze kazdy wynajmujacy chce najemce oszukac na rachunkach, dziwnej umowie itp itd. W pracy mu powiedzieli, ze musi miec pesel, poza tym w razie problemu chce dac znac ambasadzie gdzie sie znajduje, do glosowania tez musi miec meldunek. W Niemczech byly kolejki do meldunku, nikt nie robil z tego ceregieli.

Gość gość
Jesli obcokrajowiec nawet z UE jest w Pl to ma jakies czynnosci administracyjne do wykonania. Sama bylam sie pytac u konsula, jakie dokumenty musi miec miec malzonek, to najpierw musi sie zarejestrowac na stronie internetowej ambasady a po 3 msc musi miec wyrobiony pesel, zalezy mu tez na glosowaniu . Do konca nie zglebialam sie w ten temat, jednak sam konsul powiedzial, ze musi byc zameldowany w Pl.

Gość gość
W Niemczech meldunek JEST OBOWIAZKOWY A za jego brak grożą kary administracyjne. poza tym aby przebywać dłużej jak 3 miesiące trzeba mieć ubezpieczenie a można je zdobyć mając meldunek. poza tym nawet konta nie założysz jak nie masz meldunku.no i niemieckie urzędy interesują się czy obcokrajowcy będący na terenie Niemiec są w stanie się utrzymać-trzeba udowodnić ze ma się pieniądze na pobyt-nie ważne skad-byle by były, a do tego trzeba mieć konto a aby je założyć trzeba mieć meldunek i kółko się zamyka. ale w Polsce nie ma kar administracyjnych za brak meldunku a konto można otworzyć podając adres zamieszkania.

Gość gość
PESEL I MELDUNEK to dwie niezależne sprawy. Doczytaj sobie bo jeśli się zsmeldujesz to z automatu dostajesz PESEL nic nie robiac. a jeśli nie masz meldunku TO SKŁADASZ WNIOSEK O NADANIE NR PESEL. A ambasadzie można podać adres POBYTU. jak pisałam sama nie mam meldunku, dziecko też go nie ma i żyjemy normalnie.

Gość gość
Jak właściciel nie chce zameldować, to nic nie zrobisz. Zresztą nie dziwię się, np. umowa na rok, meldunek też, przestanie taki płacić po 2 miesiącach i później się męcz administracyjnie żeby go wymeldować, to nie jest takie hop-sip żeby kogoś wymeldować, jeżeli ta osoba się nie zgodzi... Meldunek nie daje prawa własności, ale prawo przebywania już tak.

Gość gość
Nie musisz mi pisac jak to dziala w Niemczech bo wiem z autopsji. Przyjechalismy do Pl, mamy rozdzielnosc majatkowa i jest tylko 1 bank, w ktorym maz ma konto. Do innych chcieli karte pobytu i meldunek. Jesli chodzi o wybory, tez nie bedzie mogl glosowac...

Gość gość
Tragedia, wiesz co sobie mysle? Teraz to lepiej kupic mieszkanie albo wziac kredyt w banku, bo jak mam wynajmowac i taki wynajmujacy kladzie tylko klody pod nogi i mysli, ze chce go oskubac! Myslisz ze 100% najmujacych to nieuczciwi ludzie? Nie wiem w jakim kregu sie obracasz kobieto. My placimy zawsz na czas dodatkowo, wlasciciel ma zabezpieczenie 3 kaucji. Nic nie poradze, ze masz dosw z patologia. To jest nas ostatni rok na wynajmie.

Gość gość
nie mam meldunku a głosuje. ciekawe co? ja nie wynajmuje mieszkania właśnie z uwagi na oszustów. I to nie jedt kwestia obracania się w jakiś kręgach, bo wynajmuje się najczęściej z ogłoszenia. otóż wynajmowslsm mieszkanie i babka przestała płacić. przez 9 miesięcy płaciła czynsz za mieszkanie do spółdzielni i jej opłaty licznikowe. aż udało mi się ja eksmitowac. przyszły miesiące letnie i dlatego ja wywalił komornik ale teraz prawo się zmieniło i aby ją wyrzucić to musiałabym zapewniać lokal zastępczy! no chore :O Bo jak chciałam oświadczenia ze ktoś potencjalnego lokatora weźmie pod swój dach to wyobraź sobie ze rodzona siostra czy rodzice odmawiali podpisania takiego zobowiązania. to o czym to świadczy? O nieuczciwości potencjalnych najemców. dlatego ja sobie traktuje swoje mieszkanie jak kwaterę na Lato (leży w kurorcie nadmorskim)

Gość gość
nie masz meldunku a glosujesz bo jestes Polka. Maz jest Niemcem, wiec jak ma glosowac w Polsce nie majac papierow, ze tu mieszka?

Gość gość
normalnie! co za ciemnota. dopisuję się do spisu wyborców skoro jest obywatelem UE, przebywa na terenie RP i najpóźniej w dniu wyborów kończy 18 lat. NIE MUSI MIEC MELDUNKU!

Gość gość
dziwne, ze konsul mowil mi cos innego. No tak specjalistki na kafe wiedza lepiej.

Gość gość
bo w naszym pieprzonym kraju to tylko złodziej ma rację

Gość gość
to nie słuchaj, jeśli umiesz czytać to przeczytaj ordynację wyborczą z 98 z pozn.zm, kodeks wyborczy z 2011r z pozn.zm. I będziesz wiedzieć jakie prawa ma obywatel UE w Polsce. chyba ze twój maz Niemiec to mohamed abdullah i dlatego go nie dotyczą przepisy odnośnie obywateli państw członkowskich...

Gość gość
Maz to czysty Niemiec a info jakie mowie dostalam od konsula.

Gość gość
obowiazek meldunkowy znika 1 stycznia 2018r. A do tej pory to już do 2013 r. zniesione zostały również sankcje za niedopełnienie obowiązku meldunkowego. Więc nic ci nie zrobią jak się nie zameldujesz, nikt tego nie sprawdza bo nie ma obowiązku. (Właściciele, dozorcy, administratorzy nieruchomości oraz zakładów pracy nie weryfikują wypełniania obowiązku meldunkowego przez mieszkańców lub pracowników.) Poza tym w US już od dawna liczy się adres zamieszkania a nie zameldowania, coraz więcej spraw załatwia się podając adres zamieszkania.

Gość gość
To powiedz mi dlaczego wielu moich znajomych obcokrajowcow nie moze zalozyc konta w banku, glosowac...

Gość gość
Twój mąż bez polskiego obywatelstwa moze głosować ale tylko i wyłącznie w wyborach samorządowych, dopisujac sie na listę wyborców i podając miejsce stałego pobytu. Wierzę ze wtedy mogą sie czepiać o meldunek. Natomiast w innych wyborach rzecz raczej tkwi w obywatelstwie jeśli nie ma polskiego

Gość gość
Ale on chce glosowac w niemieckich wyborach przeciez nie polskich skoro nie ma pl obywatelstwa.