Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

planujecie zostac w uk na stale czy

Polecane posty

Gość gość

Witam jak wiadomo duzo polakow przebywa w angli, czy planujecie zostac na stale , czy wrócić do polski za jakis czas badz na emeryturze, ? Ja osobiscie zamierzam zostac w uk na stale i nie wracać do Polski. A wy ?

Gość gość
Zostaje do czasu emerytury, ale na sama emeryture zawsze marzyly mi sie Czechy :) Uwielbiam tam jezdzic na pare dni od czasu do czasu. Ale ogolnie zadnego powrotu do Polski w planach nie ma.

Gość gość
Wracać? Do czego I po co? Nie po to wyjechałem żeby wracać.

Gość gość
Dokladnie. Nigdy nie zamierzalam wracac.

Gość gość
Nie planuje tu zostać na stałe ale tez nie wracam do PL :)

Gość gość
To w UK jest tak dobrze??? A w PL mówią, że Brytyjczycy są straszni, nienawidzą Polaków, a po Brexicie stali się rasistami i ksenofobami, tak że niedługo powybijają w pierwszej kolejności Polaków, a w drugiej pozostałych imigrantów.

Gość gość
Swinio, po brexicie nie ma czegos takiego jak zostanie 'na stale\. Wszyscy wracacie do PL o ile nie urodziliscie sie w uka. Tak postanowila pani May i tak bedzie :D Haha! Kocham cie PL

Gość gość
Dawno wróciłem z tego syfu zwanym uka. To była najlepsza decyzja w moim życiu. Niemocy niech tam gnija z Tatra na dachu

Gość gość
@19.44 dalej oglądaj TVN i słuchaj tych którzy nie poradzili sobie za granicą a daleko w życiu znajdziesz.

Gość gość
Przyjechałem na dwa tygodnie, jakieś 16 lat temu...

Gość gość
20.01 dziecinko czy ty w ogole rozumiesz jakiekolwiek tresci przekazywane w mediach? Umiesz moze czytac ze zrozumieniem? Analizowac proste informacje? Nie dotarlo, ze prawo nie dziala wstecz? Nie dotarlo, ze wiele osob ma podwojne obywatelstwo? Ciezki przypadek z ciebie.

Gość gość
Proste ze wracam, mam nadzieje ze to juz w natepnym roku. Jestem w UK juz kilkanascie lat, czas wracac w koncu. Z moich blizszych znajomych 4 rodziny tez planuja powrot w ciagu 2-3 lat, jedna tylko zostaje narazie na stale dlatego ze dzieci juz dorastaja.

Gość farking forejnars
Wrócić łatwo tylko z czego żyć w PLu, no chyba że cwaniaczek albo złodziej, to wtedy ok.

Gość gość
My z mężem planujemy za 2-3 lata wracać, jestesmy tu ponad 5 lat, tu się urodziła nasza córka, przez ten czas odłożyliśmy i zaczęliśmy budowę domu w Polsce:) wiadomo ze tu lepsze pieniądze ale człowiek ma dość tej emigracji , pozatym pracuje w szkole i wolałabym żeby córka w Polsce edukację zaczela,

Gość gość
Boze, dlaczego? Przeciez polska edukacja niszzy osobowosc. Owszem, moze wiecej faktow dziecku wtlocza do glowy, ale zrobia z niej wystraszona niewolnice, bojaca sie wykazac inicjatywe.

Gość gość
Zostajemy. Jesteśmy tu 11 lat, dziecko ma 8. mamy dobre prace które lubimy, mieszkamy w bardzo fajnym mieście, lubimy zwiedzać kraj- najbardziej to podoba się nam jeździć do Walii i Szkocji

Gość gość
Wyjechalam z zamiarem zostania. Jestem tez 11 lat, mam wymarzona prace, partnera, normalne fajne zycie. Nie zarabiam kokosow, ale nie musze sie zastanawiac czy kupic kiecke, pojsc do fryzjera, wyjechac na weekend czy na wakacje, bo po prostu to sa biezace wydatki. I wiele innych rzeczy mi tu odpowiada.

Szkoda że ludzie nie chcą wracać ale że nie ma do czego to trochę niewdzięczność. Moja sąsiadka młoda dziewczyna długo szukała pracy ale w końcu znalazła i to taką wymarzoną. Stopniowo awansowała i teraz wiedzie jej się bardzo dobrze. Młodzi ludzie teraz od razu po studiach fortunę, niby dlaczego? Bo mają papierek? To za mało. A najbardziej denerwują mnie tacy co cwaniakują bo mają pieniądze czując się lepsi a wykonuja byle jaką pracę. Wstyd. Wracajcie zamiast uciekać.

Gość gość
Jak przyjeżdżam do PL na dwa tygodnie wakacji to wracam do Szwecji z radością.

Gość gość
Nie mam najmniejszego zamiaru wracać do PL na stałe.

Gość gość
Grazynapol, wiesz ja po prostu sie czuje niesczesliwa w Polsce. Mimo tego ze mieszkalam w Warszawie, mialam swietna prace, wlasne mieszkanie itd to mialam dosc tego ciaglego oceniania ludzi powygladzie, czy bogactwie, dosc tych bezmyslnych ludzi postepujacych tak jak kosciol im kazei wszelkich nonsensow biurokratycznych utrudniajacych zycie na kazdym kroku. Tu gdzie jestem jest moje miejsce, a nie w Polsce. Jak ktos jest szczesliwy w kraju swoich narodzin, to powodzenia zycze, ale ja wole byc tu gdzie jestem. Co to ma wspolnego z niewdziecznoscia?

Gość gość
Nie wroce chocby oferowali mi w Polsce prace za 5-6 czy wiecej tys zl na reke na miesiac.

Gość gość
No dokladnie, tez kiedys zarabialam okolo 5 tys, ale pieniadze nie zrekompensuja tego ze czujesz sie nieszczesliwy. Nie ma mowy, nie wracam

Gość gość
studiach fortunę, niby dlaczego? Bo mają papierek? To za mało. A najbardziej denerwują mnie tacy co cwaniakują bo mają pieniądze czując się lepsi a wykonuja byle jaką pracę. Wstyd. xxx Praca co praca, czego sie wstydzic?? To jest podejscie snoba

Gość gość
Jak mozna byc do konca szczesliwym na emigracji? Nawet sobie tego nie wyobrazam, chociaz sam kilkanascie lat spedzilem w roznych krajach.

Gość gość
No ale byles do konca szczesliwy w Polsce? Bo ja zdecydowanie nie.

Gość obywatel bez kraju
po 30 latach poza krajem co moge powiedzieć, PL to jak obcy dla mnie kraj teraz, pomimo że tam się urodziłem i troche chodziłem do szkoły, i rozumiem kulture i te wszelkie niuanse których nie widzą obcokrajowcy, i choć za granicą nie czuje się 100% jak u siebie to w PL nie czuje się nawet 20% jak u siebie, taki paradox emigracji

Gość gość
To prawda. Ja tez w PL juz nie czuje sie u siebie. Najwiekszy szok kulturowy to szok we wlasnym kraju po dluzszym pobycie za jego granicami.

Gość gość
Wyjechali tylko nieudacznicy co w PL sie nie uczyli. Typowe dla polaczka to uciec jak szczur gdzie indziej na gotowe. Nie widzialem tylu anglikow w PL co polaczkow w uk. W PL pensja przecietna teraz to 4000zł jak ktos sie uczył a nie zbijał baki na wyzszej szkole lansu i baunsu. Zaden z moich znajomych nie zarabia mniej a zycie trzykrotnie tansze niz w uk. I mieszkania palce lizac, nie to jukejowskie domopodobne rudery za kosmiczne pieniadze.