Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

zapalenie ucha u dwulataka

Polecane posty

Gość gość

moje dziecko ma zapalenie ucha, po raz czwarty w tym roku, nie wiem już co robić, ciągle antybiotyki, dziecko jest osłabione... Ostatnio lekarka pytała się czy szczepiliśmy na pneumokoki, ale nas nie było stać, teraz mam wyrzuty sumienia, że to przez nas choruje...

Gość Zapalenie_Ucha
Zaprowadź dziecko do laryngologa ale porządnego. A najlepiej dwóch albo trzech, żeby porównać ich diagnozy. Niestety, może się okazać, że są one niezbieżne ze sobą. Co może być Twojemu dziecku? Zdarzają się czasami dzieciaki o wyjątkowo słabych uszach. Przyczyny nawracającej dolegliwości mogą być różne. Często jest tak, że zatkaniu ulega fragment ucha na skutek uścisku powiększającym się migdałem i wydzieliny, zamiast spływać gdzie trzeba, gromadzą się i powodują stany zapalne. Obecnie praktykuje się często wszczepianie drenów w błony bębenkowe przy jednoczesnym podcinaniu brojącego migdała. Zabieg jest wykonywany w warunkach szpitalnych. Innym powodem dolegliwości mogą być uczulenia. Tyle podpowiedzi. Bierz dzieciaka i zmykaj do konowałów. Powodzenia.

Gość gość
Zapalenie ucha może być wywołane przez pneumokoki ale nie musi. To znaczy jest wiele innych bakterii, które mogą wywoływać zapalenie uszu, że warto na pewno zrobić jakiś wymaz, aby chociaż w przyszłości móc zaszczepić przeciwko pneumokokom.

Gość gość
w tym wieku dzieciaki ciągle chorują na uszy, czasami nawet szczepienie nie może temu zapobiec