Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

dlaczego wlasciciele mieszkan z forum boja sie, ze

Polecane posty

Gość gość
A to jeszcze bardziej ciekawe . Po co mu meldunek w Polsce do głosowania w Niemczech ? Do tego wystarczy dopisanie sie do list wyborców i dokument tożsamość ( niemiecki ) .

Gość gość
Nie dyskutuje z toba, bo wiedze masz zerowa.

Gość gość
jak chce głosować w wyborach do Bundestagu to musi zgłosić się do swojej gminy o przesłanie dokumentów i normalnie zagłosuje. jak chce założyć konto to idzie z paszportem/innym dokumentem potwierdzającym tożsamość i obywatelstwo, do tego oświadczenie o miejscu pobytu, ewentualnie PESEL. I w każdym banku założy konto. albo słabo zrozumialas konsula albo to nie był konsul tylko szeregowy pracownik sekretariatu i po prostu nie znał się na pewnych sprawach....

Gość gość
teraz nowe osoby muszą mi przynieść notarialne oświadczenie ze ktoś w razie eksmisji przyjmie ich pod swój dach. odkąd to wprowadzilam od roku mam spokój. x a to ciekawe, ale umowy najmu okazjonalnego nie zawierasz? Tylko normalna, plus to notarialne oświadczenie?

Gość gość
nie mam obywatelstwa, nie mam meldunku w Polsce a mam konto i glosowalam na prezydenta mojego miasta... A nawet nie jestem obywatelem unii europejskiej... oj a twój niby konsul mówi nie? a i pesel też mam. mam też prace i opiekę zdrowotną. obywatelstwa nie chce mieć choć mój dziadek był Polakiem ale w 1949 roku jako żołnierz AK został skazany na śmierć. babcia w 1952 roku po wykonaniu wyroku ucieka z tatą za granicę. tata jeszcze miał obywatelstwo ja już nie mam i nie chce mieć. mój maz to Polak, ale dziecko ma dwa obywatelstwa-kraju w którym się urodziło i teraz polskie bo od 4 lat tu mieszkamy. ale ja nie chce mieć obywatelstwa polskiego wolę mieć kanadyjskie żeby nie myśleć ze inni Polacy zabili mi dziadka bo bronił Polskę.

Gość gość
Mam 20 letnie doświadczenie w wynajmowaniu, 4 mieszkania. O meldunku rozmawiają problemowi lokatorzy. Tak wynika z mojego doświadczenia. Normalny człowiek chodzi do pracy płaci i mieszka - problemowych zaczyna czytać paragrafy i wymyślać jakie to on ma prawa. I tak jak ktoś napisał, w razie czego policja zawsze się pyta czy ktoś jest tu zameldowany.

Gość gość
no właśnie oświadczenie o którym pisałam to jeden z elementów umowy najmu okazjonalnego. zgodnie z nowela z 2014r również osoby prowadzące działalność gospodarczą mogą korzystać z tej formy najmu-choć w wielu publikacjach są błędne informacje ze tylko osoby fizyczne nie prowadzące mogą skorzystac-a to nie prawda!

Gość gość
a jak lokator chce np. pobierac zasiłek rodzinny, czy jakies 500 plus, to nie musi być zameldowany? Bo wypłaca to wtedy własciwa gima, to wystarczy, ze pokaze w urzędzie umowę wynajmu??

Gość gość
do wlascicieli: odprowadzacie podatek do skarbowki? tacy uczciwi a polowa nie placi!

Gość gość
Możemy odprowadzać i tak doliczamy go to czynszu, chcesz tego?

Gość gość
wejdź na stronę pierwszego lepszego ops i tam jak wół jest napisane ze liczy się adres zamieszkania a w sytuacji gdy jedt inny jak zameldowania to jeszcze trzeba przynieść zaświadczenie z miejsca zameldowania ze nie ubiegasz się tam o świadczenie. meldunek jest potrzebny TYLKO KOMBINATOROM. teraz nawet w dowodzie nie masz adresu.

Gość gość
no właśnie oświadczenie o którym pisałam to jeden z elementów umowy najmu okazjonalnego x czyli przed podpisaniem umowy, szliście do notariusza? a płaci za to właściciel mieszkania, czy dzielicie koszty? Mam jeszcze pytanie, co powinno się wymagac od lokatora na start, tzn pewnie umowa o pracę? Dwa razy się tragicznie nacięłam, a mało kto ma pojęcie w temacie, widze ze ty masz dobre, jest masa dezinformacji.. Po tym jak się nacięłam, zaczęłam myslec, czy rozwiązaniem może być brak umowy, tzn ustna, bo niektórzy, zwłaszcza studenci się zgadzają na to?

Gość gość
ja akurat odprowadzam bo poradzę działalność. prócz tych 6 mieszkań mam też kilka lokali gdzie są sklepy i każdy najem mam zgłoszony. jako lokator możesz sprawdzić czy twój najemjest zgłoszony. osoba nie prowadząca działalności ma na to bodajże 30 dni od podpisania umowy.

Gość gość
a jak to jest w końcu z tym, ze podobno lokator może na podstawie umowy, zameldować się sam? Każdy pisze co innego

Gość gość
16:06 jak mozna sprawdzic jako lokator czy wlasciciel odprowadza kase? przeciez w skarbowce nikt mi nie powie, a przy skladaniu donosu wlasciciel sie ¨skapnie¨ kto doniosl.

Gość gość
absolutnie nie umowa ustna, najem okazjonalny musi miec formę pisemną. składa się z kilku części,wszystkie muszą być spisane ale tak naprawdę tylko jeden element musi przejść przez notariusza-trzeba notaroalnego poświadczenia podpisu osoby która "przygarnie"lokatora w razie eksmisji. idź do adwokata, spisanie umowy przez niego to koszt 300-500zl . I masz już gotowa umowę do wynajmowania. ja kosztów nie dzielę na pół. od razu informuje ze musza przyniesc oświadczenie ktorego wzór im daje i ma być notarialnie potwierdzony podpis-a kosztuje to ok 20zl więc nie majątek. nie wynajmuj na własną reke-idź do prawnika.

Gość gość
to strasznie droga ta umowa od adwokata, nie rozumiem na co to, przecież sa wzory umów najmu okazjonalnego w necie.. za każdym razem chodzisz do adwokata?

Gość gość
Art 28 ust 2 ustawy o ewidencji ludności mówi jasno ze potrzebne jest oświadczenie o przebywania pod wskazanym adresem osoby posiadającej tytuł prawny-czyli np umowę najmu. zgoda właściciela nie jest do niczego potrzebna. osoba fizyczna nie prowadząca działalności gospodarczej musi zgłosić najem w ciągu 14. zgłaszająC dostanie wplywowke na kopii co będzie potwierdzeniem. osoba prowadząca działalność nie musi zgłaszać

Gość gość
nadal nie napisalas jak najmujacy moze sprawdzic, ze wynajmujacy odprowadza podatek.

Gość gość
nie za każdym razem :) chodzę co jakiś czas. tak w necie są szablony ale jest też milion sprzecznych informacji. wolę od czasu do czasu poświęcić kilka stow-to jest inwestycja w bezpieczeństwo. to nie jest nawet jeden czynsz a korzystam z takiej umowy np w 6 lokalach przez rok. A jeden lokal jest przykładowo wart 250tys. czym w takiej sytuacji jedt te kilka stow? kropla w morzu potrzeb...

Gość gość
aż tak trudno się domyślić?poprosić wynajmującego będącego osoba fizyczna o pokazanie wplywowki ze skarbówki.

Gość gość
jasne mam sie wprost pytac??? to powie mi z jakiej racji i ze to mnie nie tyczy.

Gość gość
Wynajmuje 3 mieszkania od 5 lat i parsknelabym śmiechem gdyby ktoś mnie o to poprosił...

Gość gość
oczywiście że Ciebie tyczy bo jeśli nie zgłosi najmu okazjonalnego w terminie to stanie się on NORMALNYM NAJMEM gdzie nie może skorzystać z uproszczonej formy eksmisji. jeśli nie zgłosi umowy w terminie ewoluuje ona na inny rodzaj umowy... tylko tyle i aż tyle.

Gość gość
no wlasnie przeciez wprost sie nie bede pytac a jak pojde do skarbowki to bedzie to jako donos i wlasciciel sie dowie. umowe mamy na rok nie jest to najem okazjonalny.

Gość gość
poza tym za to ze odprowadzam podatek biorę wyższa cenę za najem-logiczne ze nie doloze do interesu,więc najemca ma prawo wiedzieć ze te pieniądze faktycznie idą na podatek a nie do mojej kieszeni. nieuczciwi bywają zarówno najemcy jak i wynajmujący a ja uważam ze każdy oszust powinien dostać karę. taki wynajmujący pewny swoich praw gdy pójdzie do sądu z najem okazjonalnyM nie zgloszonym w skarboece gorzko zaplacze jak będzie musiał zapewnić eksnitowanemu lokal zastępczy.

Gość gość
Gdyby twoj najemca ci sie zapytal wprost p. Kasiu poprosze o potwierdzenie, ze odprowadza pani podatek. Co ty na to?

Gość gość
donos może złożyć kazdy-no sąsiad nie koniecznie lokator. jeśli chcesz sprawdzać swojego wynajmującego tzn ze coś jedt już w waszych relacjach nie tak.

Gość gość
gorzko zaplacze jak będzie musiał zapewnić eksnitowanemu lokal zastępczy. x Można to ominąć legalnie wynajmując komuś trzeciemu. Na przykład hałaśliwym studentom. Jest wiele sposobów by się pozbyć takich niepłacących lokatorów.