Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

9 miesieczne milczace dziecko

Polecane posty

Gość gość

Hey, czy dzieciaczek ktorej z was jeszcze nie sylabowal w tym wieku? Mamamama dadada cokolwiek? Radzilyscie sie specjalistów?

Gość gość
Moje maja 8 miesięcy i nie sylabizuja coś tam sobie po swojemu gadają, krzyczą i pierdza ustami :-) ale do lekarza napewno z nimi iść nie bede każde dziecko rozwija sie swoim tempem wiec narazie nie panikuje.

Gość gość
No wlasnie moja tez 'pierdzi' ustami, wzdycha, krzyczczy jakby spiewala nawet czasem. Nadaje glosowi rozne tony, nawet zaczęła glosem okazywac zdziwienie ale nic poza tym :( słyszę jak 7-8 miesieczne maluchy mowia mama, tata, to, daj a moja mala milczy

Gość gość
Mój zaczął jak miał 9,5 miesiąca. Ma czas do roczku na sylabizowanie, więc czemu się już martwisz?

Gość gość
Moj pediatra twierdzi ze powinna zaczac okolo 6 miesiaca

Gość gość
6 miesięcy to dolna granica. Norma to od 6 do12 miesięcy.

Gość gość
Moja zaczęła gadać po swojemu pierwsze sylaby około 5 miesiąca

Gość gość
Tak 5 miesięczne dziecko sylaby składa... jeszcze powiedz ze robi to świadomie :-) Autorko nic sie nie martw dzieci rozwijają sie w swoim tempie daj maleństwu miłość i rozśmieszaj ile wlezie a jak sie rozgada to bedziesz miała go dosyć ;-)

Gość gość
Wg mojej książeczki zdrowia dziecka, łączenie sylab w ciągi jest w 10 miesiącu. Wczeßniej jest wypowiadanie pojedynczych sylab typu ba, ma, ga

Gość gość
Co szkodzi iść do logopedy (tak, zajmują się wspomaganiem dzieci niemal od pierwszych dni życia). Jeśli wszystko jest ok specjalista tylko poszerzy Twoją wiedzę, powie Ci na co zwrócić uwagę w przyszłosci, nauczy Cię ćwiczeń wspomagających. Jeśli jest coś nie tak to im wcześniej wykryte tym szybciej nad tym można pracować. Samodzielny rozwój rozwojem, ale skoro pediatra ma wątpliwości to ja bym nie czekała. Wizyta u specjalisty nie będzie krzywda dla dziecka, a czekanie z nią już owszem może być.

Gość gość
Tylko, że z takim małym dzieckiem nawet ćwiczeń nie można robić bo jest za małe. Logopeda sprawdzi tylko czy dziecko dobrze je, czy ma odruch wymiotny oraz zleci badanie słuchu. Norma na gaworzenie jest do 12 miesiąca. Wiem, bo z pierwszym dzieckiem to przerabiałam (zaczął jak miał 10 miesięcy). Mój pediatra powiedział, że dopiero po skończeniu roczku należy się martwić.

Gość gość
Chodzi o to ze mieszkam w Anglii. Problem zauważył polski pediatra. W mojej książeczce tez jest napisane ze w 9 mies pojedyncze sylaby. Stad zbieżność informacji. Tutaj moj lekarz nie widzi problemu

Gość gość
Chodzi o to ze mieszkam w Anglii. Problem zauważył polski pediatra. W mojej książeczce tez jest napisane ze w 9 mies pojedyncze sylaby. Stad zbieżność informacji. Tutaj moj lekarz nie widzi problemu

Gość gość
Również jestem zdania, że do tego roku czasu spokojnie można przeczekać aczkolwiek im dłużej dziecko nie będzie gaworzyło itp to warto się zainteresować. Od razu nie ma co panikować bo każde dziecko inaczej się rozwija. A jeśli ktoś z rodziców poszukuje logopedy albo diagnozy logopedycznej to polecam : http://sintonia.pl/

Gość gość
A może dziecko nie słyszy?